1 de març del 2013

El Govern desmantella l’Educació Pública, per Quim Fornés


El Govern desmantella l’Educació Pública
Quim Fornés Salillas
Secretari General de CCOO Educació Vallès Oriental Maresme.


La supressió de línies escolars i el tancament de centres d’Ensenyament Públic, són un pas més en el desmantellament de l’Educació Pública que el  Govern de la Generalitat, gestionat per CiU, està cometent. Ens sotmeten a un règim d’aprimament draconià, amb la reducció continuada de recursos i mitjans educatius, de drets laborals. Ja vam iniciar l’actual curs amb retallades importants: menys docents per atendre a més alumnat, l’augment de les ràtios escolars, de la càrrega lectiva, de la supressió de la 6a. hora a primària, del no cobriment de les substitucions fins als 10 dies, per a les baixes i permisos laborals, menys diners per la gestió dels centres. La també retallada d’hores de vetlladores, d’educació social,... Tot plegat propi d’una recepta de mal empassar com l’oli de ricí.

El zel del Departament en l’aplicació de la norma contrasta amb la falta de suport a l’activitat educativa. A més amb un to autoritari davant de les crítiques dels i les docents. Ha hagut casos de pressió a persones i col·lectius de mestres que han denunciat la falta de substitucions i el conseqüent dèficit de la qualitat educativa.

L’eliminació de 61 línies escolars i 7 centres d’arreu del país, (que se sumen a les ja tancades el curs passat) és una agressió molt greu a l’Educació Pública. Més tenint en compte que la reducció prevista a la privada concertada, 12 P3 menys, és molt inferior, mantenint-se de manera notòria, els concerts. 

A la nostra comarca, segons el nostre sindicat, a partir de les dades  recopilades en els centres, l’eliminació a Primària es concreta a: Santa Maria de Palautordera, 1 línia de P3 de l’escola Fontmartina, Cardedeu, 1 línia de P3 de les escoles Germans Corbella i les Aigües, Lliça de Vall, 1 línia de P3 de l’escola les Llises, Lliça d’Amunt, d’1 línia de l’escola Països Catalans,  i la retallada de la única línia de P3 de l’escola Sant Baldiri. Sant Pere de Vilamajor, supressió de la única línia de l’escola Vila Magore; la qual cosa significa en aquestes dos darrers centres, el  seu tancament progressiu ens els 12 propers anys. Una situació que ja pateix l’escola Nicolas Longaron de Mollet. A més aquest tancament previst provoca baixes d’alumnat en altres cursos davant la falta de continuïtat del centre. 

A Secundària, el SES de Sant Esteve de Palautordera perd 1 línia i a Granollers es perden 2 línies d’ESO.  El Departament d’Ensenyament considera el descens demogràfic com a raó, per justificar la reducció. Enfront d’aquesta raó, Comissions Obreres denunciem que, tal i com ha passat aquest curs, l’augment d’alumnes per aula és la causa principal de la reducció de l’oferta, i exigim al Departament que, per a tot el servei educatiu, planifiqui i ofereixi les places d’acord amb les ràtios reconegudes a la LOE, i no amb les que ha decretat el ministre Wert.

Aquestes supressions atempten el dret que tot alumne té a estar escolaritzat a un centre públic, ja que no es pot obligar a ningú a matricular-se en un centre privat concertat. D’altra banda en alguns casos com de l’escola Vila Magore de Sant Pere Vilamajor la retallada afecta a un centre amb un projecte educatiu singular, com ja va passar el curs passat a centres similars, menystenint la pluralitat d’experiències de renovació pedagògica. En d’altres, com la dues escoles de Lliça d’Amunt o les de Cardedeu,  la supressió de línies es fa sense tenir en compte el territori. 

Tot plegat posa de manifest, la calculada intenció de CiU de desmantellament de l’Educació Pública, que amb l’excusa del dèficit, l’aprima i la torna a aprimar. CCOO estem convençudes que les raons són ideològiques, que l’objectiu és reduir el servei públic per afavorir més el negoci privat. Negoci que es fomenta a través dels concerts o a través de la privatització de la gestió, en la línia que han iniciat a la Salut Pública. Una política coincident amb els governs del PP, que sota l’eufemisme de “l’externalització”, estan privatitzant els serveis públics.

Hem d’aplegar el màxim de forces  per defensar la nostra Educació Pública. Hem d’estendre el Marc Unitari de la Comunitat Educativa: mares, pares, alumnat, docents i altres professionals educatius, sindicats, entitats socials,....  a tots els municipis. Hem de continuar pressionant al Govern amb tota mena d’accions reivindicatives. Aturem-ho, que no ens prenguin el present i el futur dels i les infants i jovent del nostre país.




Temes relacionats:





CCOO dóna suport als centres que es mobilitzen per la seva continuïtat


Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada