19 de gener del 2010

CCOO presenta una demanda contra el Departament d’Educació


CCOO presenta una demanda contra el Departament d’Educació

CCOO interposa un recurs davant el jutjat contenciós administratiu perquè el Departament no cobreix les substitucions des del primer dia.


El passat curs el Departament va aplicar el nou procediment de nomenament telemàtic del professorat interí i substitut, que no va comptar amb cap suport sindical. Hi va haver una valoració unànime que el sistema de nomenaments telemàtics no funcionava i era molt millorable.


CCOO vam denunciar el funcionament del procediment. Però també CCOO vam presentar unes esmenes dirigides a que el nou sistema telemàtic permetés una veritable adequació a les peticions de les persones que formen part de la borsa i agilitzar el procés de cobertura de les substitucions.

Posteriorment el Departament va introduir altres canvis que buscaven l’estalvi a costa del professorat i dels centres.

1. Noves modalitats de contractes. S’estableixen els contractes d’1/3 de jornada (contractes “escombraries”)

Aquestes noves modalitats de contractació imposades pel Departament d’Educació han provocat una pèrdua i un retrocés de drets individuals i col·lectius:

Contractes precaris per a les persones interines i substitutes, que s’ajusten al nombre d’hores corresponents a la reducció.


Pèrdua de recursos en els centres educatius. Produïda, d'una banda, per una greu retallada de plantilles i de l'altra, per la pèrdua d'hores de treball, deguda a aquestes noves modalitats de contractació.


CCOO creu que aquestes noves jornades inferiors a la sencera han suposat un retrocés en els drets del professorat interí i substitut, ja que resulten contractes en precari, molts d’ells pràcticament per hores.


2. El Departament modifica els dies de nomenament: s’estan fent cada dimecres i cada divendres, i el personal substitut s’incorpora al centre al dia següent.

El primer efecte és que el personal substitut perd dies de treball i de sou. CCOO vam fer l’estudi a partir de les trucades directes als centres educatius afectats, en la que es va constatar que es triguen una mitjana de 4 dies en cobrir les substitucions del professorat de baixa.

A les retallades de plantilles fetes a principi de curs, l’augment de les ràtios d’alumnat a les aules, s’hi ha d’afegit el no cobriment de les baixes per malaltia fins al 4t dia.


Aquesta situació està provocant molt malestar en els centres educatius ja que estan treballant al límit de la capacitat perquè l’atenció i la qualitat educativa no se’n ressenti. El professorat és qui està parant el cop perquè aquesta retallada pressupostària no afecti la qualitat de l’ensenyament a les aules.

CCOO presenta una demanda contra el Departament d’Educació


CCOO vam presentar una demanda contra el Departament d’Educació en base als següents fonaments jurídics:


1. La manca de motivació i arbitrarietat de l’Administració en les modificacions introduïdes.

2. La manca de negociació determina la violació del dret fonamental a la llibertat sindical, que inclou el de la negociació col•lectiu i la participació.

3. La manca de nomenaments diaris. Les instruccions per a l'organització i el funcionament dels centres públics pel curs 2009-2010 preveu que es cobreixin amb personal substitut, des del primer dia, les baixes per llicència de malaltia. El Departament te el deure de cobrir les vacants amb els corresponents nomenaments de professorat substitut des del primer dia.

Ja us informarem del resultat de la demanda.



CCOO continuem exigint al Departament una veritable negociació per incorporar canvis més profunds. CCOO contemplem les següents millores:


  • · El sistema ha de permetre el dret a escollir de manera directa per part del professorat.
  • · Les baixes s’han de cobrir cada dia, per això continuem exigint els nomenaments diaris.
  • · El contracte mínim ha de ser de mitja jornada.
  • · Dins de l’àmbit territorial preferent, per a jornades complertes, el professorat hauria de tenir la possibilitat de demanar algunes comarques del SSTT, no necessàriament totes,
  • · En els actes de nomenament, s’ha de conèixer amb antelació la llista amb totes les dades de les vacants disponibles. També cal fer públiques quines són les persones convocades i les places adjudicades. Cal un sistema més transparent que faciliti el seguiment.
  • · Cal saber quines són les persones que hi ha a cada territori i per especialitats.
  • · La consulta i actualització de les dades de la borsa ha de ser amb més freqüència, o permanentment oberta.
  • · Cal millorar la gestió i organització de l’atenció a les persones en els SSTT, reforçant-la amb més personal.
  • · Són necessaris uns criteris clars i homogenis a tots els SSTT
  • · Recomanar als centres les compactacions de diferents reduccions de jornades per facilitar millors contractes i garantir una millor cobertura de les vacants.
  • · La desaparició del torn de reserva NO ha de ser l’excusa per no cobrir una vacant.

Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada