10 de maig del 2017

Lluitem contra la segregació escolar

A les CCOO sempre hem lluitat contra la segregació escolar, tant dins d’un mateix centre educatiu, fomentant l’escola inclusiva, com entre diversos centres d’un mateix territori. Per evitar aquesta segona font de segregació, un element bàsic és el procés de matriculació de l’alumnat. Una definició d’aquest procés és clau per tal de disminuir els riscos de segregació, i políticament no ha estat una prioritat dels governs de la Generalitat de Catalunya. Així ho vam denunciar en l’elaboració de la Llei d’Educació de Catalunya, i així ho hem continuat denunciant durant els processos de matriculació, especialment en els darrers dos cursos, en els quals el tancament de línies de P3 ha disparat la competència entre centres educatius, tant entre les dos xarxes, pública i concertada, com entre centres d’una mateixa xarxa.

El treball de CCOO, conjuntament amb la resta de la comunitat educativa, va situar el debat en el centre de l’atenció social, política i mediàtica, i va aconseguir canvis en la gestió del decret d’admissió d’alumnat per aquest curs. Però sabem que això no és suficient i que les tensions es tornaran a produir: a infantil amb el tancament de línies i a secundària amb la impossibilitat d’escolaritzar amb dignitat a l’alumnat amb l’actual política pressupostària de construccions.

Respecte a la Secundària, ja hem començat denunciant els criteris generals per a la programació escolar de cara al curs 2017-2018 acordats pel Departament d’Ensenyament, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya, en el marc de la Comissió Mixta que conformen.

Per lluitar contra la segregació, CCOO vam ser presents a la reunió del 23 gener 2017, convocada conjuntament amb la Consellera d’Ensenyament, a la seu del Síndic de Greuges. Vam ser presents les organitzacions sindicals, les patronals, les de famílies i els partits amb representació parlamentària. En aquella reunió vam expressar el nostre suport a les propostes del Síndic sobre la gestió del procés d’admissió d’alumnat. Bàsicament, sobre la necessitat d’un nou Decret d’Admissió de l’Alumnat que desplegui l’article 48.1 de la LEC, referit a l’escolarització equilibrada d’alumnat amb necessitats educatives especials. Entre d’altres mesures, aconseguir l’eliminació dels punts extres per tenir familiars exalumnes del centre. Així mateix, vam refermar el nostre posicionament favorable a incrementar les competències de les Oficines Municipals d’Escolarització, entre elles, la de ser l’únic lloc per lliurar les sol·licituds de matriculació.

El passat 27 d'abril, vam participar d'una nova reunió amb el Síndic de Greuges, juntament amb les altres organitzacions sindicals. En aquesta reunió, el Síndic ens va presentar un document de propostes, amb la intenció de buscar un acord de la comunitat educativa per acabar, o començar a posar fré, a la segregació escolar.

Actualment, CCOO estem consultant a la nostra afiliació sobre aquest document, per tal de construir col·lectivament el nostre posicionament. Si no estàs afiliada a CCOO, pots escriure a educacio@ccoo.cat per explicar el teu posicionament al respecte.






Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada