25 d’abril del 2013

CCOO del País Valencià, Balears i Catalunya signen una declaració davant “els atacs sistemàtics a la llengua”






Els governs conservadors i centralistes estan plantejant una involució que desmunta els avenços normalitzadors realitzats en els darrers 30 anys

CCOO del País Valencià, CCOO de les Illes Balears i CCOO de Catalunya, han acordat fer pública avui una Declaració en Defensa de la Llengua, durant un encontre que ha tingut lloc avui a València. I ho han fet davant els atacs sistemàtics contra la llengua pròpia dels tres territoris, intensificats arran de l’Avanprojecte de la llei orgànica per a la millota de la qualitat educativa (LOMCE), l’anomenada llei Wert. A la reunió han participat els representants de CCOO PV, Bernat Asensi, secretari de relacions institucionals; de CCOO de Catalunya, Josep  Miquel Lacasta, secretari de socioeconomia; de CCOO Illes Balears Xisco Mellado, secretari de comunicació i política lingüística; d’Educació CCOO Catalunya, Àngel Garcia, secretari de comunicació; de la FE CCOO Illes Balears, Joan Pere Armengual, secretari de política lingüística i de la FE CCOO PV, Ferran Garcia, secretari de polítiques educatives.

En els territoris on governa el PP, s’exerceix una persecució contra la llengua pròpia a través de canvis legislatius i polítiques limitadores del seu ús i aprenentatge. Per això, CCOO referma el seu compromís amb la llengua i situa la seua defensa com un dels objectius en la lluita pels drets socials. En aquest sentit, CCOO considera que el coneixement i l’ús del català i del valencià és un dret de ciutadania, un dret de totes les persones que resideixen que les administracions han de garantir, i un factor de cohesió social. Per això, les polítiques de promoció de l’ús de la llengua no es poden desvincular de les polítiques de millora de la qualitat de l’ocupació i de l’educacio o de l’accès a un habitatge digne, entre altres serveis bàsics.

La declaració dóna especial relleu a l’educació, com a eix central en la normalització lingüística i cultural. Per a CCOO, és imprescindible una política educativa integradora, que garantista el domini de les llengües del país, “no que es faça desaparèixer els programes d’immersió lingüística i que es trenque la seua normalitzacio a través de l’ensenyament”, assenyala Bernat Asensi de CCOO del País Valencià.

Situació de l’ensenyament a cadascun dels territoris
Els representants de cadascuna de les federacions territorials han posat en comú la situació de l’ensenyament en català o valencià en cada sistema educatiu. El representant d’Educació CCOO Catalunya, Àngel Garcia, ha exposat que el seu model és en la pràctica totalitat, la immersió lingüística en català i que tot i que els processos de normalització de la llengua catalana han anat millorant al situació del català en tots els àmbits, ara es veuen contínuament interpel·lats per accions judicials promogudes per col·lectius molt reduïts i marginals de la població de Catalunya; “La judicialització dels temes de la llengua pretén donar una visió de conflictivitat sobre un tema on existeix un consens social molt generalitzat” ha afegit el responsable de comunicació.

El representant de la Federació d’Ensenyament de les Illes Balears, Joan Pere Armengual, ha destacat que el darrer Decret de Tractament Integrat de Llengües, aprovat el passat divendres 19 d’abril es carregarà el model d’immersió lingüística que havia desenvolupat un govern anterior del PP i que es “fonamentava en una ampli consens social”.
Per la nostra banda, Ferran Garcia, responsable de política educativa i política lingüística ha exposat als companys que vivim un moment difícil pel que fa a l’ensenyament en valencià, donat que el projecte de plurilingüisme que està implantant la nostra administració destrueix les línies d’ensenyament en valencià que han estat fonamentat la normalització lingüística al nostre territori des de la promulgació de la Llei d’Ús i Ensenyament. “El nou decret de plurilingüisme suposa una implantació avançada dels principis exposats a l’avantprojecte de la LOMCE i limitarà, si no es canvia la seua aplicació, l’ús i pervivència de la nostra pròpia llengua”, ha comentat el representant valencià.

Retallades de recursos

Per garantir els objectius exposats relatius al domini lingüístic i garantir els drets lingüístics de la ciutadania també són necessàries polítiques culturals,  lingüístiques i socials. Les retallades de recursos per a desenvolupar aquestes polítiques integrals d’atenció a les persones estan avui fortament amenaçades.

CCOO reclama, per tant, unes polítiques lingüístiques pels nostres territoris que permeten avançar en la normalització de la llengua pròpia, alhora que unes polítiques socials que incorporen els drets lingüístics i culturals al bagatge formatiu de tota la ciutadania. El sindicat aposta per un model educatiu integrador i sense separació de l’alumnat per motius lingüístics, socials, ètnics o culturals. La preservació del valencià, del català, com a patrimoni cultural de tots no podem deixar que ens l’extirpen, és l’herència de tot un poble. D’acord amb el lema sindical del Primer de Maig de 2013, s’ha de posar límit perquè no en tenen.

En el marc d’aquesta Declaració en Defensa de la Llengua, CCOO té previst organitzar jornades de debat i reflexió als tres territoris en els propers mesos. Aquestes jornades analitzaran la llengua des de l’àmbit educatiu, la normalització i el món del treball i aprofundiran en la situació de cada territori. Per a l’organització d’aquestes iniciatives CCOO ha entrat en contacte amb diverses organitzacions culturals i socials i tenim previst anunciar la seua col·laboració tal i com es vaja concretant.

Per últim les tres organitzacions, fem una crida a les mobilitzacions dels propers dies: 27 d’abril al País Valencià “per un finaçament just al País Valencià”, el primer de maig, arreu dels tres territoris i amb el lema “no tenen límit, lluita pels teus drets” i la vaga educativa del 9 de maig “no a les contrarreformes educatives, no a les retallades, no a la LOMCE” en el sentit què la mobilització és una de les eines més importants dels que disposem la ciutadania per defensar els nostres drets i fer-los avançar.

Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada