14 de maig del 2013

FINS ALS COLLONS!!. Article d'opinió de CCOO Educació al Diari de Girona (Suplement Aula) del dimarts, 14 de maig de 2013

ARTICLE EN FORMAT PDF (+)



FINS ALS COLLONS


«Senyors, ja no aguanto més. Us seré franc: estic fins als collons de tots nosaltres!». No es pensin que la frase gloriosa és meva, no, no, encara que em pesi. La va pronunciar Don Estanislao Figueras, el primer cap d'Estat i de Govern de la Primera República Espanyola, cap al juny de 1873, en ple Consell de Ministres, fart de les discussions eternes, estèrils i fratricides que conduïen el país a una paràlisi total i a una crisi desintegradora sense parangó. Sincerament crec que estem vivint uns moments semblants, que es presten a perdre la paciència, donar un cop de puny sobre la taula i cridar amb veu forta, clara i contundent: prou!!!, ja n’hi ha prou!!! I fins aquí hem arribat!!!. Les famoses línies roges que no s’havien de traspassar mai ja fa temps que les hem deixat enrere en un camí que inexorablement ens porta, si no fem res, a la pèrdua més vergonyosa, gratuïta i tremendament injusta de tot un conjunt de conquestes i drets socials dels ciutadans i les ciutadanes d’aquest país, que tant ens ha costat d’aconseguir i que teòricament havien de constituir un valuós llegat per a les generacions futures. Tot plegat una autèntica i a la vegada inútil pena.

A CCOO tenim les coses molt clares i no volem caure en allò que de tant en tant esmenta una amiga meva de Saragossa: encima de puta, poner la cama… No. Expliquem i explicarem les coses bé les vegades que sigui necessari. Hem de ser conscients que estem patint les retallades per partida doble: tant en el salari directe, com en l’indirecte, és a dir en el mateix servei públic. Ara només falta que retallin les pensions i també patirem les retallades en el salari diferit. I heus aquí, com a exemple, algunes –repeteixo, “algunes”– mostres de les restriccions en el salari indirecte amb referència a l’àmbit educatiu i que afecten el conjunt de la societat:

·        Han disminuït les plantilles en els centres docents i serveis educatius i han augmentat les ràtios, és a dir, el nombre d’alumnes per aula, amb tot tipus de repercussions per al professorat. Més alumnes i menys professors: fem més… amb menys!!
·        S’han deteriorat les condicions de treball. No es compleixen els acords sindicals ni els compromisos de millora de les nostres condicions laborals i econòmiques.
·        CCOO hem denunciat reiteradament l’incompliment de l’acord signat amb el nostre sindicat pel qual les baixes del professorat es cobrien des del primer dia. La pressió sindical i de les famílies, així com el malestar del professorat i de les direccions dels centres, han fet possible que la conselleria anunciï mesures flexibilitzadores en el cobriment de les baixes del professorat dels centres públics de Catalunya. Però no és suficient. Continuarem exigint la substitució del professorat de baixa des del primer dia en tots els nivells educatius. Per això CCOO exigim que el Departament apliqui el sentit comú amb una visió pedagògica i amb la voluntat clara de no perjudicar més la qualitat de l’ensenyament públic i  d’afavorir principalment l’alumnat.
·        S’ha eliminat la reducció de jornada per als majors de 55 anys.
·        Han disminuït les hores de coordinació.
·        No hi ha prou contractes de TEI’s i vetlladors/res.
·        Manca de negociació i acord. Imposició de decrets que modifiquen substancialment aspectes laborals sense donar possibilitat de seure, parlar-ne i negociar-ho.
·        Nomenaments de menys de mitja jornada, cosa que fa que es consolidi la precarietat laboral de molts substituts/tes.
·        Pràcticament han desaparegut les llicències retribuïdes per estudis.
·        Menys dotacions econòmiques per al funcionament dels centres.
·         Tancament de línies i centres educatius. La consellera ha anunciat a la premsa que el seu Departament té intenció de tancar progressivament 7 escoles, 61 línies de P3 a les escoles públiques i 12 línies de P3 de les escoles concertades de Catalunya el proper curs, sense  consultar ni informar-ne les famílies ni el personal educatiu afectat.
·        Insuficient política de construccions escolars: encara continuem amb un gran nombre de barracots.
·        Llistes d’espera importants i menys oferta pública que deixa sense plaça una gran quantitat d’infants i joves, sobretot al tram 0-3, als cicles formatius, al batxillerat nocturn i a les escoles de persones adultes.

I  no continuo per no fer-me pesat ni cansar al lector. Però les coses s’han de dir, s’han d’explicar, amb fermesa, amb convicció i amb tot el pes de la raó.

Senyors polítics, a veure si ens expliquem bé, o més ben dit, a veure si ens entenen d’una vegada –si és que volen, és clar… Mai –repetim: mai– no s’hauria d’haver retallat ni un sol euro en drets tan importants i fonamentals,      –repeteixo: “drets” constitucionals– i que tant ens han costat de construir col·lectivament com la sanitat i l’educació. Durant l’època del boom immobiliari van deixar que s’especulés amb un altre dels drets bàsics dels ciutadans i ciutadanes: el dret a tenir un habitatge digne. La Constitució al seu article 47 diu: Tots els espanyols tenen dret a gaudir d'un habitatge digne i adequat. Els poders públics promouran les condicions necessàries i establiran les normes pertinents per fer efectiu aquest dret, regulant la utilització del sòl d'acord amb l'interès general per impedir l'especulació. Amb l’educació es pretén anar per la mateixa via, potenciant la privatització per un costat (que es pagui una bona educació qui tingui diners) i mercantilitzant-la amb lleis com la que ens prepara el Sr. Wert.

Denunciar públicament aquest atemptat als drets fonamentals dels ciutadans i ciutadanes és el nostre deure, i des de CCOO no ens cansarem d’aixecar la veu de la indignació les vegades que faci falta.


David Pérez
Sindicat d’Educació de CCOO Comarques Gironines

Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada