25 d’octubre del 2014

CCOO de Catalunya confirma l'aplicació de la Formació Professional Bàsica

CCOO de Catalunya confirma l'aplicació de la Formació Professional Bàsica


Segons informacions dels mitjans de comunicació i dels centres de FP  afectats, a partir del proper 10 de novembre s’impartiran a quatre centres de Catalunya titulacions equivalents a la FP Bàsica de la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE).  CCOO té clar que això és una FP encoberta, encara que el Departament d’Ensenyament ho nega.

La LOMCE, com a Llei orgànica és d’obligat compliment a tot el territori estatal i en aquesta llei bàsica, per al curs 2014-2015, es deroguen els antics Programes de Qualificació Professional Inicial (PQPI), reconvertits de forma transitòria en Programes de Formació i Inserció (PFI) en el marc de la disposició addicional quarta del Reial Decret 127/2014, de 28 de febrer, que regula la Formació Professional Bàsica i que possibilita una oferta alternativa molt concreta.

Les maniobres del Departament d’Ensenyament per aparentar un incompliment de la LOMCE i la seva FP Bàsica van començar a finals del maig passat en reconvertir els PQPI en els PFI a corre-cuita, la qual cosa va provocar una pèrdua de sol·licituds de matrícula dels destinataris d’aquests programes degut a la impossibilitat d’orientació dels tutors d’ESO cap a aquests nous programes.

El Departament sempre s’ha posicionat contra la implantació d’aquesta nova etapa, però avui el que eren rumors s’han convertit en una dura realitat. Les maniobres polítiques i la improvisació envers una comunitat d’alumnes molt fràgil i vulnerable continuen. Això representa un menyspreu al greu problema que tenim amb un taxa d’abandonament prematur del 24,7%, per sobre de la mitjana estatal i amb una oferta de programes que fins ara arriba només a la quarta part d’aquests alumnes. I més si tenim en compte que per al 2020 tenim l’objectiu de la Unió Europea, cada cop més inabastable, que ens obliga reduir-la al 15%.

No es pot afrontar aquest problema augmentant ràtios i substituint les competències bàsiques o clau per d’altres de professionalitzadores, doncs això tallarà la seva projecció acadèmica i professional. No podem crear compartiments estancs amb els alumnes que necessiten més atenció per què això serà un pegat que originarà majors problemàtiques de futur.

Des de CCOO sempre hem defensat una aposta clara i necessària envers  aquests joves com a mesura imprescindible per a la recuperació del país. La FP Bàsica de la LOMCE segrega i ho pot fer als 14 anys amb una titulació que no garanteix igualtat d’oportunitats, representa un maquillatge de les dades d’abandonament i de qualificació ja que equipara aquesta titulació amb els Cicles Formatius de Grau Mitja i Batxillerat, i converteix la Formació Professional en xarxa de contenció de la greu problemàtica que tenim al nostre sistema educatiu per manca de la inversió suficient que ens correspon en referència al nostre PIB.

El nostre sistema educatiu necessita programes amb finançament estable de 2 anys de durada per alumnat de 16 anys o més, com els PQPI o similars que s’han desenvolupat durant 30 anys. Necessita una formació professionalitzadora de nivell 1, garanties per obtenir el Graduat en ESO, ràtios reduïdes, acció tutorial especialitzada i la possibilitat d’alternança entre l’activitat educativa i laboral.







Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada