Després de més d’una vintena d’anys d’existència de l’anomenat “Model Manlleu”, un model de referència al nostre país en la lluita contra la segregació escolar i que, malgrat algunes mancances, ha contribuït de forma eficient a la cohesió social i a millorar la convivència a Manlleu, entenem que avui comença a evidenciar esquerdes.
Ara, i sota l’imperatiu de la “crisi”, la nostra sensació és que tota aquesta feina se’n pot anar en orris si no vigilem:
-Els Plans Educatius d’Entorn ja fa temps que no tenen dotació econòmica,
-Ha desaparegut el contracte-programa de les escoles concertades,
-Balla la sisena hora a l’escola pública,
-Disminueixen les beques de menjador, de material, ...
Les retallades que fa el Departament d’Ensenyament directament estan provocant un retrocés en la feina contra la segregació cosa que amenaça en desmuntar aquesta bona pràctica.
Cal que ens tornem a replantejar la funció que ha de tenir l’escola. No podem quedar-nos sense fer res mentre des del Departament d’Ensenyament es desmunta la feina que hem fet i que estem fent, aprofitant l’excusa tan repetida de la “crisi”.
Ara, hauríem d’estar analitzant i millorant el model, per avançar, preveient les dificultats i els nous reptes que com a col·lectiu hem d’abordar. En canvi la realitat és que no podem ni conservar el que tenim, que veiem com disminueixen els recursos de les escoles.
L’escola ha de garantir una educació igualitària per tothom?, ha de possibilitar la igualtat d’oportunitats?. Si és així l’hem de dotar de les eines que necessita, tant econòmiques com pedagògiques.
Hem convidat a en Jordi Sànchez, adjunt del Síndic de Greuges. Amb ell volem analitzar el moment en què ens trobem i buscar alternatives per avançar.
Lloc: Sla de plens de l'Ajuntament de Manlleu
Data: Dimecres 9 d'abril de 2014
Hora: 19h