29 de gener del 2012

30 de gener: RETALLAR EN EDUCACIÓ TAMBÉ ÉS VIOLÈNCIA


30 de Gener. Dia Escolar de la Pau i la No Violència


                                                           
         RETALLAR EN EDUCACIÓ TAMBÉ ÉS VIOLÈNCIA (PDF)
                                  

El Dia Escolar de la No-violència i la Pau va ser declarat per primera vegada el 1964. Sorgeix d'una iniciativa pionera, no governamental, independent, i voluntària d'Educació No-violenta i Pacificadora del professor espanyol Llorenç Vidal.

El seu objectiu és l'educació en i per la tolerància, la solidaritat, la concòrdia, el respecte als Drets Humans, la no-violència i la pau. En aquest dia, els CENTRES EDUCATIUS es converteixen en instruments de pau i enteniment entre persones de diferent formació, raça, cultura i religió.

El missatge bàsic d'aquest dia és:” No-violència i Pau. La No-violència és millor que la violència i la Pau és millor que la guerra '.

El Dia Escolar de la No-violència i la Pau va ser reconegut pel Ministeri d'Educació i Ciència, mitjançant l'Ordre Ministerial del 29 de novembre de 1976.

El dia 30 de gener es commemora a més la mort del líder nacional i espiritual de l'Índia, el Mahatma Gandhi, el 30 de gener de 1948, assassinat a trets per un fanàtic hinduista.

Interès educatiu d'aquest dia

La formació per la pau, la cooperació i la solidaritat entre els pobles és una de les finalitats que es planteja el sistema educatiu És necessari treballar aquest aspecte de forma transversal.

No obstant això, no impedeix que sentim la necessitat que hi hagi dates concretes, com el 30 de gener que ens recordin que encara hi ha situacions socials complexes.

No hem d'oblidar que l'escola és un reflex d'una societat amb la qual comparteix defectes, però en ella també s'educa per a la vida i es busca desenvolupar en els alumnes les capacitats i competències necessàries per a una participació social activa.

Per tot això, hem de contribuir, a través de l'educació, a la conscienciació de tots en la construcció d'un món millor, un món més just i més humà que permeti que tots els individus tinguin la mateixa oportunitat de desenvolupar plenament les seves facultats en el si d'una societat democràtica, lliure, justa, responsable i en pau.

Des de CCOO fem una crida als centres educatius per a que aquest any, davant la situació que travessa l’educació  pública del nostre país, incloguin en els seus plantejaments didàctics per al dia 30 de gener el fet que retallar en educació també és violència i incorporin als actes programats per aquests dia les pancartes amb aquest lema.



Altres accions

  • Us convidem també a penjar-vos un cartell amb el lema de la campanya "RETALLAR EN EDUCACIÓ TAMBÉ ÉS VIOLÈNCIA", o fer una impressió de la imatge, plastificar-la i penjar-vos-la com a pin...


  • Us convidem a posar-vos tot el claustre la samarreta groga, com han fet les companyes d'aquesta escola de Rubí

































Enllaços d'interès sobre el tema

Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada