Els centres privats autoritzats pel Departament d’Ensenyament per a realitzar Programes de Qualificació Professional Inicial estan pendents de la subvenció del Servei d’Ocupació de Catalunya, per poder-los posare n marxa.
La manca de coordinació entre els Departaments d’Ensenyament i d’Empresa i Ocupació del Govern de la Generalitat de Catalunya, de nou, ha impossibilitat l’inici dels PQPI a principis del curs escolar. Aquest any, a més, s’incompleix allò que el mateix Govern estableix legalment a la convocatòria dels PQPI per al curs 2011-2012 com a data límit: el 15 de novembre de 2011.
L’establiment d’un finançament de caràcter estable i prioritari dels Programes de Qualificació Professional Inicial, com altres Comunitats Autònomes de l’Estat han instaurat, resoldria alguns dels problemes que l’excessiva burocràcia i l’escassa celeritat de l’actual sistema de subvenció pública. No té sentit que joves entre els 16 i 19 anys vegin la seva escolarització condicionada a una subvenció anual, com tampoc ho té que el professorat que realitza PQPI pateixi una major precarietat laboral i no pugui planificar les seves activitats acadèmiques.
Els PQPI van dirigits a alumnes que no han obtingut el Graduat en Educació Secundària Obligatòria (ESO). Són el col·lectiu de joves que es troben en pitjors condicions per a poder obtenir un lloc de treball o per poder continuar formant-se. Aquests programes tenen com a objectiu afavorir la inserció educativa i laboral, dels alumnes que els cursen, proporcionar-los competències professionals. En un context on el nombre de joves que abandonen prematurament els estudis és de més del 28%, i una taxa d’alumnes que no aconsegueixen obtenir l’ESO de més del 20%, l’increment de l’oferta d’aquests programes ha estat ínfim - per aquest curs ha estat només del 7% respecte de l’any anterior- i només hi poden participar 7.530 alumnes.
Per a CCOO de Catalunya, és inadmissible que s’estigui dificultant a alumnes considerats prioritaris a efectes d’atenció i que han estat rebutjats pel sistema educatiu ordinari l’accés a una segona oportunitat per a assolir el títol d’ESO , un Certificat de professionalitat i/o formació en competències bàsiques adaptades a les seves necessitats i interessos. De nou, el Govern de la Generalitat de Catalunya mostra la seva manca de sensibilitat social en un moment d’especials dificultats d’inserció laboral dels joves, especialment d’aquells qui presenten dèficits de qualificació.