El final de temporada d'estiu deixa més de 600.000 persones aturades a Catalunya
L'augment de l'atur al setembre no només respon al final de la temporada d'estiu, també a la incapacitat de crear llocs de treball
ATUR REGISTRAT CATALUNYA/ESPANYA
El mes de setembre de 2011 deixa una xifra de 600.930 persones registrades com a aturades a les oficines del Servei d’Ocupació de Catalunya, cosa que significa un increment interanual del 7,8% (43.662 aturats i aturades registrats més que fa un any). En aquest mes de setembre l’atur català se situa per sobre de la mitjana de l’Estat espanyol en 2,6 punts percentuals. Respecte al mes anterior s’ha donat també un augment de l’atur del 2,8% i 16.282 persones aturades. Aquest augment del nombre de persones aturades a Catalunya és donada per la finalització de molts contractes temporals lligats a la temporada d’estiu.
ATUR PER SECTORS D’ACTIVITAT I PROVÍNCIES
El sector que més ha incrementat l’atur és el sector serveis, amb un increment interanual de l'11,4% (37.141 persones aturades més). Només la indústria ha reduït l’atur respecte a l’any anterior. Concretament en un -3,0% i 2.941 persones menys. Lleida continua sent la província que més incrementa interanualment el nombre de persones aturades, concretament ha augmentat en un 15,7%. Seguidament trobem Tarragona amb un 10,3%, Barcelona amb un 7,5% i Girona amb un 4,3%.
ATUR PER SEXES
El mes de setembre tant homes com dones augmenten en nombre de persones aturades. Les dones ho fan amb un 9,1% i 24.229 dones aturades més respecte al setembre de 2010, i els homes, en menor mesura, augmenten en un 6,7% i 19.433 homes aturats més. Respecte al mes anterior, tant homes com dones han augmentat en nombre de persones aturades. Els homes presenten un augment del 3,7% mentre que les dones incrementen un 1,8% el nombre total d’aturades.
ATUR PERSONES IMMIGRANTS
Les persones immigrants representen el 22,5% dels nous aturats i aturades registrats a Catalunya al mes de setembre de 2011. L’atur registrat d’aquestes persones ha experimentat un increment interanual del 9,4%, percentatge que es tradueix en 11.594 persones aturades més.
CONTRACTACIÓ
La contractació total a Catalunya s’ha reduït en un -3,5% respecte l’any 2010 (-7.339 contractes menys que fa un any). La contractació temporal cau en un -1,8%, dada que significa 3.251 contractes temporals menys, i la indefinida disminueix en un 14,9% (4.088 contractes indefinits menys que fa un any). Si ens fixem en els resultats respecte al mes anterior, la contractació total presenta una augment del 33,5% (50.802 contractes més). En aquest cas, la modalitat temporal augmenta en un 29,0% (40.275 contractes temporals més) i, la indefinida en un 81,8% (10.527 contractes indefinits més). A l’Estat espanyol la contractació total ha augmentat en un 31,3% respecte al mes anterior.
PRESTACIONS
El mes d’agost es va tancar amb 419.088 persones aturades a Catalunya que rebien una prestació per atur. D’aquestes persones beneficiàries, el 58,3% percebia una prestació contributiva, el 37,8% rebia el subsidi i un 3,9%, la Renda Activa d’Inserció. Si ens fixem en els increments interanuals, cal destacar, la reducció del nombre de persones beneficiàries de prestació contributiva (-9,6%), la disminució del subsidi (-9,0%) i l’augment accentuat de la Renda Activa d’Inserció (100,2%).
En aquest escenari, CCOO de Catalunya:
• Exigeix la retirada de la reforma laboral i de les posteriors normes, que s’han evidenciat inútils per a crear ocupació ni reduir la precarietat laboral.
• Denuncia la ineficàcia de les polítiques d’ocupació basades en les bonificacions i les subvencions a la contractació, donat el fet que no suposen la creació de llocs de treball ni l’estabilitat laboral i que només suposen reducció de costos empresarials.
• Recorda que la reducció de l’atur només es consolidarà si s’adopten mesures que impulsin la reactivació econòmica i el canvi de model productiu, que suposi ocupacions estables i de qualitat i que acabi amb la temporalitat injustificada.
• Demanda la fi de les retallades públiques injustificades que contrauen el consum i la demanda, impedeixen el creixement de la producció i amb ella de l’ocupació.
• Insta el Govern de la Generalitat perquè recuperi la RMI com a darrer recurs econòmic que eviti el risc de pobresa i exclusió social de qui ha perdut la feina i no té accés a prestacions públiques per desocupació, mentre s’implementa la Renda Garantida de Ciutadania.
Feu clic per veure:
-les declaracions de Cristina Faciaben, secretària de Socioeconomia de CCOO de Catalunya, efectuades el dimarts 4 d'octubre de 2011
-l'informe sobre l'atur elaborat per Acció Jove-Joves de CCOO de Catalunya (setembre 2011)
5 d’octubre del 2011
L'augment de l'atur al setembre no només respon al final de la temporada d'estiu, també a la incapacitat de crear llocs de treball
5.10.11
CCOO Ensenyament
Tema:
...