28 de juny del 2012

Un curs després de la seva implantació, el SEP (suport escolar personalitzat) també es retalla.


CCOO EXIGEIX A LA CONSELLERA D’ENSENYAMENT I AL GOVERN DE LA GENERALITAT QUE EXPLIQUI ELS RESULTATS ACADÈMICS DE LA IMPLANTACIÓ DEL SEP I EXPLIQUI TAMBÉ PER QUÈ ES RETALLEN HORES DE TRACTAMENT DE LA DIVERSITAT.

El curs 2011-2012, el Departament va implantar de forma generalitzada a les escoles de Catalunya el suport escolar personalitzat, amb menys recursos dels que fins aquest curs hi havia i  en substitució del recurs universal (a tothom i a tots els centres) que era la sisena hora.

La informació que dóna l’administració és que aquesta mesura ha donat un bon resultat entre els i les alumnes de Catalunya, tot i que es necessita més temps per veure resultats concrets. Però no aporta cap estudi intern o extern que justifiqui aquesta afirmació.

La Llei 12/2009, del 10 de juliol, d’educació (LEC) apunta fites centrades en la qualitat educativa i en la superació de les desigualtats socials. També fixa els criteris per garantir als infants l’estabilitat i la regularitat necessàries per facilitar-los l’aprenentatge amb l’objectiu de millorar el rendiment escolar en l’educació bàsica i obligatòria, així com prevenir el fracàs escolar en totes les etapes educatives.

L’Acord de Govern del passat 26 de juny aprova “modificar el criteris de càlcul de les plantilles docents en centres educatius públics d’educació infantil i primària. A partir del curs 2012-2013, en el càlcul de plantilles de les escoles el Departament d’Ensenyament es reduirà el nombre d’hores lectives per activitats de suport i d’atenció a la diversitat...”.

D’altra banda, la Resolució del 8 de juny  de 2012 de la Directora General d’Educació Infantil i Primària  diu “del total d’hores que el centre disposa per a l’atenció a la diversitat n’ha de destinar un mínim del 25% al SEP. Tots els centres d’educació infantil i primària han d’organitzar una part del SEP en horari no lectiu, com a mínim dos dies a la setmana.”

La mateixa Directora, en Resolució anterior (11 de maig de 2012), parlava que s’havia de destinar el 30% al SEP del total d’hores que el centre disposa per a l’atenció a la diversitat.

CCOO denunciem que entre els canvis de Resolució i l’Acord de Govern hi ha una sistemàtica erosió i retallada dels recursos que els centres tenen i poden dedicar a l’atenció educativa de l’alumnat i a la diversitat.

CCOO volem denunciar que s’ha reduït el còmput d’hores d’atenció a la diversitat per realitzar  el SEP i que serà molt difícil organitzar-ho sabent que no es cobriran les baixes del professorat fins el desè dia lectiu i que els mestres hauran de dedicar el poc temps d’atenció a la diversitat a substituir als seus companys i companyes que han causat baixa.

Malgrat la professionalitat i més gran compromís i dedicació del conjunt dels docents que la Consellera imposa, creiem  inassolibles o extremadament difícils garantit els objectius que marca la LEC: l’aplicació de pràctiques educatives inclusiva, facilitar als alumnes l’aprenentatge amb l’objectiu de millorar el rendiment escolar en l’educació bàsica i obligatòria, així com prevenir el fracàs escolar en totes les etapes educatives

Un cop més, no podem compartir aquesta decisió de l'administració educativa ja que no ens creiem que una dedicació mínima de temps i atenció pugui substituir a un recurs universal  suprimit només als centres públics, per motius ideològics i/o econòmics, sense cap avaluació interna o externa que ho justifiqués.

CCOO considera que la retallada acumulada a l'Ensenyament públic fa inviable el manteniment d'una educació pública de qualitat a Catalunya i cal denunciar-la com l'agressió més punyent als drets dels infants i a les condicions laborals i salarials de totes les persones que treballen a l'educació pública

Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada