5 de març del 2012

Catalunya acumula 642.000 persones aturades mentre que cau el nombre de contractes i el de persones beneficiàries de prestacions per atur

CCOO de Catalunya rebutja una reforma laboral inútil per crear ocupació, ineficaç per impulsar el creixement econòmic i injusta amb les persones treballadores


Foto ATUR REGISTRAT CATALUNYA/ESPANYA
El mes de febrer de 2012 deixa una xifra de 641.948 persones registrades com a aturades a les oficines del Servei d’Ocupació de Catalunya, el que significa un increment interanual del 6,5% (39.337 aturats i aturades registrats més que fa un any). En aquest mes de febrer l’atur català se situa per sota de la mitjana de l’Estat espanyol en 3,1 punts percentuals. Respecte del mes anterior s’ha donat un augment de 8.738 persones aturades (1,4% més). Així doncs, un mes més, el nostre mercat de treball segueix sense tenir la capacitat de generar ocupació.

ATUR PER SECTORS D’ACTIVITAT I PROVÍNCIES
El sector que més ha incrementat l’atur és el sector serveis amb un increment interanual del 9,7% (34.960 persones aturades més). Només la indústria ha reduït l’atur respecte l’any anterior. Concretament un -1,0% i -992 persones menys. Tarragona és la província que més incrementa interanualment l’atur en termes relatius, concretament ho ha fet en un 8,5%. Seguidament trobem Lleida amb un 8,4%, Barcelona amb un 6,2% i Girona amb un 5,6%.

ATUR PER SEXES
El mes de febrer, tant homes com dones augmenten en nombre de persones aturades. Les dones han augmentat un 6,8% i 19.508 dones aturades més respecte el febrer de 2011, i els homes, en menor mesura, ho han fet un 6,3% i 19.829 aturats més. Respecte del mes anterior, els homes presenten un augment de l’1,7% i les dones de l’1,1%.

ATUR PERSONES IMMIGRANTS
Les persones immigrants representen el 22,6% dels nous aturats i aturades registrats a Catalunya al mes de febrer del 2012. L’atur registrat d’aquestes persones ha experimentat un increment interanual del 3,8%, percentatge que es tradueix en 5.298 persones aturades més.

CONTRACTACIÓ
La contractació total a Catalunya s’ha reduït un -4,4% respecte de l’any 2011 (-6.699 contractes menys que fa un any). La contractació temporal cau  un -2,0%, dada que significa -2.633 contractes temporals menys, i la indefinida ho fa en un -20,6% (-4.066 contractes indefinits menys que fa un any). Si ens fixem en els resultats respecte del mes anterior, la contractació total presenta una reducció del -7,1% (-11.073 contractes menys). En aquest cas, la modalitat temporal cau  un -7,6% (-10.587 contractes temporals menys) i, la indefinida es redueix un -3,0% (-486 contractes indefinits menys). A l’Estat espanyol la contractació total s’ha reduït en un -7,6% respecte el mes anterior.

PRESTACIONS
El mes de gener es va tancar amb 461.196 persones aturades a Catalunya que rebien una prestació per atur. D’aquestes persones beneficiàries, el 55,5% percebia una prestació contributiva, el 39,9% rebia el subsidi i un 4,6% la Renda Activa d’Inserció. Si ens fixem en els increments interanuals, cal destacar, la reducció del nombre de persones beneficiàries de prestació contributiva (-1,7%), la disminució del subsidi (-7,5%) i l’augment accentuat de la Renda Activa d’Inserció (91,6%). Respecte del mes anterior, el nombre de persones beneficiàries de prestacions ha augmentat  un 2,7%.
Si tenim en compte que respecte a ara fa un any, l’atur s’ha incrementat i s’ha reduït la contractació tant temporal com indefinida, podem dir que la reducció del nombre de persones beneficiàries de prestacions per atur no és conseqüència d’un retorn al mercat de treball, sinó de l’esgotament de les prestacions, constatant un increment de l’atur de llarga durada.

 

En aquest escenari, CCOO de Catalunya:

- Rebutgem una reforma laboral injusta amb els treballadors i les treballadores, ineficaç per a l’economia i inútil per a l’ocupació.

- Denunciem que les propostes del Govern de Rajoy per acabar amb l’atur se centrin, únicament, a facilitar i abaratir l’acomiadament, generalitzant la indemnització de 20 dies per any; a condicionar només a una baixada d’ingressos durant dos trimestres la modificació de les condicions de jornada, horari, categoria, mobilitat geogràfica i salari, que determinarà l’empresa unilateralment; a donar via lliure als ERO, perquè n'elimina la mediació i l’autorització de l’Administració; a reduir el paper de la negociació col•lectiva per afeblir la força dels treballadors i treballadores o a mantenir la segmentació i la precarietat laboral amb un contracte, suposadament indefinit, però que en la pràctica permetrà l’acomiadament lliure i gratuït després d’un any de prova, vulnerant el dret laboral.

- Instem els poders públics a implementar mesures de suport econòmic per a aquelles persones que esgoten les seves prestacions i subsidis per atur i no disposen d’ingressos per garantir la cohesió social.

- Recordem que hi ha alternatives per sortir de la crisi, com una reforma fiscal que estableixi un sistema més just, solidari i redistributiu, una reforma financera per al control públic dels mercats financers per posar-los al servei de l’economia productiva que genera ocupació, un nou model productiu basat en el valor afegit, la competitivitat de les empreses, la qualificació i l’ocupació de qualitat i polítiques públiques que impulsin l’economia i garanteixin drets socials.

Feu clic per veure les declaracions de Cristina Faciaben, secretària de Socioeconomia de CCOO de Catalunya, efectuades el divendres 2 de març de 2012.

Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada