23 de setembre del 2013

CCOO recorre al Tribunal Suprem el decret de beques per vulnerar la igualtat d'oportunitats

CCOO recorre al Tribunal Suprem el decret de beques per vulnerar la igualtat d'oportunitats


El sindicat demana la suspensió cautelar del decret. Alhora fa una crida als estudiants perquè sol·licitin la beca encara que no compleixin els requisits fixats





El sindicat Comissions Obreres ha presentat aquest dilluns un recurs davant el Tribunal Suprem contra el decret de beques per vulnerar "el principi d'igualtat d'oportunitats", perquè es limita l'accés a l'educació superior a aquells estudiants amb menys recursos econòmics. 
Així ho ha anunciat aquest dilluns a Saragossa la responsable del gabinet jurídic del sindicat, Carme Perona, que també ha avançat que demanen la suspensió cautelar del decret, per la qual cosa ha fet una crida als estudiants que sol·licitin les seves beques encara que no compleixin els requisits fixats, atès que es tornaria a la situació anterior si el decret se suspengués.

CCOO considera que aquest reial decret, promulgat pel govern el passat 2 d'agost, vulnera el principi d'igualtat i no-discriminació recollit en l'article 14 de la Constitució espanyola i el dret a l'educació de l'article 27, així com el 103 sobre el compliment de l'ordenament jurídic, ja que hi ha sentències similars en el passat que apuntarien a una inconstitucionalitat d'aquesta norma.A més, el sindicat argumenta que en el decret de beques hi ha arbitrarietat del poder públic per la incongruència entre l'exposició de motius, en la qual es defensa la igualtat d'oportunitats, i el mateix contingut del text.


Per la seva banda, el secretari general de la Federació Estatal d'Ensenyament de CCOO, Francisco García, ha criticat l'actitud del ministre d'Educació, José Ignacio Wert, que "ja no pot sortir del despatx perquè és increpat o se li nega la salutació per part de directors de cinema o alumnes excel·lents".


"Falta el ministre quan se li havia preparat una festa d'aniversari d'aquestes que li agraden a ell", ha afegit en relació amb la inauguració oficial del curs universitari que s'havia de celebrar avui a la capital aragonesa i que va ser suspès pel rector de la Universitat de Saragossa, Manuel López, per por que es produïssin incidents.


Per García, el decret de beques fa un salt "als anys 60 del segle passat, quan es podia accedir als estudis superiors en funció de la renda que tenien les famílies" .


Així mateix, ha criticat que el ministre hagi presumit que el curs escolar hagués començat amb 80.000 alumnes més i 19.000 professors menys, quan les dades del ministeri d'Hisenda apunten que la retallada de professorat és fins i tot més gran, de gairebé 25.000 docents."Wert no mereix seguir sent ministre d'Educació perquè l'únic que ha fet amb l'educació d'aquest país és deteriorar-la, i ens deixarà sense futur en termes de cohesió social i en termes econòmics", ha assegurat.


A més, García ha anunciat que els diferents agents socials estan duent a terme una consulta perquè la ciutadania expressi el seu rebuig a les retallades i a les polítiques educatives del Govern, que culminarà amb la vaga general d'educació prevista per al 24 d'octubre i amb una marxa a Madrid al novembre.


D'altra banda, el responsable d'universitat de la Federació Estatal del sindicat, Julio Serrano, ha denunciat que la quantitat de diners que l'estat espanyol inverteix en beques és sensiblement inferior a la mitjana europea –un 0,13 per cent enfront d'un 0,2–, que és el tercer país de la Unió Europea amb els estudis universitaris més cars i que les beques només cobreixen el 23% dels estudiants.

Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada