6 de novembre del 2012

La reforma de l’atur deixa més persones sense protecció mentre no para de créixer la xifra de persones aturades



CCOO DE CATALUNYA DENUNCIA QUE HI HA 21.319 PRESTACIONS PER ATUR MENYS MENTRE QUE L’ATUR AUGMENTA EN QUASI 14.000 PERSONES
   
ATUR REGISTRAT CATALUNYA/ESPANYA
El mes d’octubre de 2012 deixa una xifra de 646.306 persones registrades com a aturades a les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya, el que significa un increment interanual del 5% (30.748 aturats i aturades registrats més que fa un any). En aquest mes d’octubre l'atur català se situa per sota de la mitjana de l'Estat espanyol en 5,8 punts percentuals. Respecte el mes anterior s'ha donat un augment de 13.849 persones aturades (2,2% més).

ATUR PER SECTORS D'ACTIVITAT I PROVÍNCIES
Un cop més, el sector que més ha incrementat l'atur és el sector serveis amb un increment interanual del 8,6% (32.030 persones aturades més). El sector de la indústria també ha augmentat l'atur en 1.535 persones i un 1,6% més respecte l'any anterior. La construcció, en canvi, ha reduït l’atur en 1.684 persones, o el que és el mateix, un -1,7%. Barcelona és la província que més incrementa interanualment l'atur en termes relatius, concretament ho ha fet en un 5,6%. Seguidament trobem Tarragona amb un 4,2%, Girona amb un 3% i Lleida amb un 1,8%.

ATUR PER SEXES
El mes d’octubre, tant homes com dones augmenten en nombre de persones aturades. Les dones ho fan en un 6% i 17.659 dones aturades més respecte l’octubre de 2011 i els homes en un 4,1% i 13.089 aturats més. Respecte el mes anterior, els homes presenten un augment del 2,5% i les dones, de l'1,9%.

ATUR DE PERSONES IMMIGRANTS
Les persones immigrants representen el 20,9% dels nous aturats i aturades registrats a Catalunya al mes d’octubre de 2012, el que significa un total de 134.992 persones. L'atur registrat d'aquestes persones ha experimentat una reducció interanual del -4,2%, percentatge que es tradueix en -5.893 persones aturades. S’evidencia, un mes més, que les persones immigrants marxen de Catalunya  per l’absència d’expectatives laborals.

CONTRACTACIÓ                                                    
La contractació total a Catalunya ha augmentat en un 12% respecte l'any 2011 (22.305 contractes més que fa un any). La contractació temporal ha crescut un 9,4%, dada que significa 15.645 contractes temporals, i la indefinida ho ha fet en un 33,8% (6.660 contractes indefinits més que fa un any). Cal destacar que gran part de la contractació indefinida respon a la contractació d’ajuda a emprenedors i que requereix un període de prova d’un any. Si ens fixem en els resultats respecte el mes anterior, la contractació total presenta un augment del 21% (36.202 contractes més). En aquest cas, la modalitat temporal creix un 20,6% (31.161 contractes temporals més) i, la indefinida ho fa en un 23,7% (5.041 contractes indefinits més).

PRESTACIONS
El mes de setembre es va tancar amb 409.038 persones aturades a Catalunya que rebien una prestació per atur. D'aquestes persones beneficiàries, el 54,3% percebia una prestació contributiva, el 39,9% rebia el subsidi i un 5,8% la Renda Activa d'Inserció. En relació al 2011, cal destacar la reducció del nombre de persones beneficiàries de prestació contributiva (-3,4%) i l’augment del subsidi i de la Renda Activa d’Inserció en un 0,1% i  un 36,1%, respectivament. Respecte el mes anterior, el nombre de persones beneficiàries de prestacions s’ha reduït en un 5,1% i -22.070 persones.



Davant aquest escenari, CCOO de Catalunya:

- reiterem que les polítiques basades en retallades i les contrareformes laborals són errònies, antieconòmiques i antisocials i estan agreujant la situació de crisi i recessió econòmica i provoquen més atur.
- promovem el canvi radical en l'orientació de les polítiques de lluita contra la crisi. S’ha de prioritzar la reactivació econòmica i la creació d'ocupació, major inversió en I+D+i i en educació i formació, i l'aposta per uns serveis públics de qualitat que promoguin l'equitat.
- denunciem que sense la garantia de protecció econòmica de les persones sense feina, la cohesió social està en risc.
 - cridem a la Vaga General el proper dia 14-N contra la política de retallades del Govern central i català, perquè no ens prenguin el futur, perquè ens afecta a tots i totes, perquè hi ha culpables i perquè tenim solucions.

Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada