23 de novembre del 2011

CCOO de Catalunya denuncia que a aquestes alçades de curs no s'hagin posat en marxa els programes de qualificació professional inicial (PQPI) dirigits a joves sense el graduat en ESO en els centres privats autoritzats

Els centres privats autoritzats pel Departament d’Ensenyament per a realitzar Programes de Qualificació Professional Inicial estan pendents de la subvenció del Servei d’Ocupació de Catalunya, per poder-los posare n marxa.

La manca de coordinació entre els Departaments d’Ensenyament i d’Empresa i Ocupació del Govern de la Generalitat de Catalunya, de nou, ha impossibilitat l’inici dels PQPI a principis del curs escolar. Aquest any, a més, s’incompleix allò que el mateix Govern estableix legalment a la convocatòria dels PQPI per al curs 2011-2012 com a data límit: el 15 de novembre de 2011.

L’establiment d’un finançament de caràcter estable i prioritari dels Programes de Qualificació  Professional Inicial, com altres Comunitats Autònomes de l’Estat han instaurat,  resoldria alguns dels problemes que l’excessiva burocràcia i l’escassa celeritat de l’actual sistema de subvenció pública. No té sentit que joves entre els 16 i 19 anys vegin la seva escolarització condicionada a una subvenció anual, com tampoc ho té que el professorat que realitza PQPI pateixi una major precarietat laboral i no pugui planificar les seves activitats acadèmiques.

Els PQPI van dirigits a alumnes que no han obtingut el Graduat en Educació Secundària Obligatòria (ESO). Són el col·lectiu de joves que es troben en pitjors condicions per a poder obtenir un lloc de treball o per poder continuar formant-se. Aquests programes tenen com a objectiu afavorir la inserció educativa i laboral, dels alumnes que els cursen, proporcionar-los  competències professionals. En un context on el nombre de joves que abandonen prematurament els estudis és de més del 28%, i una taxa d’alumnes que no aconsegueixen obtenir l’ESO de més del 20%, l’increment de l’oferta d’aquests programes ha estat ínfim - per aquest curs ha estat només del 7% respecte de l’any anterior-  i només hi poden participar 7.530 alumnes.

Per a CCOO de Catalunya, és inadmissible que s’estigui dificultant a alumnes considerats prioritaris a efectes d’atenció i que han estat rebutjats pel sistema educatiu ordinari l’accés a una segona oportunitat per a assolir el títol d’ESO , un Certificat de professionalitat i/o formació en competències bàsiques adaptades a les seves necessitats i interessos. De nou, el Govern de la Generalitat de Catalunya mostra la seva manca de sensibilitat social en un moment d’especials dificultats d’inserció laboral dels joves, especialment d’aquells qui presenten dèficits de qualificació.

Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada