25 d’octubre del 2016

CCOO de Catalunya celebra el nou model de salut de Catalunya destinat a les persones transexuals



Manifest de CCOO de Catalunya per la despatologització de les indentitats trans


CCOO de Catalunya i en especial el seu Àmbit LGTBi celebra la bona notícia, anunciada pel Conseller de Salut, Toni Comín, de que Catalunya comptarà amb un nou model de salut per a persones trans, pioner en Europa, amb el qual es parteix del principi de que les persones trans no pateixen cap patologia i per tant no hauran de passar per un diagnòstic psiquiàtric previ, ni acceptar tenir que signar tenir disfòria de gènere per accedir a tractaments mèdics.

CCOO de Catalunya vol destacar la feina que està fent l’àmbit LGTBi del sindicat conjuntament amb la Plataforma LGTBIcat i la Plataforma Trans-Forma la salut per aconseguir avenços tant importants com aquest model de salut que, recordem, és un mandat de la Llei contra la LGTBIfòbia aprovada el 2014 pel Parlament de Catalunya.

Precisament, la Comissió Executiva de CCOO de Catalunya va aprovar un manifest amb motiu del Dia Internacional d’Acció per la Despatoligització Trans, que se celebra el 22 d’octubre i que us adjuntem en aquest comunicat de premsa.


Manifest de CCOO de Catalunya


CCOO DE CATALUNYA CONTINUA EXIGINT LA DESPATOLOGITZACIÓ DE LES IDENTITATS TRANS

Un any més, el 22 d’octubre se celebra el Dia Internacional d’Acció per la Despatologització Trans per exigir que la realitat trans deixi de ser considerada una patologia i en pro del seu reconeixement com a dret, el dret a l’autodeterminació dels propis cos i gènere. Cada any, durant el mes d’octubre, es realitzen diferents activitats reivindicatives i culturals en el marc de la plataforma Octubre Trans, al voltant de la lluita per a la despatologització de les identitats trans.

“Prou de patologització del gènere i la diversitat corporal” (Stop Pathologizing Gender and Bodily Diversity) és el lema de la campanya internacional “Stop Trans Pathologization” per al 2016 i, com cada any, des que va començar a articular-se en el context espanyol el 2009, es demana que la condició trans deixi de classificar-se com una patologia en els catàlegs internacionals següents: el Manual Diagnòstic i Estadístic de Desordres Mentals (DSM), de l’Associació Americana de Psiquiatria, i la Classificació Internacional de Malalties(CIE), de l’Organització Mundial de la Salut.

Aquestes classificacions patologitzants contribueixen a perpetuar la transfòbia que encara persisteix a la nostra societat i contribueix a invisibilitzar la violència social que s’exerceix sobre qui no s’adequa a les normes de gènere, ignorant que el problema no és la identitat de gènere, sinó la mateixa transfòbia. Recordem Alessa Flores, activista trans assassinada el 13 d’octubre a Mèxic, la tercera dona trans assassinada en aquest país en els últims dies. Insistim que la patologització comporta la transfòbia, i que la transfòbia té greus conseqüències sobre la vida de les persones trans. Per això des de CCOO exigim que es posi fi a la patologització de les identitats trans.

El 2007 es va aprovar a Espanya una llei que reconeixia el dret al canvi de nom i de sexe legal de les persones trans, llei que va suposar un important pas en aquell moment, però que també va ser criticada per part del moviment trans a causa del requisit d’un certificat de disfòria de gènere per poder accedir als drets que es reconeixien. Al voltant d’aquest qüestionament es va articular la lluita per a la despatologització de les identitats trans en el context espanyol.

En els últims anys s’han anat aprovant lleis autonòmiques integrals que reconeixen drets a les persones trans en diferents àmbits —com el social, l’educatiu, el de menors, el de les persones grans, el laboral…— i que han incorporat un enfocament no patologitzant, com la Llei 2/2016, de 29 de març, d’identitat i expressió de gènere i igualtat social i no-discriminació de la Comunitat de Madrid, que entre altres drets reconeix l’atenció sanitària a les persones trans d’acord amb els principis de consentiment informat i lliure autodeterminació de gènere. No obstant això, des de diferents instàncies es demana al Govern central l’aprovació d’una llei integral trans estatal que reconegui drets en tots aquests àmbits i amb un enfocament no patologitzant, i que reconegui les persones trans com a persones de ple dret.

L’àmbit laboral és un dels espais en què les persones trans troben més dificultats, és per això que des de CCOO ens adherim a la campanya internacional “Stop Trans Pathologization” i us animem a participar en els actes que se celebren al nostre país, organitzats per entitats o associacions que lluiten per defensar les persones trans en el marc de l’Octubre Trans i al voltant del 22 d’Octubre, Dia Internacional d’Acció per la Despatologització Trans, en què es desenvoluparan manifestacions a moltes ciutats de tot el món.

RECULL DE PREMSA

Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada