31 de gener del 2014

CCOO denuncia la falta de rigor en l’elecció de continguts del currículum de la LOMCE


El Ministeri d’Educació ignora els problemes d’organització als centres que provocarà la Llei

CCOO denuncia la falta de rigor en l’elecció de continguts del currículum de la LOMCE


La Federación de Enseñanza de CCOO critica que el “Consejo Escolar del Estado” s’hagi hagut de pronunciar sobre documents relatius als currículums de secundària i batxillerat que, tal i com ha anunciat el ministre d’Educació, van ser retirats i van patir modificacions l’abast de les quals encara no es pot determinar.

CCOO critica que, en un clar exercici de manca de respecte institucional, s’ha desvirtuat de forma flagrant la important funció consultiva que desenvolupa el Consejo Escolar del Estado, màxim òrgan de consulta en matèria d’educació, en haver-se de manifestar sobre uns textos que es modificaran en lloc de fer-ho sobre els definitius. En conseqüència, la Federación de Enseñanza de CCOO exigeix la retirada immediata del projecte sobre continguts bàsics i l’elaboració per part del Ministeri d’Educació d’un text final sobre el que la comunitat educativa pugui pronunciar-se seguint els tràmits perceptius establerts.

La Federación de Enseñanza de CCOO denuncia també que la redacció dels projectes pels quals s’estableix el currículum bàsic reprodueix, en gran mesura, el text aprovat i en vigor que recull la Ley Orgánica 8/2013 de Mejora de la Calidad Educativa (LOMCE), per la qual cosa representen una educació classista, segregadora i excloent.

El text continua sense donar resposta a aspectes fonamentals que la norma no resolia, com la manca de garanties reals per tal que l’alumnat que cursa Religió Confessional estudiï també continguts de caràcter ètic i social; la inexistència de mesures perquè les assignatures no hagin de competir arbitràriament entre elles; o la manca de previsió i criteris clars per organitzar una oferta de Formació Professional Bàsica adequada i suficient.

CCOO rebutja de manera íntegra la configuració dels continguts curriculars de les matèries i assignatures perquè:

  • Implica una distribució de competències clarament recentralitzadora que envaeix l’autonomia de les comunitats autònomes en matèria educativa.
  • Sacralitza l’aprenentatge i la llengua en detriment d’altres matèries i continguts igualment importants per a la formació integral de l’alumnat i ignora la seva contribució a l’assoliment de les competències bàsiques reconegudes com claus per tots els sistemes educatius del nostre entorn.
  • Estandarditza els aprenentatges, reduint a  simples conductes observables, equiparant la tasca d’avaluar (que requereix una alta qualificació professional) a la de mesurar (que no precisa criteris experts).
  • Els “Estàndards d’aprenentatge” es concreten només al final de les etapes, per la qual cosa estan clarament vinculats a les avaluacions finals. Aquesta configuració condicionarà la pràctica docent que, amb l’objectiu de no perjudicar la promoció dels alumnes, es centrarà exclusivament en procurar aquests estàndards, i això suposa la imposició d’un aprenentatge homogeni -que no homologable- en tot l’Estat, al marge de totes les variables de tipus personal, cultural o social que puguin influir en l’aprenentatge
  • Implica un clar biaix ideològic en el tractament d’alguns continguts (la matèria de Valors Ètics, per exemple, posiciona clarament l’alumnat davant l’objecció de consciència o la desobediència civil en considerar-se, literalment, “problemes” perquè “impliquen un desacatament a les lleis de l’Estat a les que tots els ciutadans has de sotmetre’s”)
  • Existeix una clara manca de rigor professional  i tècnic en l’elecció de continguts per les greus mancances d’alguns veritablement fonamentals que s’haurien d’establir amb caràcter bàsic, i la manca dels currículums dels quals ha estat reiteradament denunciada pels experts de diverses àrees.
L’aplicació dels “Reales Decretos” que estableixen el currículum bàsic comporta altres problemes, igualment greus, que han estat ignorats o subestimats irresponsablement per part de l’Administració. La disminució de la càrrega lectiva, la transformació d’algunes assignatures que eren obligatòries en optatives, l’assignació de noves matèries o la desaparició d’altres van provocar modificacions substancials en la càrrega docent que no s’han previst ni avaluat, per la qual cosa el risc que es generin nous i importants conflictes al voltant de la Llei és més que probable.



Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya
Barcelona, 31 de gener de 2014



Temes relacionats





Aturem la LOMCE
Si cliques sobre aquesta imatge, et presentarem un bon recull de temes relacionats amb la LOMCE...:

Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada