12 de juny del 2015

CCOO, contra el treball infantil: 168 milions de nens i nenes afectats



En el Dia Internacional en contra del Treball Infantil, 12 de juny, CCOO de Catalunya i la Fundació Pau i Solidaritat volem reafirmar la nostra lluita ferma en contra d’aquesta xacra social que afecta al món encara a més de 168 milions de nens i nenes.

L’OIT ha definit el treball infantil com “tota aquella activitat realitzada per persones que no tenen l’edat legal per treballar i que priva els nens i nenes de la seva infantesa, del desenvolupament del seu potencial i de la seva dignitat i que és perjudicial per al seu desenvolupament físic i psicològic”.

D’aquest 168 milions de nens i nenes, 85 milions duen a terme la seva activitat en les pitjors formes de treball infantil, segons la classificació de l’Organització Internacional del treball (OIT) que comporten: la submissió a situacions d’esclavitud, la separació de les seves famílies, l’exposició a greus perills i malalties, l’abandonament a la seva sort o l’explotació sexual infantil.

El treball forçós i el treball infantil estan estretament vinculats: es donen a les mateixes zones geogràfiques, en els mateixos sectors i la seva principal causa resideix en la pobresa i la discriminació.

Les regions on es concentra el treball infantil són la regió d’Àsia i el Pacífic, amb un total de 78 milions d’infants, i a l’Àfrica Subsahariana, considerada com la regió amb més alta incidència de treball infantil (amb 59 milions d’infants que representen el 21% de la població infantil).

El sector agrícola aplega un 59% d’aquesta mà d’obra, és a dir 98 milions, seguit del sector serveis, que ocupa 54 milions de nens/nenes, i el sector industrial amb 12 milions.

Els nens superen en nombre a les nenes en tots els sectors a excepció del treball domèstic, una forma de treball que es realitza amagat de la vista del públic i fora de l’abast de les inspeccions laborals, la qual cosa exposa aquestes a ser víctimes sistemàtiques d’explotació i abús.

Des de CCOO de Catalunya pensem que és possible canviar aquesta situació si hi ha voluntat política i es disposen els recursos necessaris. En aquest sentit cal:

-Augmentar els esforços per ampliar l’accés dels nens i les nenes a una educació bàsica adequada que promogui l’aprenentatge de qualitat.

-Promoure el treball digne per a les persones adultes i en totes les seves dimensions

-Lluitar per la llibertat sindical i augmentar el nivell de sindicalització des treballadors i treballadores arreu del món.

-Protecció social amb l’objectiu de prevenir que les famílies recorrin al treball infantil per fer front a la seva vulnerabilitat econòmica i social.

-Política de mercat laboral: ampliar les oportunitats de treball decent per als joves en edat de treballar legalment.

-Legislació: continuar enfortint els marcs jurídics relatius a tots els principis i drets fonamentals en el treball posant especial èmfasi en la identificació i prohibició adequades del treball infantil i perillós.

-Coherència de polítiques: que els governs apostin per unes polítiques d’educació de qualitat sense plantejar retallades socials com a resposta a la crisi.

Amb l’esperança que per al 12 de juny de 2016 alguns dels governs i institucions internacionals hagin incidit per fer realitat aquestes propostes, CCOO de Catalunya i la Fundació Pau i Solidaritat reclamen que aquests principis i estratègies siguin respectats en la negociació d’acords comercials i d’inversió i també en l’articulació i definició de les polítiques de cooperació al desenvolupament.





Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada