3 de maig del 2012

Dret a la protesta i a l’esperança

Dret a la protesta i a l’esperança

XAVIER MARTÍNEZ CELORRIO  

El Periódico (+)

 
Klaus Schwab , president del Fòrum de Davos, assumia en una entrevista el gener del 2011 que les polítiques d’austeritat a Espanya provocarien «un altre Maig del 68» d’intens conflicte i protesta. I, al cap de pocs mesos, va aparèixer el moviment del 15-M com un volcà de descontentament, desil·lusió i afartament en l’últim tram de la legislatura de Zapatero.
 Recordem que el 15-M va ser portada en tots els mitjans internacionals i que després es va trasplantar als Estats Units com a moviment Ocupa Wall Street. Un senyal de la seva potència i capacitat de contagi que segurament no ha passat inadvertit a l’elit de Davos. 

En aquesta entrevista, Klaus Schwab inaugurava el discurs de la crisi que ens acusa a tots per l’excessiu endeutament privat. És a dir: «Per haver viscut per sobre de les possibilitats». Schwab encausava directament les famílies per haver sobreendeutat el sistema bancari i el mateix Estat. Literalment. Aquesta retòrica allibera de responsabilitat el sistema financer i la seva flagrant desregulació imputant la culpa de la crisi als que són les seves víctimes. 

El cert és que en la dècada 2000-2010 va ser el sistema financer el que va inundar de crèdit empreses, famílies i estats fins a uns paràmetres d’irresponsabilitat que avui han demostrat ser molt temeraris. Un estudi recent del Banc Internacional de Pagaments (2011) reconeix ara que un deute més enllà del 260% del PIB resulta perillós i lesiu per al benestar i el creixement. 

A Espanya el deute és del 356% del PIB però la mitjana dels 18 països de l’OCDE analitzats arriba al 317%. Són dades del 2010 que reflecteixen la irresponsabilitat global de les agències de qualificació, dels supervisors i dels enginyers financers que segueixen impunes en els seus llocs com tigres indomables. En contrast, sorprèn la rapidesa amb què va ser jutjat i empresonat Bernard Madoff per haver estafat un grapat de grans fortunes. 

El gran problema no recau tant en el volum de deute de les famílies (94% del PIB espanyol per un 64% a Alemanya) sinó en l’astronòmic volum del deute immobiliari i empresarial espanyol, que suposa un 193% del PIB, el més alt del món desenvolupat exclosa Suècia. Solament el deute immobiliari i del totxo aquí suma gairebé la quantitat de 400.000 milions d’euros. En conjunt, una barbaritat de bombolla faraònica l’impagament de la qual a la banca internacional es tradueix en restricció del crèdit, dures retallades de la despesa pública i lleis regressives del mercat de treball i de l’estat del benestar de dramàtiques conseqüències. En suma, es tractaria del postbenestar o l’era de l’austeritat que és com alguns volen batejar aquest moment històric. 

No obstant, a mesura que han anat passant els trimestres i la recepta Merkozy d’austeritat dogmàtica tan sols produeix més recessió i desocupació, creix la indignació ciutadana mentre rebrota el vot d’extrema dreta. Són les conseqüències de les polítiques del dolor, denunciades com a ideològiques (no racionals) per Paul Krugman i altres economistes keynesians i que per a Espanya poden suposar una dècada perduda, segons estima l’FMI. És un preu excessiu i injust que, com deia el diari New York Times la setmana passada, hipoteca el futur dels nostres fills per la irresponsabilitat d’uns quants. 

La possible victòria de François Hollande a França podria ser el punt d’inflexió per canviar de rumb des de Brussel·les, suavitzant el pagament del deute espanyol i català a fi d’impulsar el creixement i sortir abans d’aquest túnel. Encara està per veure el nou perfil de la socialdemocràcia i la seva capacitat real per posar el cascavell al tigre. 

Mentrestant, el dret a la protesta i a la crítica política és i serà consubstancial als ciutadans perquè dissenteixin en democràcia i no pot ser retallat o perseguit mentre sigui pacífic i no violent. Refundar el capitalisme, regular els mercats financers, acabar amb els paradisos fiscals i potenciar un nou patró de creixement sobre les bases de l’educació, la ciència, el medi ambient, la cohesió social i la responsabilitat corporativa segueixen sent objectius polítics plenament legítims i que estan carregats d’esperança perquè són futur. 
  

PROFESSOR DE SOCIOLOGIA. UNIVERSITAT DE BARCELONA

Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada