20 de febrer del 2013

"La Nostra solució per Europa" per Alexis Tsipras (SYRIZA)

"La Nostra solució per Europa" per Alexis Tsipras (SYRIZA)


El 3 de gener, l'economista en cap del Fons Monetari Internacional (FMI) va reconèixer que un "error" ha portat a la institució a subestimar l'impacte negatiu de les mesures d'austeritat que han defensat en la darrera crisi i des de fa molts anys.En fer-ho, va aportar un suport inesperat a l’anàlisi que fa a continuació Alexis Tsipras, portaveu de SYRIZA, la principal força de l'esquerra grega.

Aquest article està traduït del publicat a l'edició de febrer 2013 de Le Monde Diplomatique.
 
  
------------------------------------------------------------------
"La nostra solució per Europa"
Alexis Tsipras, 
 
Febrer de 1953. La República Federal d'Alemanya (RFA) s’ofega en el seu propi deute i amenaça d’arrossegar a tots els països europeus en la tempesta. Preocupats per la seva pròpia salvació, els seus creditors - entre ells Grècia - observen un fenomen que només ha sorprès als liberals: la política de "devaluació interna", és a dir, la reducció dels salaris, no garanteix el reemborsament dels imports deguts, ans al contrari.

Reunits  a Londres durant una cimera especial, vint-i-un països decideixen tornar a avaluar les seves exigències en base a les capacitats reals del seu soci de fer front a les seves obligacions. Decideixen amputar en un 60% el deute nominal acumulat per la RFA i li concedeixen una  moratòria de cinc anys (1953-1958) i un termini de trenta anys per pagar.També introdueixen una "clàusula de desenvolupament", que permet el país a no dedicar al servei del deute més d'una vintena part dels seus ingressos d'exportació. Europa acaba de fer al revés  del Tractat de Versalles (1919), establint les bases per al desenvolupament de la República Federal d'Alemanya després de la guerra.

Això és precisament el que la Coalició de l'Esquerra Radical grega SYRIZA proposa avui: procedir a contracorrent dels petits Tractats de Versalles imposats per la cancellera alemanya Angela Merkel i el seu ministre de Finances Wolfgang Schäuble als països europeus endeutats, i inspirar-nos per un dels grans moments de clarividència conegut a Europa després de la guerra.

Els programes de rescat dels països del sud d'Europa han fracassat, cavant un pou sense fons que convida als contribuents a intentar omplir. Aconseguir una solució global, col · lectiva i definitiva del problema del deute mai ha estat tan urgent. I no s’entendria que aquest objectiu s’amagués per assegurar la reelecció de la cancellera alemanya.

En aquestes condicions, la idea proposada per SYRIZA d’una conferència europea sobre el deute, seguint el model de Londres sobre el deute alemany el 1953, és, segons el nostre parer, l'única realista i beneficiosa per tots: una resposta global a la crisi del crèdit i a la constatació del fracàs de les polítiques dutes a terme a Europa.

Això és el que proposem per la Grècia:

-          Reducció significativa del valor nominal del seu deute públic acumulat.

-          - moratòria en el servei del deute, per tal que les quantitats conservades es dediquin a la millora de l’economia.

-          Instauració d’una clàusula de desenvolupament per tal que el pagament del deute no mati abans de néixer la millora econòmica.

-          - re capitalització dels bancs, sense que els diners esmerçats siguin comptabilitzats en el deute públic del país.

Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada