15 de març del 2012

Com afecta la reforma al personal laboral?


CONTRA LA REFORMA LABORAL
Com afecta la reforma  al personal laboral?




La reforma laboral aprovada pel Govern de l’Estat el passat 10 de febrer amb un Real Decret s’ha fet mereixedora d’un rebuig radical i general per part dels sindicats i del món del treball. Constitueix un atac molt dur i sense precedents a les condicions laborals dels treballadors i treballadores.

Al personal laboral de l’administració ens afecta de manera general com a tots els treballadors i treballadores, però el decret introdueix una causa d’acomiadament col•lectiu específica per al personal laboral de les administracions públiques que fa fàcil la possibilitat d’aplicació d’un expedient de regulació d’ocupació ( ERO) a aquest personal.
Us exposem a continuació alguns dels aspectes més preocupants del Decret :

Per què la rebutgem?

Acomiadament més fàcil i més barat: a 20 dies. Tot i que el missatge oficial diu que es rebaixa el preu de l’acomiadament improcedent dels 45 als 33 dies per any treballat, la gran reforma és en realitat l'ampliació de les causes d'acomiadament procedent. Així, la majoria de les indemnitzacions seran de 20 dies per any treballat amb un màxim de 12 mensualitats I això farà augmentar l'atur perquè serà més fàcil acomiadar.

En dos trimestres et retallen el sou, i en tres t'acomiaden. La baixada d'ingressos o vendes durant dos trimestres consecutius, encara que l'empresa tingui beneficis, serà motiu suficient per rebaixar-te el sou. I al tercer trimestre et podran acomiadar. A més, l’empresa podrà modificar lliurement les condicions de treball: categoria, horari, salari, mobilitat geogràfica... Hauràs d’escollir entre la imposició o l’acomiadament procedent (20 dies). L’empresari/ària té tot el poder.

  
• Via lliure als expedients de regulació ďocupació (ERO).
Les empreses podran imposar els ERO, ja que s'elimina el tràmit de mediació i autorització de l'Administració. Es deixa el camí lliure a les deslocalitzacions i els tancament d'empreses i a més introdueix una causa específica d’acomiadament col•lectiu per al personal laboral de l’administració en considerar com a tal la insuficiència de pressupost sobrevinguda.

• Cop a la negociació col•lectiva. L'empresa es podrà desvincular del conveni col•lectiu, és a dir, no aplicar-lo, després de dos trimestres de disminució d'ingressos. La prevalença del conveni d'empresa suposarà la rebaixa de condicions de treball en les petites i mitjanes empreses.
A més els convenis, i el seu contingut, perden la seva vigència i s’haurà de partir de zero si en dos anys no s’arriba un acord de renovació

Es condemna el jovent a la precarietat. Aquesta reforma no crearà ocupació i, a més, condemna el jovent a uns salaris baixos, contractes precaris i a tenir menys drets si volen treballar. El nou contracte amb un període de prova d’un any és desmesurat.

 • Es facilita l’acomiadament objectiu per malaltia comuna. Efectivament la falta d’assistència al treball ( encara que sigui justificada) en un percentatge que representi el 20% de la jornada en dos mesos consecutius o el 24% en mesos alterns en el període d’un any, pot ser causa d’acomiadament objectiu.


Què proposem?

Una reforma fiscal que faci el sistema més just, solidari i redistributiu: cal controlar el frau igualar la tributació de les rendes del treball i del capital; restablir l'impost del patrimoni i el de successions; establir un impost internacional a les operacions especulatives; perseguir l'economia submergida, i eliminar els paradisos fiscals.

Una reforma financera en profunditat perquè els poders públics puguin controlar els mercats financers i bancaris per posar-los al servei de l’economia productiva i generadora d'ocupació, i que no siguin únicament una eina d'especulació.

Un canvi de model productiu. L'especialització en sectors de poc valor i la competència en salaris baixos i acomiadament fàcil és un model condemnat al fracàs, com s'ha demostrat. Ara hem d'apostar per la producció d'alt valor afegit, la competitivitat de les empreses, la formació dels treballadors/es, l'ocupació de qualitat i els salaris dignes.

• Cal impulsar polítiques públiques. El desenvolupament de la nostra economia passa per impulsar polítiques públiques i invertir en els serveis públics, en comptes d’aplicar retallades indiscriminades que afecten serveis essencials com la sanitat o l'educació.

És molt important que tots els treballadors i treballadores siguem conscients de la magnitud i de l’abast de les reformes que ens volen imposar i que ens porten directament a una pèrdua de drets de tota mena i un desballestament dels serveis públics que són el puntal essencial de l’estat del benestar.directament a una pèrdua de drets de tota mena i un desballestament dels serveis públics que són el puntal essencial de l’estat del benestar.

Com a conseqüència de tot plegat fem una crida a tothom a que participi activament a la vaga general del 29M i a les mobilitzacions que des del món sindical anem convocant



•          Des de CCOO ens oposem radicalment al contingut de la reforma laboral.
•          No podem acceptar que des de les forces polítiques i empresarials més reaccionàries se’ns vulgui fer retrocedir en el temps fins a zones d’explotació insensata del món del treball.
•          Per altra part, des de CCOO fem propostes de reformes que, des de la voluntat política, es podrien dur a terme per sortir de la crisi econòmica sense agredir els treballadors i treballadores.






Temes relacionats:



Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada