La Federació d'Educació de CCOO de Catalunya es suma a la solidaritat mostrada per la Federación estatal de Enseñanza de CCOO (FECCOO) amb les persones professionals cridades a declarar el pròxim 14 de juny davant el Tribunal Superior de Justícia de Navarra (TSJN) per exercir el seu treball amb responsabilitat i en compliment de les lleis educatives i d'igualtat efectiva de dones i homes. La Federación estatal de Enseñanza de CCOO (FECCOO) ha posat els seus serveis jurídics a la disposició dels qui sofreixen una persecució política, pedagògica i professional.
La Federación estatal de Enseñanza de CCOO (FECCOO) lamenta les denúncies rebudes pel projecte educatiu Skolae davant el Tribunal Superior de Justícia de Navarra (TSJN) i critica la conducta dels qui pretenen saltar-se la llei per a retrotreure'ns a entorns propis d'altres èpoques. En aquest sentit, recorda que Skolae dóna resposta a diverses lleis d'obligat compliment: LOE 2/2006 d'Educació, LO 3/2007 per a la Igualtat efectiva de dones i homes, LO 1/2004 de Mesures de Protecció contra la Violència de Gènere, la Llei foral 8/2017 per a la igualtat social de persones LGTBI+ i l'actual Llei Foral 17/2019 d'igualtat entre dones i homes. En totes aquestes lleis es promou el dret a una educació en igualtat, que atengui la diversitat sexual i de gènere, i garanteixi els mateixos drets per a totes les persones de l'àmbit educatiu.
Skolae compleix amb els criteris de coeducació i té com a propòsit eliminar la violència contra les dones i aprendre a viure en igualtat al llarg de totes les etapes del sistema educatiu. Aquests aprenentatges s'organitzen en quatre blocs –crítica i responsabilitat enfront de la desigualtat; autonomia i independència personal; lideratge, apoderament i participació social; sexualitat i bon tracte– que s'emmarquen en les normatives vigents.
En què consisteix Skolae? Consisteix en quatre eixos que marquen els continguts: la capacitat crítica davant el sexisme i la capacitat per al canvi; l'autonomia personal i la independència econòmica –que és la responsabilitat en el domèstic i la igualtat en el públic–; el lideratge en igualtat i l'apoderament de les nenes i l'educació sexual en igualtat. També hi ha eixos transversals que han de travessar el centre educatiu, com l'ús no sexista del llenguatge, la visibilització de la realitat de les dones al llarg de la història, els patis, les extra escolars, la biblioteca… tot amb perspectiva de gènere.
Skolae és l'únic programa de coeducació en tota Espanya que és obligatori per a tots els centres públics i concertats, és a dir, tots aquells que reben diners públics. La seva obligatorietat és el que ha provocat algunes butllofes. Va des de les escoles infantils fins a la FP; tot el que no sigui universitari entra en el marc de Skolae. També es dóna formació obligatòria a tot el professorat de tots els claustres així com facilitats per a portar la coeducació a l'aula.
Davant la pròxima declaració d'una desena de professionals davant el TSJN, la Federación d'Enseñanza de CCOO posa de manifest la greu situació que estan vivint els qui duen a terme el projecte en qualsevol dels seus espais. No és tolerable que per complir amb la seva responsabilitat siguin sotmesos/as a la pressió mediàtica, social i judicial promoguda per la dreta política.
CCOO aposta per una educació en llibertat que garanteixi els drets de totes les persones i la ruptura amb els estereotips de gènere que promouen la desigualtat, i la perpetuació d'un sistema que no representa la realitat del nostre alumnat, un sistema que exerceix opressió, violència i assetjament per als qui no cobreixen les expectatives establertes, i no dóna resposta a la diversitat.
FECCOO ha promogut diverses campanyes escolars a favor de les diversitats i la incorporació de continguts curriculars que recullin la història de les dones i situïn la coeducació en el centre de les polítiques educatives, donant la possibilitat que cada persona viva en llibertat, en el respecte i amb la màxima seguretat.
Notícies relacionades: