12 de setembre del 2013

CCOO reclama que l'increment de pressupost en beques menjador no es quedi en una promesa més

Davant les declaracions de la Consellera Rigau sobre beques menjador  

CCOO JA VA DENUNCIAR QUE LA CRISI, L’ATUR I LA MANCA DE POLÍTIQUES SOCIALS POSEN EN PERILL ELS NENS DEL NOSTRE PAÍS I RECLAMA QUE L’INCREMENT DE PRESSUPOST EN BEQUES MENJADOR NO ES QUEDI EN UNA PROMESA MÉS
Davant les declaracions als mitjans de comunicació fetes avui per la Consellera Rigau, sobre l’increment de pressupost per les beques de menjador, CCOO demana que tot el que ha dit no es converteixi en una promesa més, sinó que hi hagi un seguiment exhaustiu del que es farà amb aquests diners.
Les peticions dels consells comarcals, de diferents ajuntaments, AMPAs l’augment de peticions de beques, la pressió política i social i l’informe del Síndic de Greuges, ha fet que la Consellera hagi sortit avui amb aquesta proposta.
La situació és alarmant i no es pot quedar en una promesa i per això, CCOO demanarà una comissió de seguiment on estiguin representats els consells comarcals, les federacions de pares i mares, organitzacions socials representatives i el mateix Departament d’Ensenyament.
L'Informe del Síndic de Greuges alertava que 50.000 nens a Catalunya pateixen privacions i carències alimentàries, i corroborava que l'augment de les desigualtats socials i l'exclusió i la pobresa també afecta de forma directa els menors de 16 anys: 364.478 són pobres, el que representa el 28% del total.
CCOO va alertar a principis d’agost que la crisi econòmica i l'atur són les causes de l'agreujament d'aquesta situació de vulnerabilitat creixent entre la ciutadania, inclosos els menors, però la manca de priorització de les polítiques d'atenció a les persones per part dels poders públics impossibilita la seva detecció, prevenció i actuació. És el cas del sistema de beques menjador que és absolutament insuficient i no garanteix l'accés a totes les famílies en situació de necessitat.

A més la reforma de la Renda Mínima d'Inserció (RMI), que acaba de complir 2 anys, ha suposat la pèrdua del darrer recurs assistencial per a moltes persones -inclosos menors- sense feina ni recursos econòmics. La modificació dels requisits d'accés i permanència a la RMI van respondre únicament i exclusivament a objectius de reducció de la despesa que van intentar emmascarar-se sota la lluita contra el frau en la percepció de la prestació, un frau que, finalment, no es va poder demostrar en la majoria dels casos.

CCOO de Catalunya fem una crida a la responsabilitat pública en un tema de país com és el benestar dels menors. Cal recuperar la RMI com a darrer recurs de supervivència, cal implementar amb caràcter d'urgència la Renda Garantida de Ciutadania que eviti que cap persona a Catalunya no pugui fer front a les necessitats bàsiques, com és l'alimentació, i és necessari ampliar el pressupost per a beques menjador, tal i com avui ha promès la consellera Rigau.

Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada