12 de juny del 2013

CCOO de Catalunya ens manifestem contraris a l'informe dels experts sobre la reforma de les pensions

CCOO de Catalunya recorda que les reformes de pensions són i han de seguir sent fruit de l'acord polític i el diàleg social


CCOO de Catalunya ens manifestem contraris a l'informe dels experts sobre la reforma de les pensions

Des de CCOO de Catalunya defensem el Pacte de Toledo i la mesa de diàleg social entre sindicats, patronal i govern com a instruments on definir les reformes estructurals sobre el sistema de pensions. Per això ens sentim vinculats als acords subscrits el febrer del 2011 pel creixement, l’ocupació i la garantia de les pensions, el qual ja preveia, entre altres mesures, abordar el factor de sostenibilitat l’any 2027.

CCOO de Catalunya defensem la pervivència de l’actual sistema de pensions: públic, de repartiment, solidari intergeneracional i territorialment i garantia contra la pobresa de la gent gran del nostre país.

El primer dels aspectes per a la sostenibilitat que planteja l’informe presentat avui, la minoració de la pensió en base a l’esperança de vida, expressa la voluntat de desmantellar el nostre sistema de repartiment per l’aplicació de mètodes actuarials, propis d’un sistema de capitalització, a on es rep en funció d’allò que s’aporta.

El segon element, la no revalorització de les pensions presents i futures en funció de l’IPC, sinó d’acord amb l’evolució de les despeses i els ingressos del sistema suposarà a la pràctica, la pèrdua del poder adquisitiu i la capacitat de compra dels pensionistes, exposant a la pobresa i l’exclusió la gent gran. Aquestes dues mesures poden tenir un especial impacte sobre les dones, qui generalment presenten una major esperança de vida i disposen, de promig, de pensions inferiors. 

CCOO de Catalunya denuncia que, de nou, s’utilitzi la crisi com a excusa per a retallar drets socials. Les propostes per a garantir la sostenibilitat del sistema només se centren en reduir les despeses per pensions inferiors, sense centrar-se en l’increment dels ingressos. Sobta que no s’esmenti la creació d’ocupació, la millora dels salaris i de les condicions laborals, del salari mínim interprofessional o la lluita contra el frau, que millorarien les cotitzacions del sistema, com a possibles alternatives per assegurar el futur de les pensions.


La defensa del futur del sistema públic de pensions i dels drets dels i les pensionistes són la prioritat de CCOO


Propostes de CCOO per a la sostenibilitat del sistema de pensions


FotoPer a CCOO la viabilitat del sistema públic de pensions i la protecció de les persones treballadores quan finalitzen la seva vida laboral han estat, són i seguiran sent la nostra prioritat. 













Elaborat per la Secretaria de Socioeconomia de CCOO de Catalunya


Document 'Normativa sobre pensions en vigor'


Davant la reforma de pensions que el Govern central va dur a terme de forma unilateral i al marge de la Mesa de pensions i del Pacte de Toledo, la Secretaria de Socioeconomia de CCOO de Catalunya ha elaborat un document amb la normativa en vigor respecte de les pensions que recull la Llei 27/2011 i el RD-Llei 5/2013. En breu, s'elaborarà una graella comparativa amb les modificacions que s'han dut a terme i una valoració més intensa sobre l'abast de les mesures.

Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada