30 de novembre del 2011

El Govern planteja reduir interins, congelar oposicions i rebaixar sous


14-D, a les 17:30, a la Plaça Sant Jaume (BCN): Concentració unitària de les empleades i empleats públics


Tota la info sobre les mesures (+)

Recull de premsa:


El Govern planteja reduir interins, congelar oposicions i rebaixar sous

Font: El Periódico




El Govern planteja reduir interins, congelar oposicions i rebaixar sous



Els representants sindicals de la Mesa General de Negociació dels Empleats Públics ja saben una mica més per on aniran les retallades salarials que el president, Artur Mas, va anunciar la setmana passada per als funcionaris. La vicepresidenta, Joana Ortega, amb qui s'han reunit aquest dimecres a la seu de la Conselleria de Governació, els ha explicat que el Govern planteja 11 mesures estructurals i vuit de temporals per reduir el salari dels 230.000 funcionaris, empleats públics i contractats laborals que té actualment l'Administració catalana.


Segons la proposta presentada als sindicats, la Generalitat vol suspendre les oposicions, reduir encara més les plantilles d'interins i eliminar de manera temporal la majoria de complements salarials que cobren els empleats de la Generalitat. Aquestes són algunes de les 19 propostes que Ortega ha entregat per escrit als delegats sindicals en la primera reunió de la Mesa de Negociació en què s'ha de negociar el nou ajust plantejat pel Govern de cara al 2012 per reduir el dèficit de la Generalitat.

Les mesures s'afegeixen a les ja aplicades el 2011 i suposaran que els empleats públics de la Generalitat perdran al voltant d'un 20% del seu poder adquisitiu i a fins a un 50%, si es té en compte el seu salari del 2007, abans d'esclatar la crisi, segons ha denunciat, després de la reunió, la secretària general de CCOO de la Federació d'Educació, Montse Ros.

"AMB L'ÀNIM DESTROSSAT"

Els tres sindicats presents a la Mesa, CCOO, UGT i IAC, han considerat les propostes "una declaració de guerra" i han retret a la Generalitat que s'hagi presentat a la reunió amb un llistat de mesures sense quantificar el nombre de persones que podrien resultar afectades ni els recursos que planteja estalviar.

El responsable d'UGT Xavier Casas ha denunciat que "mai abans s'havien plantejat retallades tan bèsties i tan poc especificades", i ha assegurat que algunes d'aquestes mesures "enviaran a l'atur centenars de persones", en referència als interins. "Estem cabrejats i farts de ser sempre els mateixos els que paguem la crisi", ha dit.
Els sindicats, que han sortit de la reunió "amb l'ànim destrossat i indignats", segons Ros, tenen previst mantenir una reunió aquesta tarda per analitzar una estratègia unitària davant aquest document, que tornarà a ser objecte de debat en la nova convocatòria de la Mesa Negociadora que tindrà lloc demà dijous. Durant la reunió, uns 300 delegats sindicals s'han manifestat davant la seu de la conselleria, a la Gran Via, i han tallat el trànsit en sentit ascendent.

ACOMIADAMENTS SENSE ESPECIFICAR
Entre les mesures, destaca la revisió de les plantilles ocupades per personal interí "en serveis no finalistes ni essencials", cosa que suposarà una reducció d'interins que no concreta, encara que el document assegura que l'objectiu és "mantenir el màxim de llocs de treball possibles". La reducció de llocs de terball que suposarà aquesta revisió més la congelació d'oposicions afectarà "inevitablement" la qualitat dels serveis públics, ha alertat Ros, que ha qualificat les propostes com "el pitjor atac al sector públic en democràcia".

En el terreny salarial, la Generalitat planteja una reducció de l'import del complement específic o equivalent, un dels que forma part de la nòmina dels empleats, que afectaria, de manera preferent, lesdues pagues extres del juny i el desembre del 2012, i tant del personal funcionari com del laboral i l'estatutari.

A més, es proposa la suspensió del Fons d'Acció Social (ajudes de caràcter social ja reduïdes el 2011), de l'abonament del complement de productivitat i de l'aportació al pla de pensions, així com la reducció del 50% dels imports màxims a percebre en concepte d'objectius del personal estatutari de l'Institut Català de la Salut (ICS).

OPOSICIONS CONGELADES

Així mateix, el Govern vol deixar congelar la convocatòria de noves ofertes d'ocupació públic per al 2012 i suspendre l'execució de les ofertes públiques aprovades i no convocades. Els sindicats han recordat que el 2011 ja es van retallar oposicions i només se n'han fet de professors de secundària, de Mossos d'Esquadra i d'auxiliars d'administració i administratius.

Entre les mesures estructurals que es plantegen, destaquen la revisió de les ajudes de menjador, la modificació dels complements per estadis, nivells de carrera o trams docents, canvis en la retribució durant el primer any de reducció de jornada per cuidar a un menor, i la supressió dels dies addicionals de vacances (una espècie de premis d'antiguitat).
L'única de les mesures que els sindicats han trobat "no insultant", en paraules de Ros, és l'establiment d'una excedència voluntària amb reserva de lloc de treball.


Declaracions Montse Ros valorant la Mesa del 30-N





Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada