30 de gener del 2013

El Departament d’Ensenyament complirà amb la legalitat: pagarà el 100% en situació de baixa per IT a partir del 21è dia


La pressió de CCOO obliga el Departament a rectificar



El Departament d’Ensenyament complirà amb la legalitat

  • Des de l’abril de 2012, el Departament  no pagava el 100%  de les retribucions a partir del 3r mes de baixa.
  • L’ Acord preveu cobrar el 100% de les retribucions a partir del 21è dia de baixa.
  • El Departament preveu retornar els diners  a la nòmina de febrer 2013, amb efectes retroactius
  • CCOO continuarem lluitant per recuperar el cobrament del 100% de les retribucions des del primer dia de baixa.

La situació d’il·legalitat  en l’aplicació de l’Acord de la Mesa General de la Funció Pública de la Generalitat de Catalunya de 20 de setembre de 2012 sobre la Incapacitat Temporal s’ha acabat.

CCOO havíem fet múltiples requeriments a la Conselleria. Finalment, les pressions per fer valer l’aplicació de l’Acord han aconseguit acabar amb la discriminació que el Departament d’Ensenyament sotmetia a tot el personal docent dels centres públics, al no pagar a partir del 91è dia el 100% de les retribucions en cas d’Incapacitat Temporal. En canvi, la resta de treballadores i treballadors de la Funció Pública a Catalunya ja l’estaven cobrant.

El canvi posa de manifest que el Departament s’ha vist obligat a rectificar davant l’evidència denunciada per CCOO d’un incompliment premeditat de l’acord signat a la Mesa General.


El Departament retornarà els endarreriments de les retribucions retingudes indegudament des del 15 d’octubre a la propera nòmina (febrer de 2013). Aquesta devolució també es farà efectiva a les persones que s’hagin jubilat durant aquest període.



Aplicació de les retribucions en situació d’IT a les persones amb malalties cròniques



En cas de successives baixes pel mateix motiu, el Departament no aplicarà la retallada retributiva a partir del moment en el qual la baixa per recaiguda (acumulada al nombre de dies de la primera) passi del dia 21. La segona baixa pel mateix motiu comença a comptar a partir del nombre de dies de la primera. Aquesta aplicació beneficia a les persones amb malalties cròniques.

La lluita per a recuperar el 100% des del 1r dia continua

La situació en la qual ens trobem les i els empleats públics  és conseqüència dels atacs als nostres drets per part del Govern de la Generalitat i del Govern central:



L’Acord a la Mesa General de la Funció Pública contempla el compromís de constituir un grup de treball per “incorporar nous supòsits que requereixen protecció i que aconsellin la percepció del 100% de les retribucions en situacions d’incapacitat transitòria”, per garantir un tractament d’equitat entre tots els empleats públics.

Els sindicats hem demanat que els casos d'hospitalització i cirurgia siguin contemplats com a inclosos en la categoria de supòsits en els quals les administracions poden abonar un complement que garanteixi el 100% de les retribucions. El Departament respon que és un assumpte que no li pertoca i que s'ha de parlar en el conjunt de la Funció Pública.

En aquest sentit, la Secretaria General de la Funció Pública encara no s’ha decidit a crear el grup de treball. CCOO considerem que el Govern de la Generalitat està actuant amb un menyspreu absolut i reiterat cap a les empleades i els empleats públics. A més, resulta injustificable el tracte que rebem, quan es nega a negociar i aplicar  mesures que altres CCAA sí que estan aplicant.


CCOO continuarem lluitant per recuperar  el cobrament del 100% de les retribucions des del primer dia de baixa per a tothom.
  • Sabem que no hem acabat la feina, i que cal seguir en la mobilització i en la negociació. No ens aturarem fins assolir la derogació d'aquestes mesures, que suprimeixen drets socials aconseguits amb molt d'esforç.
  •  CCOO continuarem mobilitzant per aturar les retallades, i exigirem per tots els mitjans al nostre abast el compliment dels acords que ara el Govern està trepitjant.





 P.D.:

ARA es més evident el que vam afirmar el passat 21 d'octubre de 2102:

"...sense acord, els companys i les companyes que pateixen una baixa de més de tres mesos seguirien cobrant el 75% del salari fins al final de la baixa (Llei de Mesures). És gràcies a l’acord que cobraran el 100% del salari..."

Amb acord, el Departament estava incomplint-lo! Però finalment ha hagut de rectificar!. Sense acord, algú dubte què continuaria fent el Departament?








LES NOSTRES RETRIBUCIONS QUAN ESTIGUEM DE BAIXA

Per Acord del Govern de 25 de setembre  a  partir del 15 d'octubre de 2012 les retribucions en situació d’incapacitat temporal, per a tot el personal de la Generalitat de Catalunya seran:

Del dia 1 al dia 3
El 50% de les retribucions
Del dia 4 al dia 20
El 75% de les retribucions
Del dia 21 fins al final
El 100% de les retribucions*


En totes les baixes produïdes durant l’embaràs, o conseqüència de violència de gènere es cobrarà el 100% de les retribucions des del primer dia.

*El Departament d'Ensenyament no pagava el 100% als docents, a partir del 3r mes de baixa... Ara rectifiquen davant una evident mostra de discriminació i incompliment premeditat de l'acord. Les persones afectades ho cobraran a la nòmina de febrer, amb efectes retroactius.

Qui és el responsable de les retallades?

El passat any 2012, a Catalunya hem patit dos atacs a les nostres retribucions quan ens trobem en situació d'incapacitat transitòria:


És a dir, la combinació de les dues lleis reduïa la retribució durant tota la baixa.


CCOO, lluitar, negociar, tornar a lluitar...


CCOO ha treballat contra les mesures del govern català amb mobilitzacions durant els mesos de desembre, gener i febrer, i posteriorment amb una recollida de signatures, ja que la Generalitat estava atacant les persones amb llargues malalties per intentar assolir els seus objectius de dèficit. 

Davant del Govern Central, vam fer manifestacions després del seu anunci el 12 i 19 de juliol, i ara el 15 de setembre, una Marxa sobre Madrid. 

Amb la pressió exercida fins ara hem aconseguit negociar que aquestes normatives siguin menys lesives i que el Real Decret-Llei del Rajoy no arribi a aplicar-se el dia 15 d’octubre. Hem deixat també una porta oberta a introduir millores per persones que necessitin especial protecció.

Sabem que no hem acabat la feina, i que cal seguir en la mobilització i en la negociació. No ens aturarem fins assolir la derogació d'aquestes mesures, que suprimeixen drets socials aconseguits amb molt d'esforç.


Temes relacionats

Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada