13 de març del 2013

CCOO DE CATALUNYA AMB SOMESCOLA. Article del Diari de Girona del 12.03.2013


CCOO de Catalunya amb Somescola.cat



La meva àvia em deia que les persones, quan ens fem grans, recordem les coses del passat millor que no pas les d’ara mateix. I fent memòria en la redacció de l’article he arribat al 1982, quin any!!!: el mundial de futbol i el “naranjito” (que, per cert, va guanyar Itàlia, imposant-se per 3 a 1 a Alemanya), el malaurat inici de la guerra de les Malvines, el Nobel de literatura per a Gabriel García Màrquez. Michael Jackson publicava un dels seus primers gran èxits com a solista amb l'àlbum Thriller, Mecano treia el seu primer disc, Chanquete moria a Verano Azul, tots estàvem enganxats a la sèrie americana Dallas i odiàvem en JR, Mayra Gómez Kemp s'estrenava com a conductora del sempitern Un dos, tres responda otra vez i, el més important per a mi, vaig portar el meu nebot a veure l’estrena d’ET (L’Extraterrestre). Aquí a Catalunya, amb la campanya “El català cosa de tots”, protagonitzada per la Norma –una nena de dotze anys que convidava a fer servir el català– la Generalitat de Catalunya va mostrar a la societat catalana que s’iniciava un procés de normalització lingüística per redreçar la llengua pròpia de Catalunya, després d’anys de prohibició. Tres dècades després, la Norma ha tornat, però ja no somriu, sinó que està visiblement enfadada. També ha canviat de lema. Ara és "No ens toqueu el català", un canvi que arriba després de la polèmica per la reforma educativa que ha plantejat el ministre Wert

Certament, tinc la sensació de viatjar en el temps a un moment en què era necessari establir les bases, els fonaments sòlids que haurien de garantir que la nostra llengua fos ferma i arrelés per sempre en la societat catalana com un element d’altíssim valor a conservar, a promoure, a protegir, en definitiva, i fer-la tan nostra com mai no havia estat. Però les coses canvien i torna a ser necessari       –qui ens ho havia de dir– treure novament el nostre arsenal de raons i mobilització per tal de defensar el que ja crèiem un fet superat, un dret inqüestionable de qualsevol país: la seva propia llengua. El compromís de CCOO amb Catalunya i la defensa del nostre idioma és evident per tal com ens considerem un sindicat nacional català. Sense anar més lluny, aquest desembre passat, dins del nostre X Congrés s’ha aprovat una resolució a favor del “dret a decidir” del nostre país. En aquest context, CCOO defensem «el dret a l'autodeterminació de Catalunya» i considerem que qualsevol de les diferents opcions que de forma legítima es puguin plantejar, com l'estat federal i plurinacional, la independència o el manteniment de l'Estat de les autonomies, «passa necessàriament per consultar la voluntat del poble».

El nostre compromís també és inqüestionable en àmbits de tanta actualitat com Somescola.cat. I formem part del grup promotor des dels inicis. Somescola.cat neix com un conjunt d’entitats cíviques, culturals i de tot l’àmbit educatiu que,  arran de sentències del Tribunal Suprem espanyol que qüestionen el paper del català com a llengua vehicular de l'ensenyament a Catalunya, ens hem organitzat per refermar el nostre suport a l’escola catalana i al model de cohesió social que aquesta representa. Somescola.cat ha nascut amb l’objectiu de coordinar totes aquelles persones, entitats i institucions que es comprometen a actuar de manera activa en suport d’una escola catalana en llengua i en continguts, que no separi els infants i els joves per la seva llengua d’origen i que ajudi a construir una societat més cohesionada, democràtica i lliure. Precisament aquest dissabte passat a Girona s’ha celebrat de manera exitosa la diada d’enllaçats per la llengua que organitza Somescola i en la qual nosaltres, molt orgullosos, hem participat i col·laborat.

CCOO considerem que el model d’immersió lingüística ha demostrat àmpliament que és eficaç i que gaudeix de consens. Aquest model no només ha facilitat el coneixement de la llengua catalana a amplis sectors de la societat que no hi tenien accés sinó que també, de manera especial, ha configurat un model educatiu integrador i de cohesió de la vida comunitària. 

CCOO rebutjem la separació educativa segons la llengua i considerem imprescindible mantenir un model educatiu en què el català sigui la llengua vehicular d’aprenentatge, com a garantia de cohesió social i d’accés al coneixement de les dues llengües en igualtat de condicions per a tothom. CCOO defensem, en definitiva, el paper fonamental que els centres educatius tenen en la promoció del coneixement del català i recordem a les administracions la necessitat de no reduir els recursos adients ni els suports necessaris per fer front als objectius educatius. 

En conseqüència, fem nostres els objectius de Somescola.cat en manifestar el nostre rebuig frontal a la LOMCE (Ley Orgánica para la Mejora de la Calidad Educativa) i constatem que la gravetat del moment és màxima. Mai ningú no s'havia atrevit a proposar-nos que esborréssim 35 anys d'escola democràtica catalana, avalada i reconeguda com una experiència d'èxit. Demanem al nostre Govern la màxima contundència en la defensa d'un patrimoni pedagògic que hem construït entre tots i que ens comprometem a continuar treballant units –la societat civil i tots els centres escolars i educatius de Catalunya– en defensa de la nostra escola, que és garantia de futur per als nostres joves i per al país sencer. Tant de bo aviat poguéssim deixar “dormir” novament la Norma i per sempre.

David Pérez
Secretaria de Comunicació
Sindicat d'Educació de CCOO Girona
















Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada