26 de juny del 2019

Sectors Privats: Guia pràctica sobre el registre de la jornada de treball


Sectors Privats: Guia pràctica sobre el registre de la jornada de treball


Els Estats membres de la Unió Europea han d'obligar les empreses a implantar un sistema que permeti computar la jornada laboral diària mitjançant un sistema objectiu, fiable i accessible.

Arran d'una denúncia que va interposar la Federació de Serveis de CCOO contra Deutsche Bank, S.A.E, per les hores extres treballades per la plantilla i no registrades, el Tribunal de Justícia Europeu observa que, sense un sistema que permeti computar la jornada laboral diària realitzada per cada treballador/a, no és possible determinar de manera objectiva i fiable el nombre d'hores de treball efectives ni la seva distribució en el temps, com tampoc el nombre d'hores extraordinàries, la qual cosa dificulta en extrem, quan no impossibilita en la pràctica, que els i les treballadores aconsegueixin fer respectar els seus drets.

És per això que el Govern publica el Reial decret llei 8/2019, de 8 de març, de mesures urgents de protecció social i de lluita contra la precarietat laboral en la jornada de treball, que dóna sortida a les indicacions que arriben de la Unió Europea.

Davant les nombroses consultes que es plantegen en relació al registre de la jornada, des de la Federació d'Ensenyament de CCOO elaborem aquesta guia pràctica que pretén donar respostes als dubtes més freqüents que han aparegut en els centres de treball.


CCOO de Catalunya se suma a la commemoració del Dia per l'alliberament LGTBI el 28 de juny

CCOO de Catalunya se suma a la commemoració del Dia per l'alliberament LGTBI el 28 de juny

El 28 de juny, CCOO de Catalunya ens sumem a la commemoració del Dia de l'Orgull LGTBI i refermem el nostre rebuig contra qualsevol tipus de violència o discriminació contra el col·lectiu LGTBI, tant en l'àmbit laboral com en la societat en general.

CCOO forma part de la Comissió Unitària 28 de juny per l’alliberament de lesbianes, gais, bisexuals, persones trans i intersexuals, i en aquest sentit dona suport als actes organitzats per la comissió en un any on es celebra el 50 aniversari d’Stonewall, quan la policia de Nova York va irrompre al bar Stonewall Inn amb la intenció de tancar el local i arrestar els clients. Aquell bar era freqüentat per transexuals, lesbianes, bisexuals i gais, però també per persones de diferents races, migrades i marginades socials. La brutal actuació policial va donar pas a una autèntica revolta als carrers, per part de la comunitat LGTBI. 

Entre d’altres accions organitzades per la Comissió, CCOO fa una crida a participar en la manifestació unitària prevista a Barcelona el dissabte 29 de juny i que sortirà de la Plaça Universitat, a partir de les 18.30 hores. La mobilització finalitzarà amb una festa popular a la mateixa Plaça Universitat, a partir de les 21 hores. 

Podeu veure el manifest de CCOO de Catalunya amb motiu del Dia per l'alliberament LGTBI i en aquest enllaç trobareu tota la programació i el manifest de la Comissió Unitària 28 de juny de la que CCOO de Catalunya en forma part.

25 de juny del 2019

DEIXEU LES DIRECCIONS ESCOLARS EN PAU


DEIXEU LES DIRECCIONS ESCOLARS EN PAU

Fa pocs dies, un sindicat de policies ha demanat al Jutjat d’Instrucció número 7 de Barcelona, que es citi en qualitat d’investigats a 28 directores i directors de centres educatius en els quals es varen produir incidents durant la jornada de l'1 d’octubre de 2017.

És aquesta una nova utilització de l’escola en el conflicte polític que estem vivint a Catalunya, amb la intenció d’afegir més llenya al foc per evitar una solució negociada. En aquest cas, utilitzant a les direccions dels centres educatius.

No volem generar cap mena d’alarma, ja que és una demanda de part que possiblement tingui poc recorregut jurídic. Així i tot, hem d’estar expectants i el nostre sindicat es posa a disposició d’aquelles persones que ho necessitin.

Un dels motius pels quals considerem que tindrà pot recorregut jurídic, és l’avocació de competències emesa per l’aleshores Consellera d’Ensenyament, la senyora Clara Ponsatí, el 29 de setembre de 2017, per la qual la responsabilitat dels centres públics passava a la seva persona fins a les 7.00 hores del 2 d’octubre.

Hem de recordar però, que aquesta resolució no va caure del cel. Durant les setmanes prèvies, només les CCOO de Catalunya i la UGT vam insistir fins a obtenir aquesta garantia addicional, ja que les declaracions i escrits existents fins aquell moment per part de la Consellera no donaven cap mena de garantia jurídica a les direccions. 

Ara es veu la importància de la nostra insistència per tancar qualsevol escletxa a l'ús de la judicatura contra els i les professionals de l’educació. Les CCOO continuarem reclamant solucions polítiques als problemes polítics i defensant l'escola per a tothom enfront de qualsevol intent d'ús de part.

Història del Lleure


Aquí teniu l'article "Història del Lleure Educatiu i Sociocultural de Catalunya" publicat a la nostra revista.
El podeu descarregar des d'aquí.
Si voleu veure la revista sencera la teniu en aquest enllaç



21 de juny del 2019

Increment retributiu juliol 2019. Recuperem el que ens han arrabassat!


Increment retributiu juliol 2019.

El 9 de març de 2018 es va signar a Madrid per part del Ministre d’Hisenda i de diferents organitzacions sindicals d’àmbit estatal entre les quals estem CCOO, un Acord General que afectava totes les Administracions Públiques en diferents nivells. En concret, pel que respecta a les retribucions, aquest Acord especificava que, per l’any 2019, s’incrementarien les retribucions en un 2,25% i un 0,25% variable en funció d’un creixement del PIB igual o superior al 2,5%, el qual s’ha produït. Així mateix, l’Acord preveia que cada Administració pogués destinar fins un 0,25% de la seva massa salarial en Fons Addicionals.

És per això que, amb efectes de l’1 de juliol d’enguany, s’incrementaran les retribucions en un 0,25%. Fonts del Govern de la Generalitat ens han confirmat que aquest increment es farà efectiu a la nòmina de juliol i que, respecte els fons addicionals, convocaran properament la Comissió de seguiment de l’acord salarial 2019 per negociar el repartiment d’un altre 0,25% de la massa salarial.

20 de juny del 2019

Davant el desè aniversari de la LEC, poc a celebrar


DAVANT EL DESÈ ANIVERSARI DE LA LEC, POC A CELEBRAR


Avui, al Parlament de Catalunya se celebra el desè aniversari de la Llei d’Educació de Catalunya, però les CCOO de Catalunya no hi serem perquè no compartim els motius de celebració.

Aquesta llei va sorgir de l’acord final de l’aleshores Conseller d’Educació del PSC, Ernest Maragall, i la diputada de CiU, Irene Rigau, amb el posicionament contrari d’una gran part de la Comunitat Educativa.

CCOO vàrem lluitar contra aquesta llei per diferents motius, entre els quals que la Generalitat traspassava la seva responsabilitat per garantir el dret educatiu a les empreses privades i a les direccions dels centres públics, a més de promoure la competència entre centres, disparant així la segregació escolar.

A més, el desplegament de la Llei s’ha centrat en aquelles qüestions que més vàrem criticar, com les de l’autonomia de centre, que ha pressionat els i les treballadores de l’educació, en comptes d’acompanyar-los i empoderar-los. Així mateix, els decrets de direccions i de provisió de llocs, han permès les males praxis, reduint la llibertat d’opinió en els mateixos claustres i laminant els criteris d’igualtat, mèrit i capacitat que han de regir l’accés als llocs de treball a la funció pública.

Pel que fa a aquelles línies que milloraven la llei, com el dret al lleure educatiu, el treball en xarxa dels centres o l’homologació de condicions laborals a l’escola concertada, ni s’han desenvolupat ni se les espera, així com el famós 6% del PIB per a l’Educació.

Per tots aquests motius, avui les CCOO no estem de celebració.

19 de juny del 2019

Educació al llarg de la vida


Aquí teniu l'article "Educació al llarg de la vida" publicat a la nostra revista.
El podeu descarregar des d'aquí.
Si voleu veure la revista sencera la teniu en aquest enllaç



18 de juny del 2019

17 de juny del 2019

Continuem lluitant contra l'externalització del personal vetllador


 

13 de juny del 2019

Política Educativa - Transformar la mirada


Aquí teniu l'article "Jornada de Coeducació" publicat a la nostra revista.
El podeu descarregar des d'aquí.
Si voleu veure la revista sencera la teniu en aquest enllaç

CCOO denuncia que el personal de les escoles bressols El Cavallet i El Trenet de Sant Andreu de la Barca no cobren les seves nòmines

CCOO denuncia que el personal de les escoles bressols El Cavallet i El Trenet de Sant Andreu de la Barca no cobren les seves nòmines

Són centres gestionats per l'empresa Senfo

Les treballadores de les escoles bressols El Cavallet i El Trenet, amb el suport de la Federació d’Educació de CCOO, han denunciat que Senfo, l’empresa que les gestiona, ha deixat de pagar-les les nòmines.

Aquesta situació podria afectar també a altres serveis de la pròpia empresa, com el monitoratge del lleure educatiu, el servei de cuines, d’atenció a domicili... Tanmateix, poden estar afectats serveis d’altres poblacions, més enllà de Sant Andreu de la Barca, com Vilanova i la Geltrú.

Aquest migdia, representants de les treballadores, la Federació d’Educació de CCOO i representants de l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca s’han reunit per avaluar la situació i mirar de donar-li una sortida.

S’està a l’espera de tenir més informació sobre altres serveis i municipis afectats per l’impagament de nòmines de Senfo per tal de dur a terme alguna acció conjunta.

La Federació d’Educació de CCOO porta temps denunciant la situació laboral precària de les treballadores i treballadors de les escoles bressol privades i municipals externalitzades, que han estat víctimes de la signatura, per part d’USO, UGT i la patronal, d’un conveni que consolida la seva precarietat.

El Consell Nacional de Joventut de Catalunya contra les pràctiques fraudulentes

Campanya Becàries Precàries per unes pràctiques dignes

Amb la taula rodona ‘Les pràctiques a debat: Trenquem la roda de la precarietat’ celebrada ahir a la Universitat de Barcelona el  Consell Nacional de Joventut de Catalunya (CNJC) dóna el tret de sortida a la campanya de denúncia de les pràctiques laborals i formatives  amb l’objectiu de garantir les condicions dignes de les persones joves.

La Bústia #BecàriesPrecàries permet a l'alumnat explicar la seva experiència de pràctiques 

Des de CCOO Educació convidem al professorat a difondre la campanya entre l'alumnat per la millora dels seus drets i condicions de pràctiques.

El passat mes de novembre, el Comitè Executiu del CNJC va aprovar per unanimitat una resolució que apostava per unes condicions de pràctiques dignes.

El mes de maig les entitats juvenils més representatives signaven un manifest sobre l'FP i les condicions de pràctiques laborals i no laborals


Obliguem a rectificar al Departament d'Educació

CCOO i la resta de la Comunitat Educativa hem aconseguit que el Departament retirés la resolució 1706/2019 i la reforma curricular prevista pel curs vinent.

La Federació d'Educació de CCOO vam ser la primera en alertar  al mes d'abril
de la manca de consens i diàleg pel que fa al desplegament de l'FP Dual i dels currículums de l'FP Inicial i dels cicles artístics.

La mobilització i la pressió exercida des de diferents àmbits (sindicats, alumnat, famílies, centres educatius...) ha aconseguit aquesta primera victòria.
El Departament va anunciar que al juliol s'iniciarà la interlocució social, en meses tècniques de treball, per definir la reforma curricular de l’FP inicial amb diàleg i consens com havia demanat CCOO.

Serem presents en tots els àmbits legítims de representació de la classe treballadora: del professorat de l’FP inicial als centres públics i concertats, del professorat a l’FP per a l’ocupació i de l'alumnat aprenent a les empreses i entitats.

Hem traslladat al Departament d’Educació la necessitat de renovar l'Acord d'FP del 1999 per la millora de les condicions laborals i la qualitat educativa a l’FP. Cal també constituir la Mesa Tripartita de l’FP concertada, amb sindicats, patronals i Departament, per tal de garantir la millora de les seves condicions laborals i negociar un nou conveni per les treballadores de la formació contínua, en lluita des del 2008.

Barcelona , 13 de juny del 2019

Enllaços a comunicats i manifestos de suport


Notícia a TV3:


12 de juny del 2019

Formació: 13a Escola d'estiu "Manual de cures intensives"

12 juny dia mundial contra el treball infantil

12 juny dia mundial contra el treball infantil

El 12 de juny es commemora el Dia Mundial contra el Treball Infantil. Segons l’OIT, el treball infantil és tota aquella activitat realitzada per persones que no tenen l’edat legal per treballar i que priva els nens i nenes de la seva infantesa, del desenvolupament del seu potencial i de la seva dignitat, i que és perjudicial per al seu desenvolupament físic i psicològic.

Es calcula que 152 milions de criatures al món es troben encara atrapades en el treball infantil (88 milions de nens i 62 milions de nenes), és a dir 1 de cada 10 infants al món, i d’aquestes, almenys 73 milions duen a terme la seva activitat en les pitjors formes de treball infantil.

Segons l’OIT (2017) una part dels infants que treballen viuen en zones afectades per conflictes i catàstrofes. El treball forçós i el treball infantil estan estretament vinculats, es donen a les mateixes zones geogràfiques, en els mateixos sectors i la seva principal causa resideix en la pobresa i la discriminació.

L’existència del treball infantil és una violació dels drets humans de tothom que s’ha exacerbat amb la globalització d’un model econòmic que construeix la seva riquesa en detriment dels drets humans. Redueix les oportunitats de treball digne de les persones adultes en tant que hi ha infants que proporcionen mà d’obra alternativa i més barata, la qual cosa perpetua el cicle de la pobresa, debilita la capacitat organitzativa del moviment sindical i també el seu poder de negociació.

Donada la importància, per al sindicalisme, de la necessitat d’eradicar el treball infantil, la Fundació Pau i Solidaritat de CCOO Catalunya, des del 2017, amb el suport de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, desenvolupa el projecte “Campanya per a l’eradicació del treball infantil a Beirut (Líban)”, amb el sindicat libanès FENASOL.

Arran del conflicte de Síria, el Líban acull un milió i mig de refugiats/des (ACNUR). La complexa situació que afronta el país, unit a l’arribada massiva de la població refugiada, ha comportat un augment alarmant del treball infantil: es calcula que almenys 100.000 criatures en són víctimes, i d’aquests, almenys un 73% són d’origen sirià. Generalment, s’ocupen en la venda ambulant, la neteja de sabates, el treball domèstic, el sector agrícola i els petits comerços. El projecte de cooperació sindical ha permès:

  • Formar l’actiu sindical en relació amb el treball infantil i les eines de què disposen per fer-hi front i eradicar-lo.
  • Constituir una xarxa d’expertes i experts amb altres organismes per fixar un pla de treball conjunt que permeti alliberar de l’explotació infantil a les víctimes.
  • Sensibilitzar la societat libanesa sobre l’impacte del treball infantil, la seva incidència i la necessitat d’eradicar-lo.

La cooperació sindical és clau per l’eradicació del treball infantil i, a través de l’enfortiment de les organitzacions amb les quals treballem, aconseguim:
  • Generar i enfortir espais de diàleg social des d’on exigir i reivindicar més oportunitats de treball digne per als joves en edat de treballar legalment.
  • Lluitar per la llibertat sindical i el dret a la negociació col·lectiva de treballadors/es arreu del món perquè reivindiquin un treball digne que els permeti disposar dels recursos necessaris per viure ells i les seves famílies.
  • Exigir i vetllar perquè tota persona tingui accés a la protecció social i prevenir així que les famílies vulnerables recorrin al treball infantil per fer front a la seva vulnerabilitat econòmica i social.
  • Elaborar propostes en matèria legislativa i denunciar aquelles normes que vulneren els principis i drets fonamentals en el treball, posant èmfasi en la identificació i prohibició adequades del treball infantil i perillós.
  • Exhortar els Estats perquè ratifiquin i apliquin els Conveni 182 sobre les pitjors formes de treball infantil i el 138 sobre l’edat mínima d’admissió al treball de l’OIT.

En el marc de la celebració del 12 de juny, des de la Fundació Pau i Solidaritat us convidem a visitar el vestíbul de l’entrada de la seu de CCOO a Barcelona (Via Laietana, 16), allà podreu agafar una infografia, fer-vos una foto i pujar-la al twitter per reivindicar l'erradicació del treball infantil al món.

PRIORITAT SINDICAL INTERNACIONAL ALTA:
Amb el treball, infantil tolerància 0. CCOO hi som.







CCOO defensa el projecte navarrès Skolae d'igualtat en l'àmbit educatiu


CCOO surt en defensa del projecte navarrès Skolae d'igualtat en l'àmbit educatiu


La Federació d'Educació de CCOO de Catalunya es suma a la solidaritat mostrada per la Federación estatal de Enseñanza de CCOO (FECCOO) amb les persones professionals cridades a declarar el pròxim 14 de juny davant el Tribunal Superior de Justícia de Navarra (TSJN) per exercir el seu treball amb responsabilitat i en compliment de les lleis educatives i d'igualtat efectiva de dones i homes. La Federación estatal de Enseñanza de CCOO (FECCOO) ha posat els seus serveis jurídics a la disposició dels qui sofreixen una persecució política, pedagògica i professional.

La Federación estatal de Enseñanza de CCOO (FECCOO) lamenta les denúncies rebudes pel projecte educatiu Skolae davant el Tribunal Superior de Justícia de Navarra (TSJN) i critica la conducta dels qui pretenen saltar-se la llei per a retrotreure'ns a entorns propis d'altres èpoques. En aquest sentit, recorda que Skolae dóna resposta a diverses lleis d'obligat compliment: LOE 2/2006 d'Educació, LO 3/2007 per a la Igualtat efectiva de dones i homes, LO 1/2004 de Mesures de Protecció contra la Violència de Gènere, la Llei foral 8/2017 per a la igualtat social de persones LGTBI+ i l'actual Llei Foral 17/2019 d'igualtat entre dones i homes. En totes aquestes lleis es promou el dret a una educació en igualtat, que atengui la diversitat sexual i de gènere, i garanteixi els mateixos drets per a totes les persones de l'àmbit educatiu.

Skolae compleix amb els criteris de coeducació i té com a propòsit eliminar la violència contra les dones i aprendre a viure en igualtat al llarg de totes les etapes del sistema educatiu. Aquests aprenentatges s'organitzen en quatre blocs –crítica i responsabilitat enfront de la desigualtat; autonomia i independència personal; lideratge, apoderament i participació social; sexualitat i bon tracte– que s'emmarquen en les normatives vigents.

En què consisteix Skolae? Consisteix en quatre eixos que marquen els continguts: la capacitat crítica davant el sexisme i la capacitat per al canvi; l'autonomia personal i la independència econòmica –que és la responsabilitat en el domèstic i la igualtat en el públic–; el lideratge en igualtat i l'apoderament de les nenes i l'educació sexual en igualtat. També hi ha eixos transversals que han de travessar el centre educatiu, com l'ús no sexista del llenguatge, la visibilització de la realitat de les dones al llarg de la història, els patis, les extra escolars, la biblioteca… tot amb perspectiva de gènere.
Skolae és l'únic programa de coeducació en tota Espanya que és obligatori per a tots els centres públics i concertats, és a dir, tots aquells que reben diners públics. La seva obligatorietat és el que ha provocat algunes butllofes. Va des de les escoles infantils fins a la FP; tot el que no sigui universitari entra en el marc de Skolae. També es dóna formació obligatòria a tot el professorat de tots els claustres així com facilitats per a portar la coeducació a l'aula.

Davant la pròxima declaració d'una desena de professionals davant el TSJN, la Federación d'Enseñanza de CCOO posa de manifest la greu situació que estan vivint els qui duen a terme el projecte en qualsevol dels seus espais. No és tolerable que per complir amb la seva responsabilitat siguin sotmesos/as a la pressió mediàtica, social i judicial promoguda per la dreta política.

CCOO aposta per una educació en llibertat que garanteixi els drets de totes les persones i la ruptura amb els estereotips de gènere que promouen la desigualtat, i la perpetuació d'un sistema que no representa la realitat del nostre alumnat, un sistema que exerceix opressió, violència i assetjament per als qui no cobreixen les expectatives establertes, i no dóna resposta a la diversitat.

FECCOO ha promogut diverses campanyes escolars a favor de les diversitats i la incorporació de continguts curriculars que recullin la història de les dones i situïn la coeducació en el centre de les polítiques educatives, donant la possibilitat que cada persona viva en llibertat, en el respecte i amb la màxima seguretat.





Notícies relacionades:


11 de juny del 2019

El Departament d'Educació retira la resolució de l'FP LOW COST

El Departament d'Educació retira la resolució de l'FP LOW COST

CCOO de Catalunya i UGT de Catalunya valoren positivament la retirada de la resolució per part del Departament d'Educació i la voluntat de concertar el model d'FP dual català

Per un model integrador i sostenible

La decisió del Departament d’Educació de deixar sense efecte la resolució de l’FP dual per al curs 2019-2020 suposa un pas en la direcció correcta: la de concertar aquelles lleis que afecten el conjunt dels treballadors i treballadores i el nostre teixit productiu, amb les organitzacions sindicals i patronals catalanes més representatives. Aquest és l’esperit de la Llei 10/2015, que es va aprovar amb un important consens de país, concretament, amb el 90 % del Parlament. Entenem que aquest és el marc en el qual es va constituir el passat febrer la Comissió Rectora del Sistema de Formació i Qualificació Professional de Catalunya.

Com CCOO de Catalunya i UGT de Catalunya hem traslladat en ocasions anteriors, aquesta concertació s’ha de complementar amb el diàleg, la consulta i la negociació en el marc de la Mesa Sectorial d’Educació, per tal de garantir que les propostes tinguin, pel que fa als aspectes organitzatius, l’entesa i l’acord dels professionals que constitueixen el principal actiu per garantir la qualitat de la formació professional a Catalunya. En aquest sentit, no podem sinó celebrar que, tal com vam exigir en la nota de premsa publicada el passat dimecres, es retirin els canvis curriculars proposats, i que s’hagi convocat la Mesa Sectorial d’Educació per recuperar un diàleg i un consens que són irrenunciables.

CCOO de Catalunya i UGT de Catalunya traslladem al Departament d’Educació, i al Govern de la Generalitat, la nostra disposició a continuar concertant un model d’FP dual català que satisfaci realment les expectatives i les necessitats de la gent jove a l’hora d’incorporar-se al mercat de treball en unes condicions que garanteixin el seu dret al desenvolupament professional i a l’emancipació personal. Tan sols per aquesta via, des d’un diàleg social que faci valer les perspectives i demandes dels treballadors i treballadores, de les persones joves i del teixit productiu, serà possible construir un model d’FP dual integrador i sostenible, a l’altura de les demandes, les necessitats i les exigències de la societat catalana, i capaç de fer front als importants reptes als quals hem de fer front, com són la globalització i els canvis tecnològics constants.


Notícia a TV3:



Imatges de la concentració del 11 de juny davant del Departament:






















10 de juny del 2019

Cap tancament a P3! No a la massificació de l’ESO! Baixem les ràtios!


Cap tancament a P3. No a la massificació de l’ESO. Baixem les ràtios


Ja des del novembre de 2015, a CCOO estem alertant del tancament d’aules de P3  i de la massificació d’algunes línies de l’ESO. La manca de planificació en l’oferta escolar de Catalunya genera greuges que afecten la qualitat de l’educació i la igualtat d’oportunitats del nostre alumnat.

Volem que des del Departament d’Educació es garanteixi una oferta pública suficient, de qualitat i gratuïta.


Des de CCOO constatem que:

  • Ha mancat planificació educativa per entomar la reducció demogràfica als primers anys d’escolarització i el gran increment a l’educació secundària, tant obligatòria com post obligatòria.
  • Hi ha hagut una brutal reducció dels pressupostos destinats a l’educació, que han comportat deixar d’invertir a Catalunya prop de 3.700 milions d’euros en els darrers 6 anys, el que representa gairebé el pressupost sencer d’un any.
  • Ha mancat la participació de la Comunitat Educativa en la presa de decisions i en el seguiment de les actuacions dels Serveis Territorials i del Departament d’Educació.


Les propostes de CCOO són:


  • Reducció de les ràtios per una educació veritablement inclusiva.
Sol·licitem al Departament d’Educació que, de forma immediata, elaborin la normativa corresponent per tal de reduir les ràtios de les aules catalanes gradualment.

Així, a les noves aules d’infantil i primària, el màxim nombre d’alumnes haurà de ser de 20, a les de secundària obligatòria 25 i a les de post obligatòria, 30. Pel primer cicle de l’educació infantil també s’ha de produir una reducció de la ràtio, en la línia de les recomanacions europees, fins a aconseguir 6, 9 i 15 alumnes per nivell. Igualment, a les aules dels Centres d’Educació Especial i als diferents Serveis d’atenció a l’alumnat amb necessitats educatives específiques, cal incrementar el personal.

Aquestes ràtios d’alumnes han de servir per millorar la qualitat educativa que es presta als nostres centres i per ajudar a implementar una veritable escola inclusiva. Una reducció de ràtios que també s’haurà de veure reflectida als menjadors escolars, que ara mateix no està recollida a cap normativa general, i que hauria de limitar el nombre d’alumnes per educadora en funció del cicle escolar.

  • Planificació Educativa com eina de qualitat i de lluita contra la segregació escolar.
Exigim al Departament d’Educació cap tancament de grup de P3, que no hi hagi massificació a les aules de secundària, ni manca de professorat a la secundària obligatòria i a la post obligatòria.

Demanem al Departament un mapa escolar com a instrument de planificació, amb la participació efectiva dels poders públics locals i de la comunitat educativa, comptant explícitament amb els Consells Escolars Territorials.
Volem que totes les famílies disposin d’una plaça pública a prop del seu domicili si així ho demanen.


I és per això que des de la Federació d'Educació de CCOO reclamem al Departament d'Educació participació, planificació i increment pressupostari per solucionar les necessitats reals d'educació a Catalunya.


Article de premsa: “L’FP no és exclusivament una qüestió de l’escola”

“L’FP no és exclusivament una qüestió de l’escola”


Entrevista a Manel Pulido, Secretari General de la Federació d'Educació de CCOO
  • Pulido denuncia que l’educació no s’ha recuperat encara de la tisorada del 2011 i considera que no és una prioritat per als governs
  • La manca de pressupostos impedeix millorar condicions laborals d’una plantilla encara insuficient
  • CCOO reclama que la resolució que modifica l’FP retiri els canvis al currículum per al curs vinent


Pulido fa balanç de l’acció sindical a l’àmbit de l’educació, que no s’ha recuperat encara de les retallades del 2011.

Què s’ha trobat en aquests quatre anys com a secretari general de la federació d’educació de CCOO?
Tenim molts temes no resolts, i el procés polític dels últims quatre anys a Catalunya ha comportat molts problemes en l’educació, que ha estat en el punt de mira. Ens han utilitzat per una banda i per l’altra, tant amb l’obertura de les escoles per l’1 d’Octubre com per les acusacions per adoctrinament. Això ha marcat molt la nostra acció sindical i als centres, amb companys i companyes acusades d’estar adoctrinant, quan no han arribat ni a judici perquè no n’hi havia motiu. Molta gent ha hagut de callar, quan la feina educativa ha de tenir molta llibertat.

I pel que fa a l’àmbit laboral?
Continuem tenint molts problemes, no ens hem recuperat de les retallades que van imposar la dreta catalana i l’espanyola. La recuperació econòmica no s’està traduint en la recuperació de l’educació, no és una prioritat. Vam tenir unes primeres flors amb els pressupostos del 2017 [338 milions més respecte dels anteriors], però calen encara uns 6.000 docents més per tornar al nivell anterior al 2012. Això a l’educació pública, però a la resta del sector el mateix. Tenim l’atenció a la discapacitat sota mínims, a l’etapa 0-3 el govern va deixar de pagar la part que li corresponia i l’han hagut d’assumir moltes famílies, a la concertada continuem sense poder homologar les condicions laborals que estableix la LEC...

Quines són les grans lluites en aquests moments?
En tenim moltes. Continuem sense pressupostos, amb la qual cosa no podem millorar ni les condicions laborals ni el dret a l’educació, i acabem el curs amb un conflicte important amb l’FP. Tenim tancament de línies a P3, la consolidació d’una escolarització molt complicada a l’ESO perquè està arribant tot el baby boom de la primària i tenim territoris on l’alumnat no hi cap. I tenim un problema molt greu amb les universitats des de fa anys, que estan sota mínims perquè l’abandonament del govern és brutal.

Quan parleu dels centenars de milions que caldrien, són per arribar al 6% del PIB que marca la LEC o no sou tan ambiciosos?
Un 6% del PIB és el que gasten els països més avançats i és al que hem d’aspirar. Tenim ara nens que no poden anar de colònies i persones que no poden anar a la universitat perquè no poden pagar les taxes, i això ho hem d’assumir com a societat.

Una de les lluites ara més actives és la de la reforma de l’FP, amb cert trencament en algun moment de la unitat sindical.
No s’ha trencat en cap moment, però l’FP no és exclusivament una qüestió de l’escola. El problema són les divisions polítiques i que hi ha sindicats corporatius que només són als centres educatius. Sempre havíem demanat que l’FP no depengués del Departament d’Educació o del de Treball. L’FP té altres components, no només es dona als centres educatius, també hi ha la formació contínua. CCOO mira la globalitat. Volíem que fos una cosa de país i ho vam aconseguir amb la llei 10/2015 de formació i qualificació professionals. Però el desenvolupament d’aquesta llei ens està costant molt.

Què opineu de la resolució d’Educació de l’FP dual?
El departament treu ara una resolució sobre l’FP dual que afecta altres sectors de l’FP i modificacions curriculars. Demanem que la resolució tregui qualsevol referència als currículums, perquè els volem negociar. A la comissió rectora, on som CCOO, la UGT, les patronals i el govern, no negociem condicions laborals del professorat, que s’han de negociar en el seu àmbit. Amb el professorat de la pública tenim un àmbit d’interlocució amb el departament, la mesa sectorial. Però els companys de la concertada no tenen cap àmbit d’interlocució amb el departament, només interlocuten amb les empreses a través del seu comitè d’empresa, però quan hi ha una normativa nova ells no la poden negociar. Demanem una mesa tripartida entre el departament, les patronals i els sindicats de la concertada per poder discutir això.


De l’aula al sindicat
Manel Pulido, de 45 anys, és secretari general de la federació de CCOO des del 2015, quan va substituir Montse Ros. És enginyer d’obres públiques, un sector que va deixar per exercir com a professor de tecnologia a l’institut de secundària Badia del Vallès, a la ciutat vallesana del mateix nom

Rosa M. Bravo - Barcelona

Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada