24 de maig del 2019

L'Assemblea d'FP rebutja la resolució de l'FP Dual i els canvis curriculars que planteja el Dept. d'Educació


L'Assemblea de professorat celebrada a la seu de CCOO rebutja la resolució de l'FP Dual que ha publicat el Departament d'Educació i els canvis curriculars que planteja pel proper curs

Fa una crida a un rebuig unitari a l'FP Dual low-cost que vol implantar la Generalitat


L’Assemblea de professorat que ha convocat avui CCOO ha manifestat el seu rebuig a les formes i al contingut de la reforma normativa, així com als canvis curriculars, que vol imposar el Departament d’Educació per al proper curs.

Aquests canvis neixen de la improvisació del Departament, i no compten amb el suport ni el consens de les parts implicades (professorat, organitzacions sindicals, estudiants o empreses).

El desplegament de la Llei 10/2015, del 19 de juny, de formació i qualificacions professionals, que preveu el desenvolupament de la Formació Professional (FP) Dual, s’ha de fer en el marc de consens i diàleg social. També les millores necessàries a introduir s’han de fer per garantir un model estable i de qualitat. Les novetats que planteja el Departament no responen a aquest marc.

L’Assemblea ha valorat que aquests canvis, plantejats a corre-cuita, no donen resposta als problemes ni les necessitats reals de l’FP a Catalunya, entre d’altres:

  • Manca d’oferta pública. Cada any, només a la ciutat de Barcelona es queden sense plaça de primera opció més de 2.000 alumnes.
  • Manca d’inversió en centres i professorat (formació, recursos, dotacions, materials…). El pressupost en formació del professorat d’FP és 0 euros.
  • Lluita efectiva contra l’abandonament escolar prematur (AEP). El 4 0% de l’alumnat de cicles formatius de grau mitjà (CFGM) abandona els seus estudis. Enguany torna a créixer la taxa AEP fins el 17.4 %. 
  • Manca de diagnosi i avaluació del model d’FP Dual de Catalunya.
  • Negociació i actualització de les condicions de treball del professorat. Negociació d’un nou acord d’FP (l’acord vigent és del 1999).
  • La massificació de les aules (amb les ràtios més elevades de l’Estat).
  • La precarietat i manca d’estabilitat del professorat. Més de la meitat de les famílies professionals tenen un índex d’interinatge superior al 50 %.
  • L’FP Dual segrega a l’alumnat ja que selecciona segons el millor expedient acadèmic. Segrega per gènere: 3 de cada 4 persones que la cursen són homes.


L’Assemblea denuncia la manca de garanties i de credibilitat de l’Administració en l’aplicació d’aquesta reforma curricular i de la normativa de l’FP Dual:

  • Quan afirma que no hi haurà afectació a les plantilles.
  • Quan afirma que incrementar el nombre d’hores de pràctiques d’empresa millora la formació i la inserció.
  • Que solament el treball competencial de l’alumnat millora la fidelització de l’alumnat i l’AEP.


L’Assemblea exigeix l’aturada de la modificació curricular i la retirada de la resolució d’FP Dual. També emplaça al Departament a la urgent negociació d’un nou acord d’FP, que contempli la millora de les condicions de treball del professorat.

Per últim, convida a la resta de sindicats de la Mesa a acordar una concentració unitària el proper dimarts 28 de maig, de 10 a 12 hores, davant la seu del Departament (Via Augusta, 202, Barcelona), durant la celebració de la Mesa sectorial convocada pel Departament. Es convoca als mitjans de comunicació dimarts a les 10.45 hores davant el Departament per fer declaracions.

Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada