26 d’abril del 2013

Èxit de les mobilitzacions unitàries #25APrenelteucentre





Unes 400 escoles públiques de Catalunya han participat en les tancades convocades aquest dijous, en el marc d'una jornada reivindicativa, pel Marc Unitari de la Comunitat Educativa (Muce) contra el projecte de la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (Lomce) --l'anomenada'llei Wert'-- i les retallades en ensenyament, tant per part de l'Estat com de la Generalitat.
IES Antoni Cumella de Granollers, on pares, alumnes i professors s'han tancat contra les retallades.  ACN
zoomUn grup de nens fan treballs manuals durant la tancada a l'institut La Sedeta, ahir a Barcelona.
Un grup de nens fan treballs manuals durant la tancada a l'institut La Sedeta, ahir a Barcelona. FRANCESC CASALS
Són dades proporcionades pels sindicats UstecStes i CCOO, que han qualificat la jornada de "molt participativa", especialment per la implicació de les mares i pares. La portaveu d'UstecStes, Rosa Cañadell, ha assenyalat que "les reivindicacions en defensa de l'educació pública i de qualitattraspassen el col·lectiu de professors" i evidencien que importen al global de la comunitat educativa.
Dijous, una vegada acabades les classes, les escoles no van tancar, sinó que van seguir obertes per acollir tota mena d'actes de protesta, que han anat des de concentracions --a Lleida i Granollers, per exemple--, tallers, taules rodones, debats, assemblees i sopars reivindicatius. En algunes escoles, professors i famílies, nens inclosos, s'hi han quedat a passar la nit. Han estat, per exemple, el col·legi de Can Montllor de Terrassa, que la Generalitat ha tancat per falta d'alumnes, o els del barri barceloní de Gràcia Reina Violant, Univers i Patronat Domènech.

SUPORT A LES XARXES SOCIALS

A les xarxes socials la protesta de la comunitat educativa en contra de les retallades i de la 'llei Wert' ha tingut un ampli ressò, i han estat populars 'hashtags' com #25APrenelteucentre, #setmanagroga, #assembleagroga o #25Atancades. Professors, pares i alumnes denuncien que la Lomce qüestiona la universalitat del dret a l'educació, potencia la segregació, ignora les directives europees en matèria de coresponsabilitat educativa i ataca l'escola catalana i el model d'immersió lingüística.
El Muce ha fet una crida a la participació en la manifestació convocada pel Bloc d'Educació per a aquest diumenge 28 d'abril a Barcelona. També s'ha sumat a la vaga general, d'àmbit estatal, convocada per al 9 de maig.

GRÀCIA I GRANOLLERS

Un dels centres on s'han produït tancades nocturnes ha estat el Reina Violant de Gràcia. La presidenta de l'ampa, Martina Gasull, ha denunciat que l'escola pública "està sent menyspreada des de fa un parell d'anys" i ha subratllat que professors, pares i alumnes han unit forces per defensar l'escola pública que desitgen.
A l'IES Antoni Cumella de Granollers, uns 40 pares, professors i alumnes han estat fins a mitjanit veient documentals, debatent i fins i tot participant en un taller de risoteràpia. Aquest institut és un dels centres de la capital del Vallès Oriental que està patint amb més rigor la massificació a les aules fruit de les retallades, ha recordat el professor Oriol Guinart. "Hi ha classes amb 36 o 37 alumnes, quan abans el normal era que hi hagués 15 alumnes", ha subratllat.
A Lleida, una vintena de persones s'han tancat a l'edifici del rectorat de la Universitat de Lleida (UdL) per protestar contra el "desmantellament de la universitat pública". Els manifestants han denunciat les retallades pressupostàries, l'augment de les taxes, la reducció de beques, la supressió de la investigació i els acomiadaments i han reclamat una universitat "a l'abast de tots, pública, lliure i democràtica", amb un finançament "al nivell d'altres països europeus".

Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada