21 de gener del 2013

Empreses de menjador escolar i lleure denuncien l’aplicació de l’IVA del 21%

Josep Playà, La Vanguardia

Les empreses que ofereixen serveis escolars com el menjador, les excursions o les aules d’acollida matinal han denunciat la decisió del Ministeri d’Hisenda d’aplicar-los un IVA del 21%. Segons informa l’Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura (Acellec), aquesta mesura només s’explica “per pur afany recaptatori” i a la pràctica “aboca les empreses a la precarització del servei”.

La denúncia té l’origen en la resposta donada per la direcció general de Tributs del Ministeri d’Hisenda a una consulta vinculant efectuada ja fa més de dos anys per la Federació Estatal d’Organitzacions Empresarials de Lleure Educatiu i Sociocultural (Foesc), de la qual forma part Acellec. La consulta es va fer per eliminar la situació d’inseguretat jurídica que es produeix al sector de les empreses de lleure i serveis educatius a causa de les múltiples interpretacions que es fan sobre les exempcions aplicables als serveis educatius. La resposta de Tributs és que es reconeix el caràcter educatiu dels serveis descrits (menjador escolar, activitats extraescolars, aules d’acollida matinal i de tarda , sortides culturals i altres programades amb les escoles) però s’estableix un criteri restrictiu per al reconeixement de les exempcions. En conseqüència, la tributació dels serveis escolars al 21%, aplicable tant a empreses mercantils com del tercer sector, “fa molt complicat oferir-los amb qualitat educativa i pot implicar una precarització del servei”.

Acellec reconeix que “l’alternativa seria encarir el servei, situació que, òbviament, no és desitjable en l’actual context de crisi econòmica, amb la radical disminució dels ingressos familiars”. Segons la seva opinió, la resposta donada recentment pel Ministeri d’Hisenda “no s’ajusta a dret” i perjudica greument les prestacions de serveis que es consideren essencials per a la qualitat educativa. Per tot plegat, l’associació ha fet una crida a les forces polítiques i agents socials i educatius implicats perquè defensin l’exempció de l’IVA “en uns serveis que són la base del nostre sistema de benestar”.

Aquesta queixa arriba precisament el mateix curs que s’ha aplicat una nova matrícula a l’FP i s’ha produït la pujada més gran de les taxes universitàries. Les matrícules universitàries han augmentat de mitjana un 16,7% a tot Espanya –Catalunya és la comunitat amb un augment més rellevant–. Un crèdit de grau costa 33,5 euros a Catalunya; 25,2 a Madrid i 22,8 a Castella i Lleó.

Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada