TARGETA SANITÀRIA EUROPEA (TSE) I CERTIFICAT PROVISIONAL SUBSTITUTORI (CPS)
http://www.mpt.es/muface/prestaciones_sanitarias/as_en_el_exterior/tarjeta_sanitaria_europea-ides-idweb.html
La TSE és el document que acredita el dret a rebre les prestacions sanitàries que siguin necessàries, des d'un punt de vista mèdic, en el territori d'un altre Estat membre de la Unió Europea (Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Xipre, Dinamarca, Eslovàquia , Eslovènia, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, Països Baixos, Polònia, Portugal, Regne Unit, República Txeca, Romania i Suècia), Islàndia, Liechtenstein, Noruega i Suïssa .
La TSE permet accedir als serveis públics de salut d'aquests Estats durant les estades temporals per motius laborals, d'estudis o d'oci, però no si el desplaçament té per objecte precisament rebre un tractament mèdic.
Els documents acreditatius per a poder rebre l'atenció sanitària són la Targeta Sanitària Europea (TSE) i el seu Certificat Provisional Substitutori (CPS) de la targeta. Ambdós documents tenen la mateixa validesa jurídica per accedir a la prestació d'assistència sanitària amb l'extensió i contingut segons les disposicions de la legislació del país d'estada.
La TSE és personal i intransferible, de manera que en aquells desplaçaments del titular del dret amb la seva família o per separat, s'estendrà una targeta per cada un dels membres de la unitat familiar, sempre que siguin beneficiaris de l'assistència sanitària de MUFACE .
Juntament amb la TSE / CPS, el facultatiu o institució sanitària al país en què es produeixi l'assistència podrà requerir la presentació d'un document que acrediti la personalitat del titular de la TSE o el CPS (DNI, passaport)
La TSE i el CPS no són vàlids quan el desplaçament tingui la finalitat de rebre tractament mèdic.
· Àmbit de l'assistència rebuda:
La TSE i el CPS permeten rebre l'assistència sanitària amb l'extensió i contingut establert per la legislació de l'Estat que presta l'assistència sanitària. Això significa que el titular del document obtindrà l'accés a l'atenció sanitària pública en les mateixes condicions que els ciutadans del país que estigui visitant.
Cal tenir en compte que cada Sistema Nacional de Salut és diferent i pot no incloure totes les prestacions que facilita el Sistema Nacional de Salut a Espanya, i fins i tot algunes d'aquestes prestacions poden tenir un cost per l'usuari que haurà d'abonar directament.
Atès que per als seus propis ciutadans alguns països estableixen que anticipin l'import de l'assistència (sistemes de reemborsament) o abonin part d'aquesta (sistema de copagament), el mutualista s'ha d'informar abans del viatge de les condicions en què es presta l'assistència sanitària pública a l'Estat concret de destinació, ja que se li aplicaran les mateixes regles que als ciutadans del país.
En el cas que l'interessat hagi rebut assistència en un Estat amb règim de reembossament o copagament, pot demanar que MUFACE li reintegri les quantitats satisfetes acord amb la normativa pròpia de la Mutualitat.
Per ampliar informació de l'ús de la TSE podrà consultar l'adreça d'Internet de la Unió Europea: http://ec.europa.eu/social/
· Termini de validesa de la TSE i de la seva CPS:
La TSE tindrà una vigència de dos anys per als mutualistes i d'un any per als beneficiaris. Quan finalitzi aquest període es podrà demanar una nova.
El CPS s'emetrà, per regla general, per un període inferior o igual a 30 dies.
Si ja es disposa de la TSE, és important que, abans de realitzar qualsevol desplaçament als països esmentats anteriorment en els quals és possible la seva utilització, es comprovi que el període de validesa de la mateixa abasta la data prevista de retorn. Si no és així, és convenient demanar una nova targeta per assegurar la cobertura durant tota l'estada.
El període de validesa (data d'expiració) consta en la pròpia TSE / CPS.
La utilització de la TSE / CPS durant el seu període de validesa es troba condicionada a més a que el seu titular, és a dir, el mutualista o els seus beneficiaris, mantingui aquesta condició durant la vigència de la TSE / CPS.
L'ús indegut de la TSE / CPS suposarà que el titular hagi de fer-se càrrec del cost de l'assistència i MUFACE podrà reclamar les prestacions indegudament percebudes d'acord amb el que preveu la disposició addicional desena del Text refós de la Llei sobre Seguretat Social dels civils de l'Estat, aprovat per Reial Decret Legislatiu 4 / 2000, de 23 de juny.
· Com demanar la TSE o la seva CPS:
Els mutualistes poden demanar:
* A les oficines dels serveis provincials i oficines delegades en horari de 9:00 a 14:00 hores de dilluns a divendres, segons el calendari laboral de cada província.
* A través de la seu electrònica de MUFACE, per al que serà necessari comptar amb certificat digital.
* Per qualsevol dels mitjans indicats en l'article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del procediment administratiu comú
En les tres vies anteriors el mutualista podrà optar per demanar únicament la seva pròpia o també, en el mateix acte, la de tots o qualsevol dels seus beneficiaris. Si ja disposa de la seva pròpia TSE / CPS, podrà demanar de forma independent la dels seus beneficiaris.
El mutualista podrà autoritzar a algun dels seus beneficiaris majors d'edat o un tercer major d'edat que realitzi la sol licitud o sol • licituds en nom seu. En aquest cas, MUFACE exigirà la presentació de l'autorització escrita per realitzar la sol licitud, que inclourà el nom i número d'afiliació del mutualista i el nom i DNI de qui hagi autoritzat. L'autorització s'adjuntarà a la còpia del resguard de la sol licitud que es conservi en el Servei provincial corresponent.
La TSE es rebrà al domicili indicat pel sol • licitant en un termini de 10 dies.
El CPS s'obtindrà de manera immediata, imprimint-si es demana a través de la seu electrònica de MUFACE o entregant en mà en el mateix acte al sol.licitant en les oficines.
Al expedit a Internet, el CPS serà vàlid per 30 dies. Per obtenir un CPS amb un període de validesa superior (com a màxim 6 mesos), s'ha de demanar personalment a serveis provincials i oficines delegades. Per a això serà imprescindible justificar (aportant la documentació corresponent) les raons per les quals es va a superar aquest període i no es pot demanar la TSE.
Per ampliar informació es pot consultar:
* Oficines de MUFACE
* Telèfons 91273 99 50 i 91.273 49 99
* http://ec.europa.eu/social
Els Estats on té validesa la Targeta Sanitària Europea són els següents:
Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Xipre, Dinamarca, Eslovàquia, Eslovènia, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Hongria, Irlanda, Islàndia, Itàlia, Letònia, Liechtenstein, Lituània, Luxemburg, Malta, Noruega, Països Baixos, Polònia, Portugal , Regne Unit, República Txeca, Romania, Suècia i Suïssa.