26 de setembre del 2013

Ensenyament públic: El Departament d’Ensenyament continua retallant (Setembre 2013)



L’educació no és una prioritat pel Govern de la Generalitat

El Departament continua aplicant retallades sobre retallades 


  • · El curs 2013-2014 comença amb 20.000 alumnes més i amb el mateix professorat. 
  • · En dos cursos s’han escolaritzat 50.000 alumnes més amb 3.000 docents menys. 
  • · CCOO Educació considera totalment inacceptable la continuïtat d’aquesta situació. 

Ni un pas enrere en l'educació

L’increment d’alumnat escolaritzat i la retallada de més de 3000 docents ens els darrers dos cursos dificulten la seva atenció en condicions. Les retallades provoquen  l’augment de ràtios a unes aules ja plenes. A més, cal afegir una disminució dràstica dels mitjans i suports per atendre la diversitat, una reducció del 25% de vetlladors i vetlladores, el tancament d’aules i centres públics, la paralització de la construcció de nous centres educatius, i l’insuficient increment de beques menjador que no arribaran a tots els infants que ho necessitaran.

 Les xifres globals amaguen les realitats concretes de moltes aules, escoles i zones que aquest curs han vist incrementades les ràtios de manera preocupant.

A tot això, cal afegir-li la situació del personal substitut, que continua contractat al 86% de sou i teòricament de jornada, quant en realitat té la mateixa càrrega lectiva i les mateixes hores de permanència al centre que qualsevol altre professorat.

Continuem denunciant i rebutjant la no cobertura de les substitucions des del 1r dia i al 100% de dedicació i la precària contractació de milers de docents que s'han de fer càrrec de l'obligació i la responsabilitat de l'educació d'un grup classe o una àrea concreta amb una contractació que no s'equipara ni en hores ni en sou a la del titular; amb la qual cosa queda, a més, afectada l'organització dels centres.

CCOO Educació  considera totalment inacceptable la continuïtat d’aquesta situació. És discriminatòria respecte a la resta dels que treballem en l’educació pública i també respecte a la resta del professorat de l’estat. Som la única Comunitat Autònoma que té aquesta mesura en vigor, amb el que queda ben palès l’afany per retallar del Departament d’Ensenyament.

La cobertura de les substitucions des del primer dia, i amb la mateixa jornada que la titular, és un dels nostres objectius prioritaris

Denunciem que les polítiques d'aquest Govern i de la consellera Rigau continuen fent perillar la qualitat de l'educació pública i augmenten les desigualtats entre l'alumnat a Catalunya, tot i els esforços de tota la Comunitat Educativa.

Entenem que el cost de les mesures i retallades preses per aquest Govern recau sobre els professionals de l'educació, l'alumnat i les famílies i que aquesta situació no pot mantenir-se per més temps.


Vaga general a tot l’Estat contra la LOMCE, 24 d’octubre

La “Plataforma por la Educación Pública” ha convocat a tot l’estat una nova mobilització contra la LOMCE.

La previsió és que acabi el seu tràmit parlamentari la primera setmana d’octubre  i passi al Senat. A finals del mes de novembre, tornaria al Congrés per la seva aprovació.

L’amenaça de la LOMCE és de tal magnitud que fa inevitable donar una resposta adequada. I més si tenim present que en la tramitació al Congrés el Partit Popular ha presentat diverses esmenes que faria encara més tòxica la llei.

A Catalunya, a més a més de la LOMCE, tenim suficients motius per mobilitzar-nos. El decret de provisió que veurà la llum immediatament i l’anuncia’t decret d’avaluació amb tot allò explicat al punt anterior, exigiran una resposta adeqüada. Ens correspon a tota la comunitat educativa donar-la.

No acceptarem cap llei ni norma que siguin contràries a l'educació pública i a l'escola catalana


Mobilització a les Illes Balears

La Federació d’Educació de CCOO de Catalunya dóna ple suport a la vaga indefinida de les companyes i companys de les Illes Balears. Entenem i compartim els motius en defensa d'una educació pública de qualitat, sense cap retallada i en català.

Reproduïm fragment d’un article d’Antoni Baos, Secretari general de la Federació d´Ensenyament de CCOO Balears.


“El clima de crispació i enfrontament amb el qual el Govern treballa des del primer dia de la seva legislatura, és fruit d’una única bala a "cost zero" disparada a la diana de la cohesió social que proporciona l’equilibri de les llengües. Cerca provocar el més antic dels conflictes: la guerra entre cultures. La guerra constructora i destructora de fronteres amb la línia més prima que existeix entre la llibertat d’un i l’acabament de la de l’altre. La més vulnerable i sensible, perquè pertany a l’ànima del que som.

I sí, la Federació d’Ensenyament de CCOO participa activament en aquest conflicte a cor obert i tenim clar el que defensem aquí i a la resta món: la cultura d’un territori i la llengua que la representa, és un dret individual i col•lectiu a defensar i protegir sempre, i a tots els llocs.

Per aquesta vaga les muralles a enderrocar són: que la Conselleria aixequi la sanció als directors de Menorca i es puguin incorporar immediatament als seus respectius centres; la negociació del calendari d’aplicació del TIL per les seves conseqüències laborals, i la recuperació de les injustes retallades i del personal docent. Això suposaria abaixar el nombre d’alumnes per classe per poder estar en disposició d’iniciar una veritable lluita contra el fracàs escolar que a la nostra comunitat és de les més altes de la comunitat europea.

La Federació no pot permetre que una vaga d’aquestes característiques i envergadura sigui convertida en una interessada lluita ideològica de postures irreconciliables davant les llunyanes eleccions autonòmiques. Els treballadors i treballadores de l’ensenyament de la federació volem arribar més enllà de la pròpia vaga indefinida del 16-S, i més enllà de l’inútil i hostil decret. I és que més enllà, ens espera la lluita contra la mercantilista i segregadora llei orgànica LOMCE i el seu sancionador i castrador estatut docent.”


  • Fem #XarxaSolidaritat: donem suport als i les docents baleras en lluita!












Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada