12 de setembre del 2013

La inflació agreuja la situació d'empobriment que pateixen moltes persones degut a les polítiques d'austeritat i retallades

L’evolució del preu dels serveis bàsics fa necessari assegurar el poder adquisitiu de les pensions


CCOO DE CATALUNYA DENUNCIA QUE LA INFLACIÓ AGREUJA LA SITUACIÓ D’EMPOBRIMENT QUE PATEIXEN MOLTES PERSONES DEGUT A LES POLÍTIQUES D’AUSTERITAT I RETALLADES

L'Índex de Preus de Consum (IPC) del mes d’agost de 2013 a nivell de l'Estat es redueix 3 dècimes fins el 1'5% de taxa interanual, com a conseqüència del preu dels carburants tot i l’increment del preu de l’electricitat que reflecteix l’evolució mensual de l’indicador.

La inflació subjacent, és a dir, l'estructural, que no té en compte ni els aliments no elaborats ni el preu dels carburants, se situa en el 1,6%, una dècima per sobre de l’indicador general. Aquest índex, que reflecteix el preu dels aliments i dels serveis bàsics, en l'actual context recessiu, continua essent massa elevat i perjudica especialment a les persones que tenen sous, pensions i rendes baixes i al seu poder adquisitiu per fer front a les necessitats més bàsiques.

A Catalunya, l'IPC es redueix 4 dècimes fins al 1,7%, reduint un dècima amb l'indicador estatal tot i les elevades taxes de l'ensenyament superior i el pes de l'ensenyament concertat, que a Catalunya és molt superior al conjunt de l'Estat.

La inflació de la zona euro es redueix 3 dècimes fins el l'1,3%, mantenint-se el diferencial de 3 dècimes amb la taxa estatal comparable (IPCA). De nou el diferencial d'IPC afecta en negatiu el poder adquisitiu dels treballadors i treballadores i la competitivitat de les empreses exportadores.

El manteniment elevat de la inflació subjacent perjudica especialment a les persones que tenen més dificultats econòmiques (aturats, pensionistes i treballadors amb salaris baixos). En aquest sentit, reivindiquem la creació d'una Renda Garantida de Ciutadania perquè qui no té recursos pugui fer front a les seves necessitats bàsiques i no caigui en la pobresa i l'exclusió social. Altrament, ens oposem a la congelació de les pensions i continuem reivindicant la revalorització de les pensions d'acord amb l'IPC per evitar la pèrdua de renda dels pensionistes.

La reducció salarial que pateixen els treballadors i les treballadores no s’està veient reflectida en els preus per la falta de control dels marges empresarials i els efectes de la imposició indirecta com l'IVA. Els salaris no eren ni són la causa de la inflació però sí que en pateixen els efectes, fet que afecta negativament al consum, a la recuperació econòmica i fa augmentar les desigualtats socials.  Per això cal que el Govern deixi d'actuar a favor dels lobbys empresarials que són generadors dels increments de preus i faci una política de control de preus públics i privats i dels marges empresarials.

Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada