8 de gener del 2010

La neu bloqueja carreteres i deixa milers de nens sense col·legi. El Periódico

ns 3.000 camions aparcats a l'autopista AP-7 i un nombre indeterminat sense poder circular per l'AP-2, pobles sense llum al Priorat, milers de nens sense classes just el dia de la tornada de les vacances de Nadal. El temporal de neu, vent i fred, que des d'ahir afecta Catalunya, està ocasionant autèntics maldecaps als serveis de Protecció Civil, segons es desprèn de les explicacions donades aquest matí pel secretari general de la Conselleria d'Interior, Joan Boada.

En primer lloc, a la xarxa viària, on hi ha 90 carreteres afectades per la neu, 15 d'elles completament tallades a la circulació. A això, se sumen les instruccions contradictòries que sobre l'AP-7 han estat donant des d'ahir a la tarda les autoritats franceses.

"Ens hem posat seriosos amb França, perquè en diverses ocasions han actuat unilateralment, sense comunicar-nos decisions que també afectaven el trànsit a Catalunya", ha lamentat Boada en roda de premsa. Des de les vuit d'aquest matí, el pas fronterer de la Jonquera torna a estar obert.

Sense classe

Un total de 16.162 alumnes catalans de 72 centres s'han quedat avui sense poder assistir a classe el primer dia lectiu després de les vacances de Nadal a causa del temporal de neu, segons dades del Departament d'Educació.

Es manté l'emergència

La Generalitat manté, de moment, el nivell d'emergència del pla Neucat, ja que, segons els meteoròlegs, les nevades continuaran almenys fins al migdia. En poblacions de Tarragona i el sud de Lleida ja s'han acumulat gruixos de més de 40 centímetres i està previst que les pròximes hores la cota de neu sigui de només 100 metres sobre el nivell del mar al litoral de Barcelona i Girona.

"Que la gent es quedi a casa avui, demà i també demà passat, que no surti, llevat que sigui estrictament necessari", recomana el número 2 d'Interior. S'ha de tenir en compte que després d'aquestes nevades -–i els forts vents que bufen al Maresme i el Vallès Oriental, on els bombers han fet aquesta nit més de 120 sortides--, les temperatures experimentaran una baixada important.

"Amb la pluja i la neu que han caigut fins ara i el fred rigorós que arriba, el risc que es formin plaques de gel és molt alt", adverteix Boada. Per a dilluns i dimarts, la previsió parla de l'entrada d'una nova borrasca atlàntica, que portarà més neu, encara que menys fred.

Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada