9 de novembre del 2011

Les falsedats que es promouen per justificar les retallades


Les organitzacions i entitats que formem part de la “Plataforma per una fiscalitat justa, ambiental i solidària” volem expressar el nostre compromís amb la construcció d’una societat justa que no accepta la pobresa ni l’exclusió. Afirmem que el sosteniment d’uns serveis públics forts i de qualitat és la millor garantia per a fer efectiva la igualtat d’oportunitats, afavorir la cohesió social i encarar els reptes que tenim com a país. I per això cal un sistema fiscal suficient i equitatiu, que faci una funció redistributiva.

Els greus efectes de la crisi, amb l’enorme creixement de l’atur, han generat i continuaran generant un gran volum de despesa per a les administracions públiques. Cal reactivar l’economia per crear llocs de treball i garantir la protecció dels sectors més vulnerables. I perquè això sigui possible són necessaris recursos que, tot i que no s’estan recaptant, existeixen. Si això no s’està fent és perquè, entre d’altres coses, hi ha una sèrie de dogmes que s’han instal·lat en la nostra societat. Volem començar aquest document rebatent alguns d’ells.

  • És fals que s’hagi de retallar perquè no hi ha diners  
La lluita contra l’enorme frau fiscal que supera el 23% del PIB, i corregir l’escassa (quan no nul·la) contribució de les rendes altes i dels grans patrimonis, serien mesures que aportarien un volum de recursos molt superior al de totes les retallades.

  • És fals que abaixar els impostos afavoreixi l’economia
Durant anys s’ha estat pregonant la bondat de baixar impostos dient que això fomentava el creixement econòmic. Una afirmació que ha resultat falsa. Com a conseqüència d’aquestes polítiques s’han aplicat rebaixes fiscals que han beneficiat als que més tenen i han reduït de forma considerable els ingressos públics.
La pròpia Unió Europea ha manifestat que les successives rebaixes d’impostos fetes a Espanya des del 1995 no estaven justificades i han portat al país a la greu situació actual de dèficit.

  • És falsa la idea de que “Tots hem viscut per sobre de les nostres possibilitats”
De manera insistent es repeteix que és necessari retallar la despesa perquè “hem viscut per sobre de les nostres possibilitats”. Aquesta afirmació suposa un intent de corresponsabilitzar a tota la ciutadania per igual. No obstant això, el que està succeint és que una majoria de la societat s’està veient perjudicada per les retallades delsserveis bàsics i una minoria, amb una gran responsabilitat en l’origen de la crisis, se n’està beneficiant. Aquesta clara asimetria invalida aquest dogma que es proclama de manera constant.

  • És fals que el dèficit estatal i els mercats obliguin a desmantellar en nostre estat del benestar
D’altra banda, el problema del dèficit, que s’ha generat per l’especulació immobiliària i les baixades d’impostos, vol ser aprofitat pels responsables de la crisi per privatitzar els serveis públics i desmantellar l’estat del benestar.

  • És fals que s’estiguin pagant massa impostos
Malgrat es repeteix la idea de que paguem masses impostos, la realitat és que el nostre país és dels que té els nivells de pressió fiscal més baixos de tota la Unió Europea.
Una qüestió diferent és que la contribució que es fa sigui molt desigual. En aquest sentit, hi ha una clara discriminació entre la fiscalitat que suporten les rendes del treball i les del capital, els empresaris i professionals tributen menys que els assalariats i els pensionistes i el frau fiscal i l’economia submergida (localitzades, sobretot, en grans empreses) dupliquen la mitja europea.

Per tot això, creiem que és imprescindible i urgent fer un debat sobre el conjunt del model fiscal. S’han de discutir les demandes de la ciutadania i els recursos públics necessaris per atendre-les i sostenir l’Estat del benestar i els drets socials. Un debat que sigui fet amb rigor, allunyat dels tòpics i falsedats que hem assenyalat i que es fan servir per mantenir una situació intolerable.

Amb aquesta voluntat, doncs, la Plataforma per una fiscalitat justa, ambiental i solidària ofereix les següents propostes.

Feu clic per veure:

Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada