28 de juny del 2012

Canvis en aplicació de la Llei de mesures fiscals, financeres i administratives


Senyor/a director/a,

Us envio una circular sobre els canvis que l’aplicació de la Llei 5/2012 ha generat en diferents procediments que tramitem en aquest Servei de Personal: estadis, compactacions i retribucions en cas de superar els tres mesos de llicència de malaltia o incapacitat temporal.


He començat amb la normativa que cal aplicar per evitar malentesos com va passar amb la circular enviada al Nadal. El rang normatiu és de dues lleis i un acord de govern. Dues lleis aprovades pel Parlament i les Corts i un acord del Govern de la Generalitat.

La regulació dels estadis ha tingut una amplia difusió però la part que regula la data d’inici dels efectes econòmics i administratius genera consultes. També és conegut el canvi retributiu de la compactació del 100% al 80% o 60% però no tant la regularització del 20% o 40% que s’aplicarà, entre altres motius perquè manca encara la publicació d’un Decret. Les retribucions a partir de l’entrada en 4t mes d’una llicència de malaltia o incapacitat temporal serà probablement la modificació menys coneguda. Atès que el coneixement d’aquestes mesures és molt desigual entre el col·lectiu docent comentaré les tres mesures i, especialment, la tercera que s’aplicarà per primera vegada ja en aquesta nòmina a aquells docents que superin els tres mesos de llicència de malaltia o incapacitat temporal.


Canvis en aplicació de la Llei de mesures fiscals, financeres i administratives

Normativa

Llei 5/2012, de 20 de març, de mesures fiscals, financeres i administratives i de creació de l’impost sobre les estades en establiments turístics (DOGC núm. 6094, de 23 de març).
Acord GOV/29/2012, de 27 de març, d’aplicació de mesures excepcionals en matèria de personal docent no universitari dependent de la Generalitat de Catalunya durant el període 2012-2015 (DOGC núm. 6099, de 30 de març)
Llei 26/2009, de 23 de desembre, de Pressupostos Generals de l’Estat per a l’any 2010.

1. Reconeixement d’estadis de promoció docent

El punt 4 de l’Acord GOV/29/2012, de 27 de març, ha establert unes noves condicions i criteris per al reconeixement dels estadis de promoció docent.

Les novetats més importants que introdueix aquest Acord són:

Període mínim de permanència: 9 anys per al primer estadi i 6 anys per als següents fins al 5è.
Estructura dels estadis docents. Crèdits necessaris:
- Per al primer estadi: 9 crèdits corresponents a serveis prestats i 1 crèdit per altres mèrits docents diferents dels serveis prestats.
- Per a la resta d’estadis fins al 5è: 6 crèdits corresponents a serveis prestats i 4 crèdits per altres mèrits docents diferents dels serveis prestats.

Efectes del reconeixement:

La promoció d’un estadi a un altre s’assolirà el mateix dia en què s’hagi completat el nombre mínim exigible de crèdits de promoció docent i els efectes econòmics seran reconeguts al mes següent a aquell en què es va assolir l’estadi. Si la sol·licitud de reconeixement de l’estadi és posterior a la data d’assoliment, la nova data de reconeixement de l’estadi serà la de la sol·licitud i els efectes econòmics seran reconeguts al mes següent de la presentació de la sol·licitud.

Mèrits docents:

Ja no hi ha un mínim de crèdits per formació permanent. Els crèdits per mèrits docents han d’estar repartits equilibradament durant el període temporal. Els crèdits s’obtindran pel desenvolupament d’activitats en els àmbits que s’especifiquen en l’apartat 4.2 de l’Acord i que són:
- Implicació en el millorament dels resultats del centre (apartat 4.2.1).
- Desenvolupament de funcions d’especial responsabilitat o representativitat (apartat 4.2.2).
- Formació permanent i acadèmica (apartat 4.2.3).
- Participació en activitats complementàries, colònies i plans d’entorn i creació de materials educatius digitals (apartat 4.2.4).

Entrada en vigor i calendari d’aplicació de les modificacions:

Les modificacions entren en vigor el 31 de març de 2012, l’endemà de la publicació de l’Acord al DOGC , tal com s’estableix a l’apartat 4.3 de l’Acord.
A partir d’aquesta data tots els reconeixements del primer estadi de promoció requereixen 9 anys de serveis prestats i un crèdit de mèrits docents.
Entre els anys 2012 i 2013, el nombre de crèdits per mèrits docents corresponents als estadis segon a cinquè s’incrementarà gradualment cada any de la manera següent:
Any 2012: 6 crèdits de serveis + 3 crèdits de mèrits
Any 2013: 6 crèdits de serveis + 4 crèdits de mèrits

Comentem els efectes del reconeixement

Les sol·licituds (determinen la data del reconeixement i possibles endarreriments) presentades amb posterioritat a l’entrada en vigor de l’acord, malgrat la data d’assoliment sigui abans de l’entrada en vigor de l’Acord se’ls aplicarà la nova normativa i, si la petició és el primer estadi caldrà acreditar 9 crèdits en lloc dels 6 de l’antiga normativa.
És modifica el càlcul d’endarreriments. No s’abonaran endarreriments, com fins ara, 4 anys endarrere a partir de la data de sol·licitud. Posem exemples:

***Sol·licitud del primer estadi

Data de la sol·licitud: 28 de març de 2012 (no està en vigor l’Acord)
Data d’assoliment del primer estadi: 20 de març de 2012 (anterior a l’Acord)

La data d’assoliment en data 20 de març de 2012 és amb 6 crèdits d’acord amb la normativa antiga.


Data de la sol·licitud: 2 d’abril de 2012 (en vigor l’Acord des del 31 de març)
Data d’assoliment del primer estadi: 20 de març de 2012 (anterior a l’Acord)

Atès que la sol·licitud determina efectes i ha estat presentada en data 2 d’abril, ja en vigor l’Acord, la data d’assoliment serà el dia 20 de març de 2015 perquè ha d’acreditar 9 crèdits en lloc de 6 .

***Altres supòsits

- Primer

Afecta als docents que han presentat la sol·licitud de reconeixement d’estadis, malgrat reunir els requisits, en una data posterior a la data d’assoliment

Data de la sol·licitud: 2 de març de 2012 (no està en vigor l’Acord)
Data d’assoliment del primer estadi: 20 de març de 2007(anterior a l’Acord)

En aquest supòsit, i partint de la base que té tots els requisits, la data de reconeixement seria 20 de març de 2007 i amb dret a l’abonament d’endarreriments des del 2 de març de 2008 (4 anys endarrere a partir de la sol·licitud: 2 de març de 2012).

- Segon

Data de la sol·licitud: 2 d’abril de 2012 (està en vigor l’Acord)
Data d’assoliment del primer estadi: 20 de març de 2007 (anterior a l’Acord)

Punt 4.1.2 de l’Acord: “Si la sol·licitud del reconeixement de l’estadi és posterior a la data d’assoliment la data de reconeixement de l’estadi serà la de la sol·licitud i els efectes econòmics seran reconeguts al mes següent a aquell en què es va assolir l’estadi”

Per tant, la nova data d’assoliment serà el 2 d’abril de 2012 en lloc del 20 de març de 2007 i, amb efectes econòmics del dia 1 de maig de 2012. Si el Servei de Personal Docent ens endarrerim i abonem l’estadi en la nòmina d’agost, lògicament en aquest supòsit sí que genera endarreriments (l’import dels mesos de maig, juny i juliol).

Model de sol·licitud:

El model per sol·licitar els estadis de promoció docent ja ha estat modificat i es troba disponible a la pàgina web del Departament d’Ensenyament. No obstant, s’adjunta un pdf del nou model de sol·licitud.


2. Compactació de la reducció de jornada

En aplicació de la Llei 5/2012, del 20 de març, ja no és possible compactar la reducció de jornada per cura de fill amb el dret a percebre el 100% de les retribucions.

Està en tràmit un nou Decret de jornada i horaris de treball del personal funcionari al servei de l’Administració de la Generalitat que preveu la compactació del primer any de la reducció de jornada d’un terç o de la meitat amb el dret a percebre el 80% i el 60% de les retribucions respectivament.

La Direcció General de la Funció Pública ens ha comunicat que en la Mesa General de Negociació de l’àmbit de l’Administració de la Generalitat de Catalunya del passat dia 30 de març, es va acordar la possibilitat de gaudir de manera compactada del primer any de la reducció de jornada per guarda legal d’un fill o una filla menor de sis anys prevista a l’article 26.a) de la Llei 8/2006, de conciliació, des del moment d’entrada en vigor de la Llei 5/2012 i que està en tramitació la proposta d’Acord de Govern de ratificació d’aquest Acord sindical, per la qual cosa, en aquests moments des del Departament d’Ensenyament es pot interpretar que ja s’està en situació de poder atorgar la compactació del primer any de la reducció esmentada a continuació del permís de maternitat o de la setzena setmana posterior al part, l’adopció o l’acolliment, sempre i quan es reuneixin els requisits per al seu atorgament.

En conseqüència, mentre no es publica l’Acord de Govern esmentat i no rebem les instruccions corresponents de la Direcció General de la Funció Pública, cal entendre que la resta de les condicions de la compactació continuen vigents, llevat que siguin incompatibles:

§         Quan després de la compactació de la reducció de jornada per cura de fill es compacti el permís de lactància, aquest es calcularà com fins ara: 3 dies amb el 100% de les retribucions. En el cas de compactacions de reducció de jornada per cura de fill de 1/2 jornada no hi ha permís per lactància.

§         El gaudiment de la compactació comportarà el retorn de retribucions quan a continuació la persona interessada sol·liciti una excedència o qualsevol permís no retribuït.

§         Quan a continuació de la compactació, la persona interessada opti per gaudir de la reducció per cura de fill amb el 80% o el 60% de les retribucions, aquesta reducció tindrà com a data límit la que correspon als 5 anys i 4 mesos, o 5 anys i 6 mesos, del/de la fill/a.


La majoria de les consultes realitzades són relatives a la regularització econòmica i, en aquest moment tot el procediment resta pendent a la publicació del Decret. Per tant, manifestaré una reflexió personal, però només el futur Decret que es publiqui serà el que determinarà el procediment que caldrà aplicar.

Qui decideix compactar la reducció de jornada en 122 dies (4 mesos) o 183 dies (6 mesos) amb el 80% o 60% de la retribució gaudeix de tot el temps corresponent a 12 mesos en 4 o 6 mesos però la deducció econòmica aplicada correspon únicament a l’import de 4 o 6 mesos, respectivament. En canvi, qui opta per gaudir del permís al llarg de 12 mesos, quan finalitza el permís no li resta cap deducció pendent perquè s’ha aplicat, mes a mes, el 20% o 40 % en la nòmina.

Això no era important quan la retribució era al 100% perquè es compensava reduint la durada total dels 6 anys del permís: 5 anys i 4 mesos per les reduccions d’1/3 (- 8 mesos) o 5 anys i 6 mesos per les reduccions d’1/2 (-6 mesos). Ara cal combinar el límit en el temps amb una regularització econòmica.

Com és pot regularitzar? És complicat davant un ventall variat de possibilitats, un cop finalitzada la compactació. Continuarà la vinculació o causarà baixa? Si continua la vinculació, a jornada completa o reduïda?

Si després de la reducció el/la funcionari/ària continua en actiu i en jornada completa, una opció per compensar seria durant 8 o 6 mesos prestar serveis a jornada completa però percebre les retribucions corresponents a un 80% o un 60% però si l’opció és continuar amb la reducció, quan apliquem la regularització? Si exhaureix tot el període, al cap de 5 anys i 4/6 mesos? mitjançant una carta de pagament?

Si el/la funcionari/ària demana, per exemple, una excedència per fill o per qualsevol altre motiu no presta serveis o no els presta de forma continuada, l’única opció, en principi, serà rescabalar l’import mitjançant una carta de pagament. Atès els temps de dificultats econòmiques aquesta opció és més difícil perquè ha de retornar en un sol pagament l’import total, en oposició a la primera opció que ho seria en 8 o 6 mesos, en funció de la reducció sol·licitada. El/La funcionari/ària que decideixi fer ús de la compactació, malgrat que encara no tenim regulació, un concepte ha de tenir clar: haurà de retornar l’import econòmic corresponent al període gaudit i no descomptat. El Decret, al marge de regular que caldrà retornar els havers, determinarà diferents alternatives en funció de les diverses situacions possibles i, una possibilitat serà la via d’una carta de pagament per l’import total.

Insisteixo que és una mera reflexió personal sense cap més valor que intentar orientar a les docents que demanen una resposta que, en aquest moment no podem donar fins que el nou Decret ens ho aclareixi quan sigui publicat.

S’adjunta el nou model de sol·licitud de reducció de jornada que el Departament ha penjat a la web, el qual s’adapta a la normativa que tenim ara.

Hem tingut alguna reclamació de docents que no han rebut la resolució de l’autorització d’inici de la compactació i que ha estat motivat per tot aquests canvis normatius. Aquesta setmana ja hem començat a tramitar-les i en els propers dies restarà regularitzat.


3. Retribucions a partir de l’entrada en 4t mes d’una llicència de malaltia o incapacitat temporal

Normativa

Llei 26/2009, de 23 de desembre, disposició addicional sisena: ”Extensió del disposat a l’article 21 de la Llei sobre Seguretat Social dels Funcionaris Civils de l'Estat a la resta de funcionaris de l’Estat
Sense perjudici de la integració en el règim general de la Seguretat Social del règim especial dels funcionaris de l'Administració Local i de la integració en l’esmenta’t règim dels funcionaris de l'Administració General de l'Estat i de les Administracions Autonòmiques en els casos en els quals així procedeixi, tots els funcionaris integrats en el règim general de la Seguretat Social, sigui cual sigui l'administració en la qual deixen els seus serveis, quan es trobin en la situació d’incapacitat temporal, durant els tres primers mesos, tindran la mateixa protecció en l'esmentada situació que la prevista per als funcionaris civils de l'Estat a l’article 21.1.a) del text refós de la Llei sobre Seguretat Social dels Funcionaris Civils de l'Estat aprovat per Reial Decret Legislatiu 4/2000, de 23 de juny.
El disposat en el paràgraf anterior tindrà vigència indefinida i remuntarà els seus efectes a la data d’entrada en vigor de la disposició derogatòria primera de la Llei 2/2008, de 23 de desembre, de Pressuposts Generals de l'Estat per a l’any 2009. “

Llei 5/2012, de 20 de març, disposició sisena: “Suspensió de les millores directes de la prestació econòmica d’incapacitat temporal i dels sistemes de premis per vinculació o antiguitat
1. A partir de l’entrada en vigor d’aquesta llei se suspenen els acords i pactes sindicals relatius al reconeixement de millores econòmiques directes destinades a completar la prestació per incapacitat temporal per contingències comunes del règim de previsió social aplicable. El que estableix aquest apartat s’aplica sens perjudici del que estableix la disposició addicional sisena de la Llei de l’Estat 26/2009, del 23 de desembre, de pressupostos generals de l’Estat per a l’any 2010.
Esdevenen inaplicables, amb els mateixos efectes, les condicions regulades pels convenis col·lectius amb relació a la millora directa de les prestacions a què fa referència el paràgraf anterior. Els òrgans de negociació de l’àmbit respectiu poden acordar, com a màxim i en concepte de millora directa, la percepció de la totalitat de retribucions durant els tres primers mesos en què el treballador romangui en situació d’incapacitat temporal”

En aplicació de la normativa que he detallat, al personal docent s’aplicarà les següents modificacions en la nòmina d’abril-2012.



a) Personal acollit al règim de MUFACE

Si es tracta d’una llicència per malaltia comuna o accident no laboral i el perceptor està en el 4t. mes de baixa, s’aplicarà la següent modificació:

- no es paga el concepte de complement de diferència IT MUFACE (C150)
- no es paga el concepte de casa habitació (C014)

Aquests canvis tindran efectes a partir de la data d’entrada en vigor de la llei: 1 d’abril de 2012, encara que la data del 4t. mes de la llicència sigui anterior a aquesta data.

D’altra banda, el personal que tingui una llicència de MUFACE a partir de la data de baixa del 4t. mes de la incidència, se li descomptarà del concepte de complement addicional específic (C085) els dies que el perceptor ha estat de baixa i no ha cobrat retribucions complementàries: es descompten els dies de la baixa a partir del 4t. mes. Aquest càlcul afectarà a l’import total de la paga extra.


b) Personal acollit al règim general de la Seguretat Social

En el moment en que la incidència entri en el 4t. mes, no es pagarà cap concepte retributiu associat a la relació contractual del treballador mentre duri la baixa.

Només s’abonarà el nou concepte: Subsidi per IT (C411)

L’import d’aquest concepte serà el 75% de la base reguladora diària de contingències comuns, informada en la incidència i per fer el pagament es tindrà en compte els dies naturals de mes.

Els dies que el perceptor es troba de baixa a partir del 4t. mes d’IT i mentre duri la baixa es descomptaran del pagament de la paga extra. Aquesta reducció afecta tan al concepte de paga extra (C03) com al concepte de complement addicional específic (C085).

No es pagarà cap endarreriment en el període a partir del 4t. mes i mentre duri la baixa.

Pels perceptors amb baixa de més de 12 mesos, el subsidi per IT (C411) no es pagarà per la nòmina, perquè en aquesta situació passa a cobrar per l’INSS. Tampoc es pagarà el concepte de complement per diferència (C410).

Aquests requisits s’aplicaran a totes les IT a partir de l’entrada en vigor de la llei: 1 d’abril de 2012, encara que la data del 4t. mes de l’IT o la data de resolució del INSS sigui anterior a aquesta data.


Baixes per Accident Laborat (AL)

Tant pel règim de MUFACE com pel de Seguretat Social, el personal que es troba de baixa per accident laboral, continua amb les mateixes prerrogatives que regeixen fins ara i, per tant, no li afecta en res el que s’indica a l’apartat anterior sobre “baixes per malaltia IT”.

Aquesta mesura és important que sigui coneguda abans de fer-se efectiva en la nòmina d’abril-2012. Segurament el proper dia 30 d’abril s’abonarà la nòmina i us demano que informeu, si es possible abans al personal docent amb més tres mesos de baixa en data 1 d’abril del centre que dirigiu. Des del Servei de Personal Docent també enviarem un mail als docents que no presten serveis per baixa de malaltia, indiferentment si estan o no en 4t mes.

No caldria però us comento que aquesta modificació en la nòmina s’aplica, a més dels docents, també a la resta dels col·lectius que presten serveis dins de la Generalitat de Catalunya.

Per acabar, us comunico que és previst aplicar també a la nòmina d'abril de 2012 les retencions d'havers dels docents adscrits a centres i serveis educatius que han exercit el dret de vaga el dia 29.3.2012 i les direccions han finalitzat el procediment corresponent.

Atentament,


Cap del Servei de Personal Docent

Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada