15 de novembre del 2018

La Generalitat fracassa en la gestió de riscos laborals


CCOO REITERA EL FRACÀS EN LA GESTIÓ DE LA PREVENCIÓ DE RISCOS LABORALS A LA GENERALITAT

CCOO lamenta que les absències d'UGT i de IAC (CATAC) a la reunió de la Comissió paritària general ha impedit debat estratègic per a la millora de la Seguretat i la Salut Laboral del personal treballador de l'administració

El sindicat ha assistit a la reunió de la Comissió paritària general que havia de tractar monogràficament l'informe de balanç de 20 anys de prevenció de riscs laborals a la Generalitat de Catalunya 1996-2016 i propostes de futur, que CCOO va presentar l'any 2016.

CCOO que lamenta les absències d'UGT i de IAC (CATAC) en aquesta Comissió ha bloquejat la possibilitat de debat davant d'un increment de l'accidentalitat i el deteriorament de les condicions laborals del personal que forma part dels Serveis de Prevenció, i sobretot, per la necessitat d'un canvi de model preventiu després de constatar que el Sistema es va construir en 1998, al voltant del Decret 312/98, està totalment exhaurit i que ja no és una eina que pugui resoldre els problemes de gestió, integració, recursos humans i materials, i pressupostaris i tampoc pot dotar-la d'eines de millora preventiva per als centres de treball. Tanmateix, agreix la presencia de Metges de Catalunya i la seva voluntat d’aportar al debat.

L'Àrea Pública de CCOO va denunciar la manca de planificació i recursos de l'Administració de la Generalitat el 14 de desembre de 2016 davant la Secretaria General de la Funció Pública catalana, amb un informe de balanç de vint anys de la implantació de la prevenció on es posava en relleu, el fracàs del model preventiu existent, la precarietat dels recursos preventius tant humans com materials, la manca de planificació i recursos per dur a terme una extensió preventiva en els territoris, una deficient política preventiva comuna entre els diferents Departaments de la Generalitat i per últim, una política errònia d'externalitzacions d'especialitats preventives que ha costat més de 50 milions d'euros en aquests darrers vint anys.

L'any 2016 ja eren uns resultats molt negatius que posaven a la Generalitat a la cua de la prevenció de les diferents administracions públiques, com reflectien les dades de l'Autoritat Laboral i de les auditories realitzades al sistema preventiu de la Generalitat de Catalunya. Uns resultats que han empitjorat en aquests gairebé dos anys després de la denúncia de CCOO que la Funció Pública Catalana ha trigat a obrir el debat a la Comissió paritària general després del seu compromís d'estudiar les propostes del sindicat.

Malauradament, després del temps d'espera l'estratègia de la Funció Pública fins ara ha estat dilatòria i no ha aportat cap proposta escrita per poder contrastar idees.

CCOO ha tornat a recordar el contingut i propostes de l'informe presentat el 2016 i de la seva actualització del passat gener de 2018 amb la presentació d'una proposta de Pla per a la integració efectiva de la prevenció de riscos laborals i la promoció de la salut en l'Administració de la Generalitat que entre altres mesures creiem necessàries i urgents de portar a terme:
  • Nou decret de Serveis de Prevenció que reculli els canvis normatius.
  • Organització adequada a les necessitats i dimensions de l'organització.
  • Integració en tota l'estructura organitzativa i Territorial.
  • Planificació de l'activitat preventiva amb dotació de recursos adequats.
  • Solució de precarietat laboral per al personal tècnic dels Serveis de Prevenció.
  • Formació i informació adreçada a una efectiva sensibilització de tota l'estructura.
  • Vigilància de la salut específica i relacionada amb l'organització.
  • Promoció de la salut del personal i de l'organització.
  • Pla d'acció específic sobre sinistralitat laboral.
  • Creació d'enquestes de condicions de treball.
  • Promoure llocs de treballs més segurs i saludables per a totes les edats.
  • Plans de mobilitat sostenible i creació de la figura del gestor/a de mobilitat.
  • Elaboració d'un nou protocol d'assetjament.
  • Millora en la informació, consulta i participació dels treballadors i treballadores.
  • Activar la Comissió Paritària de Medi Ambient.
  • Revisió del Pacte sobre Drets de Participació dels Empleats i Empleades Públics.

Totes aquestes qüestions ja van ser traslladades al personal tècnic dels Serveis de Prevenció Propi de la Generalitat en una Jornada organitzada per CCOO el passat mes de juny a l'Escola d'Administració Pública de Catalunya.
Tanmateix, CCOO ha comunitat que la Inspecció de Treball va confirmar les irregularitats en la tramitació del Bonus presentat per la Generalitat i que som l'únic sindicat que sempre ha informat negativament davant de les sol•licituds proposades per Funció Pública en considerar que no s'havia disminuït la sinistralitat laboral.

Documents relacionats:
  • Informe de balanç de 20 anys de prevenció de riscos laborals a la Generalitat de Catalunya 1996-2016, i propostes de futur.
  • Decret 312/1998, d'1 de desembre, pel qual es creen els serveis de Prevenció de Riscos Laborals per al personal al servei de l'Administració de la Generalitat.
  • Pla per a la integració efectiva de la prevenció de riscos laborals i la promoció de la salut en l'Administració de la Generalitat de Catalunya.
  • Informatiu CCOO denunciem la gestió de la prevenció de riscos a la Generalitat.

Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada