Companyes i companys,
Avui al voltant d’un milió i mig de treballadors (dels quals, hi ha al voltant de 150.000 treballadors del sector públic) es poden trobar sense conveni col·lectiu, fruit de l’última reforma laboral del PP. Entre ells no ens trobem el PAS laboral de les universitats públiques catalanes, després que, aquest divendres, els representants de CCOO i UGT a la mesa de conveni signessin el preacord que ja coneixeu.
Aquesta signatura respon a la voluntat dels treballadors i treballadores del nostre sector que ha estat inequívoca a totes i cadascuna de les 7 universitats. Per si no teniu les dades us les resumim:
- URV (assemblea) SÍ 68 ( 97,1%) NO 0 ABS 2 (2,8%)
- UdG (assemblea) SÍ unanimitat
- UdL (assemblea) SÍ unanimitat
- UPF (referèndum) SÍ 83 (98,8%) NO 1 (1,2%)
- UPC (referèndum) SÍ 227 (71,1%) NO 77 (24,1%) Abstencions 15 (4,7%)
- UAB (referèndum) SÍ 216 (69,9%) NO 84 (27,2%) Blanc 8 (2,6%) Nul 1 (0,3%)
- UB (referèndum) SÍ 168 (62,4%) NO 79 (29,4%) Blanc 22 (8,1%).
Amb aquestes xifres, allò més natural hagués estat que cadascun dels sindicats presents a la mesa de conveni haguessin deixat de banda les nostres opinions i, respectant la voluntat d’aquells a qui representem, haguéssim signat l’acord. No ha estat així i, a més, el CAU ha llençat una ofensiva de desqualificacions abans i després de la consulta a la que volem contestar mínimament:
1.- Si hem arribat a aquesta situació és directament per l’actuació del CAU. Amb la mateixa legislació laboral, el conveni del PDI de les universitats públiques catalanes ha mantingut la seva vigència sense problema. L’única diferència entre un i un altre és que el conveni del PDI no ha estat denunciat i el del PAS va ser denunciat pel CAU.
2.- Una qüestió com aquesta ha de ser decidida pel conjunt dels treballadors. La manera de fer-ho a la UAB (referèndum amb urna) ha estat absolutament consensuada entre tots els sindicats (CCOO, CAU, UGT). Tots hauríem de treballar per incrementar la participació i no jugar a deslegitimar el procés en funció de si guanyem o perdem.
3.-A l’assemblea que vam tenir per parlar d’aquest tema, el CAU va posar com exemple el Conveni de la Xarxa d’Hospitals d’Utilitat Pública (XHUP) com una possibilitat de rebutjar un preacord de conveni plantejat en una situació molt similar a la nostra. Doncs sí, aquest preacord es va rebutjar i ara els treballadors del sector (prop de 50.000) es troben sense conveni i intentant negociar acords particulars a cada hospital, o a cada subsector. Després del referèndum a la UAB, el CAU posa com exemple l’acord signat per CCOO i UGT al sector del lleure, on no hi ha afectacions legals (són treballadors del sector privat) i amb condicions de treball globalment molt pitjors que les nostres (per si us interessa el teniu aquí).
4.- Durant els últims mesos, el CAU ha entrat en una deriva d’oposar-s’hi a totes les propostes dels altres sindicats, i d’anar incrementant els atacs i les desqualificacions de tot tipus (trobareu els darrers comunicats sobre el tema del conveni aquí) en un camí que només porta a la desmoralització dels treballadors i l’afebliment de l’acció unitària als comitès d’empresa. Els resultats de la consulta, fins i tot a les universitats on el CAU te la presidència del comitè (UB i UPC), els hauria de fer reflexionar que no és aquest el camí.
Ara hem pogut assegurar la pervivència del conveni, però haurem de continuar batallant dia a dia per poder fer front als atacs que continuem patint. Sigui com sigui des de CCOO insistirem en la unitat i la participació de tothom.
Salut i lluita!
Secció sindical de CCOO a la UAB