12 de febrer del 2012

Manifest “PER L’EDUCACIÓ PÚBLICA DE CATALUNYA, CAP RETALLADA ”

Declaració unitària:

“PER  L’EDUCACIÓ PÚBLICA DE CATALUNYA,
CAP RETALLADA ”

(al peu de la pàgina, imatges de la concentració 11F)


 Versió PDF (+)

Les entitats i organitzacions sotasignants, totes elles vinculades a la societat i a l’educació del nostre país, VOLEM MANIFESTAR la nostra preocupació per la situació de l’educació pública davant les retallades de pressupostos que planteja el Govern de Catalunya.

El dret a l’educació ha de ser responsabilitat de tothom. L’educació pública ha de  garantir l’accés a aquest dret en condicions d’igualtat per a totes les persones  i en totes les etapes de la vida.  

Catalunya no es pot permetre creuar les línies vermelles que suposin un retrocés qualitatiu en l’educació. Cal fer efectiu el dret a l’educació des de l’educació infantil de primer cicle a tota la resta d’etapes educatives. 

Les retallades que està realitzant el Govern de la Generalitat  incideixen en l’atenció a l’alumnat, els centres, els professionals i els serveis educatius i,  per tant, estan afectant  la qualitat de l’ensenyament.

L’educació és la millor eina que tenim per superar l’actual  crisi econòmica i social i, l’educació pública l’única que pot garantir la cohesió social, els valors de la solidaritat, la no discriminació i la igualtat d’oportunitats  per  a totes les persones, en totes les etapes de la vida. 

EMPLACEM al Govern de Catalunya, i especialment als Departaments d’Ensenyament  i   d’Economia i Coneixement ,  a adoptar de manera urgent les mesures  perquè l’educació pública de qualitat esdevingui un dret de tota la ciutadania del nostre país.

Els sotasignants REAFIRMEM el nostre compromís  amb l’educació pública  i aquesta tarda volem FER UNA CRIDA a tota la ciutadania de Catalunya a  implicar-se activament  en la DEFENSA I EN LA PROMOCIÓ de l’educació pública i a NO PERMETRE  cap mesura que pugui suposar la pèrdua de qualitat de l’educació pública. 

Per una educació pública de qualitat, equitativa i democràtica RECLAMEM al Govern de la  Generalitat:

1- Aturar les retallades anunciades en matèria d’educació. No a l’aprovació del pressupost d'Ensenyament de la Generalitat per al 2012. És inferior al del 2007, tot i comptar amb 150.000 alumnes més. Reclamem per l’educació prioritat en la despesa pública  perquè és una de les claus per construir el futur.

2- Augmentar la inversió en educació, recomanada per tots els organismes internacionals, al 6% del PIB.
3- Frenar el desenvolupament de la gestió privada en els serveis complementaris i de reforç de l’educació.

4- Garantir una ràtio mestres-alumnes adequada per a una educació de qualitat i fer-la efectiva amb les plantilles necessàries.

5- Que els centres disposin d’unes infraestructures i espais dignes per fer la seva tasca i d’unes dotacions pressupostàries que permetin fer front a les seves despeses de funcionament.

6- Assegurar les places públiques suficients per atendre la població escolar  a totes les etapes educatives des de l’educació infantil de primer cicle, garantint els recursos compromesos amb els municipis.

7- Obrir el sistema educatiu a les persones que provenen de l’atur o necessiten una formació complementària, ampliant l’oferta pública de la formació professional,   els programes de qualificació professional inicial, la formació de persones adultes, el batxillerat i la universitat.

8- Acordar un Decret de Matriculació que permeti una igualtat d’oportunitats reals i no impliqui cap mena de desigualtat en l’accés als centres educatius sostinguts amb fons públics, ja siguin  públics  o privats concertats. I, en paral•lel, elaborar un pla concret decidit, coordinat i acordat contra la segregació escolar.

9- Fer un especial esforç, tant d'inversions com de recursos, en aquells entorns on les condicions socioeconòmiques són més desafavorides.

10- Assegurar una gestió democràtica i participativa en els centres públics educatius.

11- Garantir les beques i ajuts a l'alumnat de totes les etapes educatives i a les famílies que ho necessitin donada la seva precària situació econòmica, per fer realitat el principi d'igualtat d'oportunitats.

12- Reforçar  el sistema universitari i de recerca públics per fer del progrés  científic un motor de progrés individual i col•lectiu. 

Amb el COMPROMÍS de treballar per a una educació pública de qualitat a Catalunya, en aquests moments de retallades a l’educació pública, la Comunitat Educativa anunciem que hem  decidit  constituir-nos en un  Observatori  per  l’Educació Pública de Catalunya, amb els objectius de: 

•    Recollir  i sistematitzar amb rigor dades que afectin a l’educació pública de Catalunya,   per donar-les a conèixer a la comunitat educativa i  a l’opinió pública.
•    Analitzar de manera conjunta  els efectes que tenen els pressupostos i les polítiques educatives en la qualitat de l’educació pública.
•    Fer les propostes que, des de la comunitat educativa, veiem que poden tenir incidència en la millora educativa i social del país.



ATUREM AQUESTS PRESSUPOSTOS.

UNS ALTRES PRESSUPOSTOS SÓN POSSIBLES.

PER L’EDUCACIÓ PUBLICA, CAP RETALLADA.



Associació d’Estudiants Progressistes (AEP)  Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC) - Associació de Mestres Rosa Sensat (AMRS)  - Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes d’Educació Secundària (FAPAES) -  Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FAPAC) - Federació d’Ensenyament de CCOO - Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya (FMRPC)   - FETE-UGT  - Sindicat d’Estudiants (SE) -    USTEC•STEs (IAC).



Barcelona, 11 de febrer de 2012 

#MAREAGROGA a la plaça Sant Jaume (11-F de 2012)

La comunitat educativa de Catalunya unida en defensa de l'educació pública.

Imatges de la concentració unitària del dissabte 11 de febrer, a la Plaça Sant Jaume de Barcelona

  "Per l’Educació Pública, cap retallada"





www.btvnoticies.cat

#MAREAGROGA a la plaça Sant Jaume

La comunitat educativa de Catalunya unida en defensa de l'educació pública.

Imatges de la concentració unitària del dissabte 11 de febrer, a la Plaça Sant Jaume de Barcelona

  "Per l’Educació Pública, cap retallada"

La concentració unitària ha estat promoguda pels sindicats, associacions de pares i mares, sindicats d'estudiants i Moviments de Renovació Pedagògica. Marquen un nou camí d'unitat de tota la comunitat educativa en la defensa de l'educació pública a Catalunya.

Adhesions a la convocatòria (+)



La comunitat educativa de Catalunya convoca concentració unitària:

Per l’Educació Pública de Catalunya, CAP RETALLADA 
















11 de febrer (dissabte): 

Concentració a Barcelona (Plaça Sant Jaume), a les 17.00 en contra de les retallades a l'educació pública... 

CONCENTRACIÓ "Per l’Educació Pública, cap retallada"

Adhesions a la convocatòria (+)


La comunitat educativa de Catalunya convoca una concentració unitària

Per l’Educació Pública de Catalunya, CAP RETALLADA




 

Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada