23 d’abril del 2013

L’assemblea de la EUETIB de la UPC crida a aturar l'activitat acadèmica avui a les 12h


L’ASEMBLEA DE LA EUETIB ( Escola Universitària d’Enginyeria Tècnica Industrial de Barcelona) DE LA UPC CRIDA A ATURAR L’ACTIVITAT ACADÈMICA AVUI A LES 12 HORES CONTRA LES RETALLADES I ELS ACOMIADAMENTS

La setmana passada el Claustre de la UPC va verbalitzar el rebuig a l’informe de gestió de l’equip de govern demanant àmpliament la suspensió dels pressupostos per al 2013, oposant-se frontalment al pla d’acomiadaments i posicionant-se en contra de l’acord signat entre la UPC i la Generalitat que implica la intervenció de facto de la Universitat. A part del Claustre,15 de les 16 Juntes d’Escola de la UPC també s’han posicionat en contra de les retallades i dels acomiadaments i demanen eleccions anticipades a Rector.

Malgrat tot, sembla ser que això no és suficient per aturar el pla d’acomiadaments que es farà efectiu amb data 30 d’abril. Aquests acomiadaments només són un pas més en l’estratègia de desmantellament del sistema universitari públic, del que ja vam ser testimonis l’any passat amb la pujada de les taxes de matriculació d’un 66%, la reducció de les beques, l’eliminació de les beques de mobilitat, i amb successives retallades de les transferències de la Generalitat a les Universitats, que comporten un estalvi associat que només contribueix a eixugar el dèficit de la Generalitat i no el de la pròpia Universitat. Aquestes mesures cal contextualitzar-les en un marc de reforma clarament neoliberal del model d’Universitat que es contempla en el pla “Estratègia Universitat 2015”. En un moment en que les inversions públiques baixen i es demana que aquestes es substitueixin per inversions privades, és evident el procés de mercantilització de l’educació pública cap al seu progressiu desmantellament en favor de l’educació privada i elitista.

En aquests moments en els que més de 340 professionals seran acomiadats, i molts estudiants es veuen forçats a abandonar els estudis o a endeutar-se per poder estudiar, denunciem que hi ha alternatives que no passen per destruir l’ensenyament públic acomiadant les persones “més fàcils d’acomiadar” (paraules del Rector), ni per pactar amb la Generalitat, que és qui, amb les retallades ja patides i les anunciades pel futur, està perjudicant greument la qualitat de l’educació pública; sinó per revisar la mala gestió que s’ha portat a terme en aquests temps (construint nous campus que estan infrautilitzats, per exemple) per part de persones intocables amb sous desorbitats, com els 108.000 € que cobra la gerent.

Davant d'aquesta situació, la gran majoria de la comunitat universitària de la UPC ja s’ha posicionat. Ara cal que el govern de la institució escolti les nostres peticions perquè, com bé va dir el Rector, “el claustre hi és per opinar, no per governar”. És per això que reivindiquem més democràcia a la Universitat, i per tant ens oposem a documents com “l'Informe de la Ponència per a l’estudi de la governança del sistema universitari de Catalunya”, que comporta un procés de des-democratització de la Universitat, afeblint la poca veu d'estudiants, PDI i PAS en els òrgans de govern, en favor d’uns pocs nomenats des de dalt i d’un Consell Social que, tot i estar conformat en funció d’interessos econòmics més que socials, té més poder que no pas la pròpia comunitat universitària que, reiterem, ara mateix “només hi és per opinar”.

Dimecres 24 es constituirà el nou Consell de Govern. Des de l’assemblea EUETIB demanem que tots els representants transmetin el posicionament de les Juntes d’Escola, del Claustre i de totes les assemblees per tal d’aturar els acomiadaments. A més, continuarem mobilitzant a tota la comunitat acadèmica fins que el mandat del Claustre no es faci efectiu i no s’obrin vies de negociació dels pressupostos i de tot el que comporten. Demanem transparència als òrgans de govern de la nostra universitat i que siguin lleials a l’expressió dels òrgans col·legiats que representen la comunitat universitària. Considerem que si el representats del Consell de Govern no fossin congruents amb els acords presos per una àmplia majoria a l’òrgan de màxima representació de la universitat, o si els representants d’unitats no fessin el mateix amb els màxims òrgans de representació de la seva unitat, perdrien tota legitimitat.

Per tot l’explicat fins ara, el dimarts dia 23 entre 12:00 h i 12:15 h l’assemblea de l’EUETIB demana que s’aturi l’activitat acadèmica i que tothom es concentri a l’entrada de l’Escola. De la mateixa manera, s’anima a tothom a donar suport a la concentració del 24 d’abril durant el Consell de Govern, i es convida a tota l’EUETIB a participar activament de les jornades de vaga del 25 i 26 per tal de trobar una alternativa i elaborar una resposta per aturar aquests brutals atacs a la nostra Universitat.

Per estar al dia de les activitats que es duran a terme tant a l’EUETIB com a la resta de la UPC, podeu consultar la web de l’assemblea EUETIB o UPCenlluita!

Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada