19 de setembre del 2013

El #MUCE presenta les seves propostes per al curs 2013/2014

La Comunitat Educativa presenta les seves propostes per al curs



Valoració inici de curs: Planificació escolar, construccions, beques, situació centres educatius: plantilles de centres, substitucions, personal atenció a la diversitat i de suport per la inclusió.
Tant les dades que ha facilitat la Conselleria d’Ensenyament com les respostes donades per la Sra, Rigau a la reunió del proppassat divendres (13 setembre 2013), posen en evidència una realitat a l’ensenyament públic a Catalunya que ens preocupa profundament.
El MUCE entén que el treball per a la millora de la qualitat educativa està contraposada a moltes de les mesures que el Departament està prenent tant pel que fa a planificació escolar, a la matriculació i admissió d’alumnat com a la provisió de plantilles en els centres i les condicions laborals dels treballadors i treballadores de l’ensenyament.
En aquest sentit, volem remarcar que tot i l’increment de matrícula produït aquest curs,20.674 alumnes més -10.180 dels quals s’han produït al règim general- el Departament manté la mateixa plantilla de docents no contractant als 500 professors que caldrien per atendre aquest increment. Una plantilla que el passat curs ja s’havia vist reduïda en més de 3.000 persones encara que s’havia produït un altre increment important en la matrícula (només el curs passat  20.000 alumnes més).
El MUCE, un cop més, vol mostrar la preocupació de la comunitat educativa davant  l’increment de ràtios per aula i el que en definitiva és més important l’augment substancialque es produeix en la ràtio alumne/professor.  
Els números globals amaguen les realitats concretes de moltes aules, escoles i zones que aquest curs han vist incrementades les ràtios de manera preocupant.
El MUCE vol posar l’alerta sobre el disseny realitzat a l’hora de planificar  el mapa escolar, en definitiva l'oferta de places públiques amb tancament d’aules i centres públics davant delmanteniment de centres concertats que reben subvencions importants per part del Departament, per exemple els centres d’èlit.
Una vegada més, el Departament d’Ensenyament evidencia la seva intenció de reduir imenystenir l’educació 0-3 reduint l’aportació econòmica a 875 €  i traspassant la responsabilitat a les diputacions.
Per altra banda, a més de les retallades que s’han produït aquests darrers cursos, pel que fa al professorat destinat a l’atenció a la diversitat i l’escola inclusiva. Aquest curs s’han vist reduïdes també les hores de personal de suport a les aules i a l’alumnat amb especials dificultats; posant en perill un cop més la qualitat de l’educació pública i, sobretot, el model d’inclusió.
Continuem amb l’obligació de denunciar i mostrar el nostre rebuig a la no cobertura de les substitucions des del primer dia i al 100% de dedicació i la precària contractació de milers de docents que s’han de fer càrrec de l’obligació i la responsabilitat de l’educació d’un grup classe o un àrea concreta amb una contractació que no s’equipara ni en hores ni en sou a la del titular, quedant a més afectada l’organització dels centres.
L’increment  de la dotació de beques de menjador ha estat insuficient
Denunciem que les polítiques d’aquest Govern i de la consellera Rigau continuen fent perillar la qualitat de l’educació pública i augmentant les desigualtats de l’alumnat a Catalunya, tot i els esforços de tota la Comunitat Educativa.
Entenem que el cost de les mesures i retallades preses per aquest Govern recauen sobre els professionals de l’educació, l’alumnat i les famílies, i aquesta situació no pot mantenir-se per més temps.
  • Campanya contra la LOMCE. Continuïtat i treball amb grups parlamentaris per articular propostes.
  • Insubmissió a la LOMCE
El Marc Unitari de la Comunitat Educativa ha fet saber a aquest Govern, a la Consellera i a la resta de parlamentaris el rebuig a la llei LOMCE que segueix el seu procés al Parlament de l’Estat Espanyol. En aquest sentit, ens remetem a la carta adreçada als grups parlamentaris on denunciem els aspectes que, al nostre parer, són contraris a l’esperit de l’educació pública de qualitat  i a l’escola catalana.
  • Presentació posicionament i propostes de mobilització del MUCE, Ni un pas enrere en l’educació.
Donem el nostre suport a totes les lluites contra la LOMCE i contra les retallades que s’estan organitzant.
  • Denunciem que el Departament  consolida i incrementa les retallades.
  • Reclamem planificació pública.
  • Urgim a resoldre les substitucions del professorat.
  • Reclamem més ajudes a les famílies.
  • Donem suport a les accions contra la LOMCE.

Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada