16 de juny del 2012

El #MUCE rep el premi Ciprià Garcia d'ICV







Paraules d'agraïment 
Entrega del premi Ciprià Garcia al MUCE (15 de juny 2012)

Bon dia a tothom,

Estic aquí en representació del MUCE per agrair molt sincerament aquest premi. Ens alegra, ens ha fet molta il·lusió, i honora la nostra lluita en defensa de l’escola pública.  I és un gran final de curs pel MUCE.
Aquest curs va començar amb una certa desmobilització social, en relació a les retallades en educació que ja s’estaven posant en marxa. Però, a partir del treball del MUCE i d’altres plataformes, espais i moviments creats –tots vestits de groc-, està acabant amb expressions clares i continues d’oposició a la política educativa de l’actual Govern de la Generalitat, i ara també del Govern d’Espanya.
El MUCE s’ha tornat a reactivar però té una llarga història. L’altre dia comentàvem com els inicis del MUCE  - anomenat Secretariat en defensa de l’escola pública–, van ser per lluitar en contra d’un decret del Conseller Guitart, l’anomenat “decret dels CEDIP”.
Doncs tornem a estar aquí, però ara hem d’afrontar una lluita contra les mesures d’una consellera  que el que està fent és un canvi de model. La seva voluntat és trencar en poc temps el model d’escola pública que ens ha costat tant d’aconseguir, i del que estem tant orgullosos la gent del MUCE.  Una escola pública que ha estat instrument de cohesió social i de igualtat d’oportunitats. La consellera Rigau està fent de les retallades l’eix bàsic de les seves polítiques educatives i de personal, i, amagant-se darrere de les mesures  del Ministre Wert, està anant més enllà imposant retallades a Catalunya
El gran valor del MUCE és el de ser un espai unitari, on tots tenim la voluntat ferma de buscar allò que ens uneix i no el que ens podria separar. I hem de ser valents. El MUCE té sensibilitats diferents, som organitzacions diferents, i a vegades, opinions diferents sobre alguns temes.
Però no déu ser casualitat que quan més mobilitzacions hi ha, més repercussió tenim i més samarretes grogues es veuen, és quan la comunitat educativa va junta. A la consellera Rigau no li agrada que anem junts, i sempre busca trencar la nostra unitat. No podem deixar que ens porti en direccions diferents. No hem de deixar que ens facin mal. Perquè si ens fan dèbils al MUCE, a l’escola pública també la faran dèbil, i estem parlant del futur dels nostres infants i joves, i del futur de tots nosaltres com a societat.
La nostra escola pública ha de seguir sent un instrument de progrés individual i col·lectiu. Hem de treballar per ser cada vegada més en la causa de la defensa de l’educació pública.  Ho estem repetint sempre que podem: en un moment de crisi global com aquest, Catalunya no es pot permetre creuar les línies vermelles que suposin un retrocés qualitatiu en l’educació.
I mireu, el MUCE i el moviment groc estem fent escola de democràcia.  Les nostres mobilitzacions i accions, estan fent que pares, mares, mestres, i fins i tot nens i nenes, s’atreveixin a ser crítics i  aprenguin a defensar els seus drets. Estem ensenyant i aprenent què es la democràcia. A partir d’ara, aquests nens i nenes,  que diuen en veu alta que per l’educació cap retallada, en un futur esdevindran ciutadans majors d’edat que defensaran millor els seus drets polítics, laborals i socials.
I, per acabar, vull dir que la defensa de l’educació pública que fem les entitats del MUCE  la fem:
        Des de l’alegria que es veu, se sent i s’escolta en els patis de les nostres escoles públiques, on nens i nenes d’orígens socials, econòmics i culturals diferents, amb tota l’energia que els caracteritza, juguen  els uns amb els altres.

        I des de l’orgull que sentim pels nostres centres educatius públics, del 0-3 a la universitat,  per un model  que és bo i del que estem molt  orgullosos  i que volem encara millor.

El que passa és que ara toca defensar el nostre model educatiu,   i aquí és on hem de centrar els esforços en aquest moment.
Un premi com aquest ens encoratja i anima a seguir. 
Gent d’ICV, en nom del MUCE, MOLTES GRÀCIES!


Barcelona, 15 de juny de 2012



Joan Herrera destaca el "doble paper" del MUCE per la seva lluita en defensa de l'escola pública i com a punt de trobada de diferents sectors

El secretari general d'ICV, Joan Herrera i la diputada d'ICV Dolors Camats, han entregat avui el Premi Cipriano Garcia al Moviment Unitari per la Comunitat Educativa per la seva trajectòria en la lluita per la defensa d'una escola pública i de qualitat i que integra a sindicats i entitats com CCOO, UGT, FAPAES, o AEP entre d'altres. La formació ecosocialista, així, ha volgut reconèixer a un moviment "que aglutina diferents sectors que tenen en comú respondre conjuntament en contra de les retallades a l'educació pública". Així, Herrera ha volgut reconèixer "el doble paper que juga" el MUCE en la lluita per la defensa de l'escola pública però també per la funció de marc unitari.
"Entenem que les retallades brutals que està patint l'educació són inacceptables i no els volem deixar sols en la seva lluita", ha explicat el dirigent ecosocialista que també ha volgut posar en valor també la tasca del MUCE en la ILP que va permetre que el 2004 el Govern d'Entesa aprovés la llei de creació de llars d'infants de qualitat i que fins aleshores CIU no havia volgut abordar.
Per la seva banda, Ana Sanz, representant del MUCE, ha agraït el premi i s'ha compromès, en nom del moviment, a seguir lluitant contra "les mesures d'una consellera, Irene Rigau, que pretén un canvi de model". "La seva voluntat és trencar en poc temps el model d'escola pública que ens ha costat tant d'aconseguir, i del que estem tant orgullosos la gent del MUCE", ha advertit alhora que ha recordat el valor de l'escola pública com a "instrument de cohesió social i igualtat d'oportunitats".
"La consellera Rigau està fent de les retallades l'eix bàsic de les seves polítiques educatives i de personal, i, amagant-se darrere de les mesures  del Ministre Wert, està anant més enllà imposant retallades a Catalunya", ha criticat Sanz, per la qual cosa ha assegurat que el MUCE continuarà treballant per "ser cada vegada més en defensa de l'escola pública" i perquè hi hagi més "samarretes grogues" per impedir que es creuin "línies vermelles" i que suposin un retrocés qualitatiu en l'educació".
En l'edició de l'any passat (2011), el guardó es va entregar a la Coordinadora Anticementiri nuclear de Catalunya (CANC). Anteriorment, l'any 2010, el premi fou a títol pòstum per Jordi Soler Tura i la seva vídua (2009), al fundador de la Comissió Obrera Nacional, Àngel Rozas, a l'expresident del Brasil, Lula da Silva (2003), a la Plataforma Aturem la Guerra (2004), a l'Associació Catalana d'Expressos Polítics (2005), a la històrica militant del PSUC Carme Casas (2006), a l'associació per a la Promoció del Transport Públic (2007) i a Alba Estela Maldonado en representació de URNG/MAIZ de Guatemala per la seva lluita contra els Feminicidis (2008) van ser guardonats amb el mateix premi.

Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada