6 d’abril del 2016

La paralització de la LOMCE és un pas necessari però insuficient


CCOO considera que la paralització de la LOMCE és un pas necessari però insuficient



La Federació d'Educació CCOO valora un pas estratègic molt rellevant el fet de que no arribin a aplicar-se les revàlides; per al sindicat, ara és necessari que el Govern acati la decisió del Congrés i paralitzi l’aplicació dels programes en els cursos parells, enterri les revàlides i rectifiqui la prova de 6è de Primària


La derogació de la LOMCE, plasmada ahir en votació al Congrés dels Diputats, presenta dificultats tècniques, a més a més del fet que el Govern que la va promoure segueix en funcions. Es tracta d’una llei orgànica i molts dels seus preceptes són d’aplicació directa i no precisen desenvolupament normatiu. D’altres preceptes s’han desenvolupat i també s’estan aplicant.

Als partits polítics que han sumat els seus vots per a la paralització els correspon impulsar sense demora, i com a mínim, les passes següents:

-Impulsar, mitjançant una nova llei orgànica, la devolució de drets que no precisen desenvolupament normatiu: derogar el 2.bis, retornar als poders públics la proactivitat per garantir l’oferta de places públiques, garantir la no segregació per sexe, retornar les competències que democràticament corresponen a les comunitats autònomes, als ajuntaments i a les comunitats educatives representades als consells escolars.

-Promoure solucions transitòries per als preceptes de la llei que ja estan en aplicació. S’ha de canviar la Formació Professional (FP) bàsica, la prova de 3r de Primària, simplificar els currículums per a què no reverenciïn en estàndards d’avaluació, formular una alternativa per als cursos parells, tenint en compte que el 4t de l’ESO ha d’abandonar els itineraris tancats, i resoldre el problema de les proves d’accés a la universitat.


Amb aquestes respostes es guanya temps i salut educativa per afrontar la redacció d’un nou text i la baralla per un finançament insuficient.

A CCOO li preocupa que PSOE i C’s hagin escrit que en sis mesos tindran un pacte educatiu i una nova llei. I en tres mesos, una reforma de l’FP. Aquests terminis són massa breus per organitzar qualsevol procés participatiu i obrir una negociació amb tants actors com existeixin en l’educació.

CCOO considera imprescindible revertir les retallades educatives dels últims anys i vol retornar als nivells d’inversió anteriors a la crisi per recuperar els 10.000M€ que han anat a parar al forat de les retallades, com les condicions laborals i retributives perdudes durant aquests anys. La recuperació de l’ocupació ha de ser un element determinant per a recuperar l’equitat educativa.

Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada