13 de desembre del 2011

Acció Jove – Joves de CCOO valora molt negativament la nova regulació de les pràctiques universitàries



La nova llei no recull cap de les reivindicacions sindicals i no protegeix els becaris de possibles abusos per part de les empreses on realitzin les pràctiques. El Reial decret persegueix eludir la responsabilitat de les empreses envers els becaris.

El Butlletí Oficial de l'Estat va publicar el passat 10 de desembre un Reial decret aprovat pel govern "pel qual es regulen les pràctiques acadèmiques externes dels estudiants universitaris". Acció Jove – Joves de CCOO de Catalunya considerem que la llei no suposa cap avenç en la protecció de les persones becàries, que són utilitzades freqüentment per a encobrir llocs de treball en condicions altament precàries.

El text no recull l'obligatorietat de l'empresa de pagar una ajuda econòmica com a contrapart a la labor del becari, ni tan sols en concepte de transport i manutenció. També s'ha suprimit una millora que recollia l'esborrany inicial de la llei en el qual es feia necessària la contractació d'una assegurança mèdica per a vetllar per la salut dels estudiants en el centre de treball. En aquest sentit, considerem especialment greu que s’exclogui als estudiants durant les seves pràctiques del Reial decret pel qual es regula la inclusió en el Règim General de la Seguretat Social de les persones que participen en programes de formació, negant així als becaris el dret a cotitzar a la Seguretat Social i a tenir accés a l'assistència sanitària.

D'altra banda, ara s'obre la possibilitat que els Convenis de Cooperació Educativa siguin subscrits per una entitat gestora de pràctiques vinculada a la universitat i l'empresa destinatària de les pràctiques, és a dir, entre una empresa i una altra empresa. Quedarà per tant en dubte el paper de garant dels drets dels estudiants durant les pràctiques que ha de complir la Universitat.

Pel que fa al paper dels professors tutors i els treballadors tutors que haurien de vetllar pels drets de l'alumnat en pràctiques i el compliment del Conveni de Cooperació Educativa, el Reial decret no recull els drets que requereix el compliment d'aquestes funcions afegides al lloc de treball, com són el crèdit horari i la protecció per responsabilitat civil.

Ja fa molts anys que Acció Jove - Joves de CCOO i totes les secretaries de joventut de CCOO de l’Estat, treballem pels drets de les persones becàries, tant en aquells casos en els que les pràctiques tenen lloc en el marc dels estudis, com en els que les beques van dirigides a persones titulades amb l'objectiu d'evitar els costos de la contractació. La posició del sindicat és rotunda: una persona realitzant pràctiques ha de ser formada; una persona amb titulació ha de ser contractada. El Reial decret persegueix eludir la responsabilitat de les empreses envers els becaris. Per tot això, denunciem el Reial Decret i lamentem una nova oportunitat perduda. Seguirem treballant pels drets dels i les becàries.

Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada