19 d’abril del 2012

CCOO critica les mesures de reforma sanitària anunciades pel Govern central

Pot ser el primer pas per al posterior establiment generalitzat de copagaments

CCOO critica les mesures de reforma sanitària anunciades pel Govern central

Davant l'anunci de que a la reunió del “Consejo Interterritorial del Sistema Nacional de Salud” d’ahir, 18 d’abril de 2012, el Govern espanyol ha acordat amb les comunitats autònomes introduir canvis en el sistema de pagament dels medicaments, des de CCOO de Catalunya volem manifestar:

-Entenem que la mesura proposada va més enllà, com s’ha dit, d'una simple modificació per tal que els ciutadans paguin els medicaments prescrits a la sanitat pública en funció del seu nivell de renda.

-El que en realitat s'està plantejant és un increment generalitzat en el percentatge d'aportació que realitzen els usuaris per la dispensació farmacològica de manera que passaran a pagar per l’ús de medicaments tant els assalariats, aturats, com pensionistes.

-Tenim dubtes seriosos de que des del Govern es conegui de forma real els nivells de renda de la població, entre d’altres coses per l'elevat nivell de frau fiscal que tenim en el nostre país, reconegut indirectament amb la recent “amnistia fiscal”, o per la supressió de l'impost de patrimoni que impedeix identificar a aquells contribuents amb patrimonis elevats i que declaren rendes minúscules.

-En el cas de Catalunya resulta especialment preocupant el fet que a aquesta modificació es pot sumar (tal com ha reconegut el propi conseller de Salut, Boi Ruiz, a la sortida de la reunió) la mesura ja aprovada de l'euro per recepta.

-Per tot això entenem que es tracta d'una decisió purament economicista, plantejada com a primer pas per al posterior establiment generalitzat de copagaments, que no servirà per racionalitzar el consum de medicaments en la sanitat pública espanyola i que per contra posarà en perill els principis d'equitat i justícia social, perjudicant seriosament a les persones amb menys recursos i més malaltes. Alhora, suposarà un possible fre a la utilització de fàrmacs, el que en definitiva significarà una major despesa per al conjunt del sistema sanitari ja que algunes malalties es tractaran en estadis més avançats i amb un important cost final addicional.

Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada