30 d’abril del 2018

Comunicat en relació a l’atac a nou docents de l’Institut El Palau en un mitjà de comunicació



Ahir diumenge ens vam despertar amb una notícia al diari El Mundo, en la que s’identificava amb nom i fotografia a nou docents de l’Institut El Palau de Sant Andreu de la Barca. Aquests docents han estat denunciats, suposadament per part de guàrdies civils de la caserna d’aquell municipi amb fills i filles escolaritzats al citat Institut, per comentaris realitzats durant el dia 2 d’octubre del 2017.

Des de la Federació d’Educació de CCOO de Catalunya hem denunciat, reiteradament, la utilització política de l’Escola que s’està fent en el conflicte que vivim a Catalunya, així com  la utilització de la via judicial per resoldre els conflictes de convivència que es puguin donar dins de l’Escola.

Malgrat tenir altres possibilitats, algunes persones han decidit judicialitzar la situació viscuda aquell dia a l’Institut El Palau, i sembla que la fiscalia ha decidit donar crèdit a l’informe realitzat per la mateixa Guàrdia Civil. Ara és el torn de la judicatura decidir si continua amb la instrucció de la denúncia o no, però el diari El Mundo ha decidit que, en un punt tan inicial com aquest, els nou professors i professores ja haurien d’estar condemnats.

Com a representants de TOTES les persones que treballem a l’Educació, ens sentim profundament indignades i indignats amb aquesta publicació. Ha decidit situar a 9 treballadores en el punt de mira d’un conflicte, ignorant la presumpció d’innocència i publicant els seus noms i fotografies. Així mateix, alguns dirigents polítics l’han donat tota la publicitat possible, utilitzant aquestes nou persones per a les seves finalitats polítiques. Fins i tot, acusant les Administracions de no haver actuat disciplinàriament contra aquests docents, quan és la pràctica habitual en el cas de la judicialització d’algun conflicte en un centre educatiu. Però sembla que tot s’hi val quan es tracta d’aconseguir el poder polític o de mantenir-lo.

La Federació d’Educació de CCOO de Catalunya continuarem defensant unes aules governades pel diàleg, la pluralitat ideològica i el respecte a totes les persones que conformem la Comunitat Educativa. Demanem a la ciutadania, famílies i alumnat, defensar els seus posicionaments i els seus drets de la forma menys conflictiva possible. Sabem que les treballadores i treballadors de l’Educació continuarem exercint la nostra professió amb honestedat i llibertat. Exigim als mitjans de comunicació que deixin d’identificar públicament a persones que viuen del seu salari i que no han estat condemnades per cap delicte, perquè les situa en una situació d’indefensió i vulnerabilitat personal. Demanem a les Administracions, en plural, que defensin els seus treballadors i treballadores d’atacs contra la seva professionalitat. Finalment, exigim a les persones que es dediquen a la Política, que l’exerceixin per resoldre els problemes de la ciutadania i no per incrementar-los o crear-ne de nous.

26 d’abril del 2018

Trobada al Parlament de Catalunya

La Federació d’Educació de CCOO s’ha reunit amb els representants de la comissió d’educació dels grups parlamentaris per reclamar la baixada de ràtios


Dimarts 24 d' abril CCOO educació es va reunir amb els representants de la comissió d’educació de cada un dels grups parlamentaris per demanar el seu compromís polític per reduir gradualment les ràtios a totes les etapes i serveis educatius a partir del proper curs 2018-2019.

La Federació d’Educació de CCOO ha engegat una campanya exigint aquesta baixada de ràtios perquè és imprescindible per garantir una bona qualitat de l'educació, una veritable escola inclusiva i per evitar el tancament d'aules.

La Federació d’Educació de CCOO ha demanat que, de forma immediata, s’elabori la normativa corresponent per tal de reduir les ràtios de les aules catalanes gradualment, començant el curs vinent. CCOO no vol declaracions d’intencions que finalment no garanteixen el seu compliment.

Així, CCOO entén que a les noves aules d’infantil i primària, el màxim nombre d’alumnes haurà de ser de 20, a les de secundària obligatòria 25 i a les de postobligatòria 30, amb tots els desdoblaments necessaris per garantir la qualitat i la seguretat. Pel primer cicle de l’educació infantil també s’ha de produir una reducció de la ràtio, en la línia de les recomanacions europees, fins aconseguir 6, 9 i 15 alumnes per nivell. Igualment, el nombre d’alumnes a les aules dels Centres d’Educació Especial i als diferents Serveis d’atenció a l’alumnat amb necessitats educatives específiques, s’ha de reduir respecte dels actuals.

Els grups parlamentaris han valorat positivament la demanda de CCOO educació i veuen possible treballar una proposta conjunta al Parlament.

Si vols donar suport a aquesta campanya tens totes les eines aquí, i recorda que pots signar a bit.ly/SignaBaixadaDeRàtios

25 d’abril del 2018

Manifest de CCOO amb motiu del dia de la visibilitat lèsbica


Dia per a la visibilitat lèsbica 2018
Visibilitat per transformar la mirada




Encara a hores d’ara no és fàcil ser dona, lesbiana i visible. Integrar aquesta combinatòria en la seva totalitat esdevé una tasca de gran complexitat i dificultat davant aquesta doble discriminació.

Com a dones formem part d’una societat heteropatriarcal, on, malauradament, no hi ha una igualtat efectiva i real entre homes i dones.

Per la societat, les lesbianes pràcticament som invisibles, éssers asexuals, i és impensable que entre dues dones puguem sentir una atracció sexual, emocional i afectiva. La nostra societat pressuposa l’heterosexualitat de totes les dones, és una visió anacrònica i plena de prejudicis. Aquesta invisibilitat ens fa vulnerables perquè neguem la nostra existència, la nostra realitat, les nostres necessitats i els nostres drets. Quan restem en el silenci, en la por i amagades dins l’armari no existim com a dones lesbianes en l’àmbit públic. Romanem en l’esfera de l’àmbit privat tal com estableix l’ideari normatiu heteropatriarcal.

La visibilitat és fonamental per transformar la mirada d’aquesta societat amb la finalitat d’erradicar la lesbofòbia, els prejudicis i els estereotips creats per la ignorància. La visibilitat ens fa lliures i és una  eina per empoderar-nos i per denunciar la discriminació i l’assetjament en l’àmbit laboral. Per poder sortir de darrere les persianes i mostrar-nos tal com som, són necessàries polítiques socials que garanteixin els nostres drets i ens protegeixin. CCOO, un cop més, instem la Generalitat de Catalunya a desplegar i implementar la Llei 11/2014, de 10 d’octubre, per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals, i per erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.

En l’article 16 d’aquesta llei es garanteix a les dones lesbianes l’accés a les tècniques de reproducció assistida amb caràcter gratuït. Malauradament, la realitat és una altra. Les lesbianes no tenim garantit aquest dret, fet que representa un greuge comparatiu i una vulneració dels nostres drets fonamentals, sexuals i reproductius.

El Departament d’Ensenyament, tal com estableix l’article 12 de la llei esmentada, ha de garantir el seu desplegament i vetllar perquè els centres educatius constitueixin un entorn amable i segur en què l’alumnat i el professorat pugui viure d’una manera natural la seva orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere, i es contribueixi, així, a la creació de models positius per a la comunitat educativa. Per tot això, el Departament d’Ensenyament ha de garantir la formació al professorat en diversitat afectiva i sexual per educar en el respecte i en la igualtat, afavorint la creació d’eines i propostes educatives que facilitin aquesta gran tasca: la d’educar.

A l’Àmbit LGTBI de CCOO de Catalunya treballem perquè la diversitat afectiva i sexual sigui un fet visible i respectat en l’àmbit laboral, reiterant el compromís en la defensa dels drets de les dones lesbianes, dones que estimem i desitgem altres dones.

L'Educació no es toca!

Reiterem el nostre suport als i les docents de l'IES Palau de Sant Andreu de la Barca 


Enfront de la decisió de la Fiscalia (dependent del Ministre de Justícia del Govern Rajoy) d'acusar de "delicte d'odi" a nou docents de l'IES Palau, de Sant Andreu de la Barca, la Federació d'Educació de CCOO ens reiterem en tots els punts del comunicat que van fer públic el 27 de desembre del 2017, en relació a les mateixes acusacions injurioses.

Com dèiem en aquell moment 

CCOO fem una crida a les diferents organitzacions socials i polítiques a no estendre sospites sobre els treballadors i treballadores del sistema educatiu de Catalunya. 


La Federació d’Educació de CCOO segueix compromesa en la seva defensa contra totes les acusacions injurioses.


CCOO adverteix al Departament d’Ensenyament que ha de fer servir els procediments normatius i exercir la protecció dels treballadors públics. 


Des que van començar les acusacions contra l'escola catalana i les seves treballadores i treballadors la Federació d'Educació de CCOO hem participat en totes les mobilitzacions unitàries i hem impulsat accions pròpies en la seva defensa.

Ens tornem a posar a disposició del conjunt de la comunitat educativa, i molt especialment de les companyes i companys de l'IES Palau per prendre les accions que, unitàriament, valorem com més adients.

L'Educació no es toca!

17 d’abril del 2018

Transformar la mirada davant la realitat LGTBI a l'aula

Píndola formativa

.

9 de maig 2018, a les 18 hores, a la sala d'actes de CCOO (Via Laietana, 16). 





Aquesta píndola per transformar la mirada davant la realitat LGTBI a l’aula, s’emmarca dins el procés participatiu de “L’Educació que volem”, que la Federació d’Educació de CCOO va posar en marxa l’any 2014, conscient dels canvis profunds que s’estan produint en la societat del segle XXI, on es fa necessari la creació d’un nou paradigma educatiu que cal construir col·lectivament.

En aquesta jornada, farem conscient i palesa la realitat LGTBI existent en els centres educatius i en la nostra quotidianitat.

Per la Federació d'Educació de CCOO, és de vital importància la d’acompanyar i donar-vos suport com a professionals de l'educació. Afavorint la creació d’eines i propostes educatives que facilitin l'educació en la diversitat afectiva i sexual. Des de la Federació d'Educació de CCOO, oferim la píndola formativa: Propostes per transformar la mirada davant la realitat LGTBI a l'aula.

Aquesta jornada pretén ser pràctica, participativa i posar de manifest que al llarg de totes les etapes educatives, fer una aposta per la DIVERSITAT és optar per la FELICITAT.

La ponent

Carme Rodríguez Mir

Mestra, psicopedagoga, diplomada en estudis avançats en intervenció psicopedagògca en la diversitat i tècnica superior en prevenció de riscos laborals. 

Responsable de la salut laboral al sector de pública no universitària de la Federació d'Educació de CCOO de Catalunya.

Militant LGTBI en l’Àmbit LGTBI de CCOO.

Programa de la jornada

  1. Terminologia bàsica per treballar la diversitat afectiva i sexual.
  2. Propostes per incorporar l’atenció a la diversitat afectiva i sexual en el centre.
  3. L’atenció a la diversitat afectiva i sexual en els diferents documents oficials de centre: PEC (Projecte Educatiu de Centre), Pla de convivència al centre, PAT (Pla d’acció tutorial).
  4. Unitat didàctica amb diferents dinàmiques i procediments per treballar l’homofòbia i la transfòbia a l’aula.


És una jornada oberta a tothom i amb possibilitat de canguratge.

Inscriviu-vos  a Bit.ly/FormacióLGTBI



15 d’abril del 2018

15 d'abril: Manifestació contra la vulneració dels drets fonamentals i les llibertats democràtiques

Manifestació contra la vulneració dels drets fonamentals i les llibertats democràtiques

Diumenge 15 d'abril manifestació, contra la vulneració dels drets fonamentals i les llibertats democràtiques a plaça Espanya, a les 12.30h (Nou horari)



La manifestació del 15 d’abril a Barcelona sortirà a les 12.30 h de la plaça Espanya i avançarà per l’avinguda Paral·lel.

L’Espai Democràcia i Convivència convoca una mobilització amb el lema ‘Pels drets i les llibertats, per la democràcia i la cohesió, us volem a casa! coincidint amb els 6 mesos de l’empresonament de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez


L’Espai Democràcia i Convivència convoca el proper diumenge 15 d’abril una gran manifestació coincidint amb els 6 mesos d’empresonament del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i el fins fa poc president de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez. Sota el lema ‘Pels drets i les llibertats, per la democràcia i la cohesió, us volem a casa!’, la marxa arrencarà a les 12.30 h de la plaça Espanya de Barcelona i avançarà per l’avinguda Paral·lel fins als jardins de les Tres Xemeneies, on hi haurà l’acte final. De moment, ja hi ha 527 autocars confirmats que arribaran d’arreu del territori.

Les entitats que conformen l’Espai Democràcia i Convivència, preocupades per la vulneració dels drets fonamentals i les llibertats democràtiques, fan una crida a la ciutadania a participar de la manifestació davant la necessitat de donar una resposta unitària en defensa de les institucions catalanes, els drets fonamentals, la cohesió social, el dret que té el poble català a decidir el seu futur polític i la democràcia.



Manifest: Espai, democràcia i convivència. Valors i finalitat

Les entitats, sindicats i organitzacions de la societat catalana que conformen l’Espai Democràcia i Convivència, defensem i compartim els següents valors:

1.- Ens aplega la necessitat de donar una resposta unitària en defensa de les institucions catalanes, els drets fonamentals, el dret que té el poble català a decidir el seu futur polític i la democràcia.

2.- Manifestem preocupació per la vulneració dels drets fonamentals i les llibertats democràtiques i la polarització social produïda en l’actual situació, del país.

3.- Ens constituïm en un espai plural i unitari per defensar les institucions de Catalunya i els drets i llibertats fonamentals dels ciutadans, ciutadanes, i la cohesió social.

4.- Considerem que els problemes polítics han de tenir una resposta política i no repressiva i, per això, demanem a totes les institucions catalanes, de l’estat i europees a cercar les formes i espais pel diàleg i la negociació política.

5.- Fem una crida a la societat catalana a respondre d’una manera pacífica i ferma en defensa de les institucions, del respecte a la diversitat del país i dels drets fonamentals, a favor del diàleg.

6.- Ens comprometem a respondre de manera coordinada davant de qualsevol acció que conculqui els drets fonamentals i a treballar per la convivència, la cohesió social  i el diàleg. Davant d’aquests fets no descartem cap forma pacífica de mobilització i resposta de país.

 Barcelona, 27 de març de 2018


El grup impulsor de l’Espai Democràcia i Convivència el formen les següents entitats i organitzacions:

Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC)

Assemblea Nacional Catalana (ANC)

Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC)

Comissions Obreres de Catalunya (CCOO)

Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC)

Federació d’Associacions de Pares i Mares de Catalunya (FAPAC)

LaFede.cat, Organitzacions per a la justícia global

Òmnium Cultural

Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC)

Unió General de Treballadors de Catalunya (UGT)


Unió de Pagesos





Feu clic per veure:

Adhesions a l'espai democràcia i convivència.

Pàgina web Espai, Democràcia i Convivència.

Xerrada “La llibertat d’expressió, en perill” amb els periodistes Neus Tomàs, Josep M Vilajosana i Pere Rusiñol


Dilluns 9 d’abril a les 19h, als Lluïsos de Gràcia (Plaça del Nord, 7, Barcelona)

Participaran:

Neus Tomàs, periodista i directora de Catalunya Plural

Josep M. Vilajosana, catedràtic de Filosofia del Dret de la Universitat Pompeu Fabra

Pere Rusiñol, periodista i membre de la revista Mongola



14 d’abril del 2018

14 d'abril: Manifestacions en defensa del sistema públic de pensions

Manifestacions en defensa del sistema públic de pensions

El 14 d'abril, a les 11 hores. Plaça Urquinaona (Barcelona)


Aquests últims mesos estem assistint al clam creixent i majoritari de les persones pensionistes al nostre país, que reclamen una revaloració de les pensions d’acord amb el cost de la vida, així com un sistema que garanteixi unes pensions dignes presents i futures.

És per aquest motiu que hem convocat una manifestació en defensa del sistema públic de pensions, el 14 d'abril, a les 11 hores, a la plaça Urquinaona de Barcelona.






 A més, també es faran altres manifestacions a:
  • Girona, 12.00 h, Plaça Independència.
  • Tarragona, 12.00 h, Plaça de la Font.
  • Lleida (pendent de confirmació).
  • Manresa, 18.30 h, Oficines de l'Institut Nacional de Seguretat Social (c/ Bruc, 138-140).
  • Vilanova i la Geltrú, 12.00 h, Plaça de la Vila.


Feu clic per veure:

12 d’abril del 2018

Oposicions docents: Tauler de l'aspirant



Consulta de resultats, convocatòries i anuncis dels tribunals.

A la web del Departament d'Ensenyament podeu trobar el tauler de l'aspirant on podeu accedir a consultes mitjançant el DNI/NIE/passaport i l'identificador que han utilitzat en la sol·licitud.
.


Per a qualsevol incidència relacionada amb l'aplicació, podeu trucar al telèfon del Servei d'Atenció Unificada: 900 828 282 (+ tecla 4)


Més informació en el següent enllaç:
http://publica.ccoo.cat/p/oposicions-tota-la-informacio.html.

LA PÚBLICA NO ES TANCA: Cap retallada a la Ferreria


 NO al tancament del Cicle Documentació Sanitària a l’INS la Ferreria de Montcada





  
Durant el mes de febrer, en el si de la Junta de Personal, CCOO vam conèixer les intencions dels Serveis Territorials del Vallès Occidental relatives al tancament del Cicle Formatiu de Documentació Sanitària a l’Institut La Ferreria de Montcada.

Davant aquesta retallada CCOO ens vam mobilitzar amb la Comunitat Educativa en els Serveis Territorials i Centrals del Departament d’Ensenyament.

Aquest cicle es va proposar pel professorat del centre i es va implantar el curs 2007-08 i va suposar una especialització dels docents en la matèria mitjançant formació permanent i específica que garanteix una qualitat dels estudis a l’alumnat.

L’estabilitat de la plantilla en aquesta especialitat i la participació d’aquesta en la transició del pla LOGSE i l’adaptació curricular al pla LOE certifica l’experiència i qualitat de l’equip docent de La Ferreria tal com evidencien les enquestes de satisfacció de l’alumnat.

Durant els 10 anys de trajectòria formativa en l’especialitat, la demanda de matrícula ha estat contínua amb un nivell d’inserció laboral dels més alts de l’FP segons dades del Departament: 71,8% de l’alumnat graduat treballa al cap de 9 mesos, 42,6% en l’especialitat. El cicle dóna continuïtat al CFGM de Cures Auxiliars d’Infermeria i posteriorment a la universitat, entre el 40-50 % de l’alumnat que gradua accedeix a Grau Universitari.

La inserció laboral ha estat continua en els centres sanitaris, els centres d’atenció primària, i els hospitals públics del territori com el Taulí, el Vall d’Hebron, Can Ruti...

La nova Estratègia Nacional d’Atenció Primària i Salut Comunitària (ENAPISC) de 2016 anunciada per l’exconseller Toni Comín suposa un dels eixos per la desprivatitizació del sistema sanitari, amb la inversió de 397M € i la incorporació de 5.000 professionals als equips d’atenció primària,EAP, amb perfils de metges i infermeres i sobretot atorgant gran rellevància als treballadors socials sanitaris i als administratius sanitaris.

L’oferta pública al Vallès Occidental d’aquesta especialitat és del 50% de la total , sent l'únic centre l’INS La Ferreria i al Barcelonès aquesta solament representa el 30% de l’oferta formativa. Amb una oferta formativa tan minvada de fet es limita l’accés a la formació i les oportunitats de treball a les famílies amb menys recursos econòmics.

Tot i l’anunci de l’ENAPISC el mes de maig, el departament d’Ensenyament no va planificar un augment d’oferta pública en la família de Sanitat per donar cobertura a la creació de nous llocs de treball del sector. Amb l’aplicació del 155 a Catalunya ha quedat aturada l’Estratègia Sanitària però Ensenyament continua amb el seu Pla estratègic de reordenació a l’FP i anuncia als centres tancaments de línies pel curs vinent.

CCOO denuncia la manca de transparència d’aquest Pla territorial de l’FP que no s’ha exposat ni explicat en cap dels òrgans de representació i respon a les polítiques d’austeritat dels darrers anys en els serveis públics i l’educació. Del qual se'n desconeixen els criteris i l'impacte que pot representar pel teixit productiu dels diferents territoris.


El mes passat CCOO vam demanar una mesa sectorial on s’expliqui la Planificació d’FP pel curs vinent.



Exigim l'aturada dels tancaments previstos a la Ferreria i als altres centres, la convocatòria de la mesa sectorial i la junta de personal per presentar i consensuar el Pla estratègic territorial d'FP i l'augment de l'oferta formativa pública en els centres i territoris amb necessitats d'inserció laboral al mercat de treball.



Continuarem acompanyant la Comunitat Educativa de l’INS La Ferreria i d’aquells centres on es tanquin línies en totes aquelles accions que es plantegin dur a terme.



 Cridem a Tota la Comunitat Educativa a participar en les properes mobilitzacions contra el tancament del Cicle de la Ferreria que començaran aquest divendres 13 d'abril amb una manifestació que començarà a l’Institut a les 18.30h i acabarà davant de la Casa de la Vila.
A continuació es farà la tancada al centre educatiu fins dissabte que hi haurà activitats esportives, xocolatada i concert de Rock.
 Notícies relacionades:

11 d’abril del 2018

Article d'opinió: Monitora o educadora?


Monitora o educadora?

Article de la «monitora» de menjador i delegada sindical de CCOO publicat al suplement L'Aula

10.04.2018
Font: Diari de Girona

Qui respongui ho farà sempre des d'un punt de vista determinat, tot depèn de la nostra concepció sobre què és «educar». A CCOO ho tenim clar. Dins l'entorn escolar hi ha vetlladores, docents, monitores de menjador, TEIs, conserges, cuineres, personal de neteja, monitors d'activitats extraescolars, i un llarg etcètera. Entenem que tothom que treballa en el món educatiu, i concretament en l'entorn escolar, té la responsabilitat d'educar.
Jo sóc «monitora» de menjador i defenso la meva tasca col·lectivament a través de CCOO. Volem canviar la concepció que es té de nosaltres com a monitores de menjador, cal un reconeixement professional més ampli per part de la comunitat educativa que es concreti en millores laborals.Monitor fa referència etimològicament a persona que adverteix, aconsella o fa recordar. Advertim que el motiu d´etiquetar un col·lectiu amb un mot que no reflecteix la realitat de la seva tasca respon a un menysteniment de la seva professió. Aconsellem que, d'una vegada per totes, s'elevi la categoria professional d´«educadors» a tots aquells que treballem en el món educatiu i més concretament en l'entorn escolar. El «monitor» no fa recordar, educa.Les persones que fem els menjadors escolars eduquem en els hàbits alimentaris fomentant l´autonomia dels nens i eduquem en la importància de tenir una alimentació variada i saludable.A més a més, eduquem en la socialització, donem eines per aprendre a saber comportar-se en una taula amb els altres companys, a modular el to de veu, els menjadors són espais on la concentració de la gent és molt gran i, de vegades, pel soroll, es fa difícil la comunicació. Eduquem, també, en unes bones pràctiques higièniques: cal rentar-se les mans abans i després de menjar i també les dents en acabar de fer-ho. Finalment, també ens ocupem del temps d´esbarjo, planifiquem activitats de lleure, preparem jocs pel pati i els dinamitzem.El pati és una barreja d'entorn de joc autònom i d´activitats programades, és el paradigma de l´educació en el lleure. Per nosaltres, les «monitores», és sobretot un espai de proximitat, un entorn ideal per observar i aprendre quins són els comportaments dels infants, com es relacionen i, sobretot, com donar resposta als conflictes que sorgeixen, com potenciar hàbits saludables de relació entre els nens i les nenes, en definitiva, un espai i un temps per educar.I com que som persones que eduquem, ens preocupem per les mancances que pateixen els nostres infants i que patim com a treballadores. És, en definitiva, una mancança dins el sistema educatiu que CCOO sempre ha denunciat, perquè crea discriminació i segregació entre els alumnes i normalitza unes males condicions de treball.Per exemple, no són regulades enlloc les ràtios monitors-alumnes. En paraules de la Fapac: «no existeix cap ràtio marcada per normativa, serà la que s´aprovi dins del pla de funcionament del menjador escolar». Els professionals que ens dediquem a aquesta feina podem arribar a tenir més de 30 alumnes al nostre càrrec, com podem garantir la seva educació? I com podem donar una feina de qualitat? I com podem permetre posar en risc la nostra salut laboral?Una altra deficiència dins el nostre àmbit d'actuació és la manca d´una atenció de qualitat en la diversitat d'alumnat. Ens preocupen els nens i les nenes amb necessitats educatives especials. Durant el temps del migdia, no hi ha cap regulació que estipuli l´atenció d´aquestes persones, no hi ha cap suport humà que ens ajudi a atendre les seves necessitats i sovint són ateses en detriment de l´atenció de la resta del grup. Seria necessari i urgent tenir en els menjadors escolars la figura que actualment es coneix com a vetlladora, persona que durant les hores lectives atenen alguns alumnes amb Necessitats Educatives Especials (NEE).Totes aquestes mancances es veuen agreujades per la privatització de la gestió dels menjadors escolars, l'Administració n'ha externalitzat un 90%, la majoria de les empreses són multinacionals que abasten molt diversos àmbits econòmics. Compaginar la qualitat amb el benefici econòmic no hauria de ser l´objectiu del nostre sistema de benestar, la defensa del qual és necessària per garantir una educació de qualitat per a tothom. A nivell laboral, això també té conseqüències: precarietat en la contractació, especulació en els salaris, duresa en la negociació laboral.A CCOO lluitem perquè l'Administració, el Departament d'Ensenyament, no miri cap a un altre cantó davant d'una situació laboral injusta suportada per treballadors que desenvolupen la seva tasca en centres educatius públics.Finalment, exigim des de la Federació d'Educació de CCOO que s'englobi el menjador dins el temps escolar com a part importantíssima de l'educació dels infants. Els nens hi passen un terç de la seva jornada escolar i és per això que cal que el Projecte Educatiu del Centre contempli l'espai del menjador, perquè sabem que som també Educació.

10 d’abril del 2018

Baixada de ràtios JA!


#MenysRàtiosMésQualitat



En aquestes setmanes, les famílies catalanes amb filles i fills es trobaran en ple procés de preinscripció per al proper curs escolar. Novament, es poden trobar amb tancaments d’aules a P3 i amb sobresaturació a les aules de secundària; uns problemes que no són fortuits, sinó fruits de dos decisions polítiques durant la darrera dècada, compartides pels governs català i espanyol:

  • La manca de planificació educativa per entomar la reducció demogràfica als primers anys d’escolarització i el gran increment a l’educació secundària, tant obligatòria com postobligatòria, deixant la decisió a les lleis del mercat, tal i com ja vam denunciar CCOO.
Per a les CCOO, la planificació educativa és clau per poder entomar les problemàtiques d’escolarització i requereix un canvi radical en el posicionament dels darrers governs de la Generalitat. Un canvi que passi per deixar de pensar en les places escolars com en un mercat, on es fomenti la competitivitat entre centres per triar un determinat alumnat. No es pot deixar la garantia del dret a l’educació al mercat. Els drets de ciutadania només poden ser garantits pels poders públics vetllant els interessos de l’alumnat i de la societat a la que va dirigida l’educació.

Som conscients que aquest canvi, que ha de comportar obligatòriament canvis en la legislació educativa catalana, són complicats en un moment polític com l’actual. Però no per això podem tolerar els perjudicis per a la ciutadania catalana que representa no prendre decisions polítiques.

En defensa de la qualitat educativa del sistema català, les CCOO proposem als grups parlamentaris catalans que, de forma immediata, elaborin la normativa corresponent per tal de reduir les ràtios de les aules catalanes gradualment, començant el curs vinent. Així, a les noves aules d’infantil i primària, el màxim nombre d’alumnes haurà de ser de 20, a les de secundària obligatòria 25 i a les de postobligatòria 30, amb tots els desdoblaments necessaris per garantir la qualitat i la seguretat. Pel primer cicle de l’educació infantil també s’ha de produir una reducció de la ràtio, en la línia de les recomanacions europees, fins aconseguir 6, 9 i 15 alumnes per nivell. Igualment, el nombre d’alumnes a les aules dels Centres d’Educació Especial i als diferents Serveis d’atenció a l’alumnat amb necessitats educatives específiques, s’ha de reduir respecte dels actuals.

Aquestes ràtios d’alumnes han de servir per millorar la qualitat educativa que es presta als nostres centres i per ajudar a implementar una veritable escola inclusiva. Així mateix, evitarà el tancament d’aules de P3 i els impactes que representen:
  • Socials, perquè acaba provocant l’abandonament de l’estructura creada.
  • Laborals, no només per la pèrdua de llocs de treball del personal docent, sinó també del personal de suport a l’educació tant a l’horari lectiu com l’extraescolar.
  • Pedagògics, perquè tancar línies i atapeir les aules amb més de 25 alumnes, sense TEI i amb la limitació de recursos de suport, no genera qualitat educativa.

Una reducció de ràtios que també s’haurà de veure reflectida als menjadors escolars, que ara mateix no està recollida a cap normativa general. Des de CCOO estem treballant per tal que el no nat Decret de Menjadors Escolars limiti el nombre d’alumnes per educadora en funció del cicle escolar.

Ens vols ajudar a fer-ho possible? Aquí et donem algunes idees:

1. Signa la petició electrònica adreçada a tots els grups del Parlament de Catalunya. Envia a tots els teus contactes aquest link: Bit.ly/SignaBaixadaDeRàtios

2. Si ets personal educatiu, ajuda'ns a recollir el suport dels membres del Claustre del teu centre. 

3.- Fes arribar a l'AMPA del teu centre aquesta carta, demanant-li el seu suport a la petició de baixada de ràtios.

4.- Demana als grups municipals de la teva localitat que donin suport a una moció de l'Ajuntament per aconseguir-ho.  

5.- Ajunta't amb més persones i recolliu signatures en aquests fulls, i feu-nos-els arribar.  

6.- Demana al Consell Escolar del teu centre que s'hi adhereixi





9 d’abril del 2018

CCOO i UGT convoquen concentracions del sector d’atenció a persones amb discapacitat per la dignificació de les seves condicions laborals


Discapacitat en lluita



Dimarts, 10 d’abril, davant de Foment i a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona

CCOO i UGT convoquen concentracions del sector d’atenció a persones amb discapacitat per la dignificació de les seves condicions laborals

CCOO i UGT de Catalunya convoquen a totes les treballadores i treballadors del sector d’atenció a persones amb discapacitat, així com les pròpies persones treballadores amb alguna discapacitat i les seves famílies. Demà dimarts 10 d’abril, es durà a terme a una jornada de mobilització amb concentracions i dinar de germanor en defensa de la dignificació salarial i de condicions laborals en general tant de centres especials de treball (CETs) i centres d’atenció especialitzades a persones amb discapacitat.

Des de 2009, a penes hi ha hagut millores en cap dels diversos convenis del sector. Gairebé tots els treballadors i treballadores d’atenció a persones amb discapacitat tenen el seu sou congelat des d’aquest any i en alguns casos hi ha hagut pèrdues en les retribucions per l’antiguitat.

Els increments salarials assolits són miserables, o bé han estat a canvi de renúncies en les retribucions per antiguitat.

La responsabilitat d’aquesta situació la té per una banda l’Administració, que ha congelat els mòduls de subvencions i no exerceix un control efectiu sobre com s’usen aquestes subvencions. D’altra banda, les patronals han pervertit la finalitat social que originàriament tenia aquest sector.  L’han convertit en un negoci a base d’aprofitar-se de les subvencions públiques, explotar les plantilles d’atenció a les persones amb discapacitat i, en alguns casos, les pròpies persones amb discapacitat. Això és especialment greu amb l’aparició de les anomenades “empreses multiserveis” que ocupen una quota important d'activitat fent serveis a la comunitat, sovint mitjançant licitacions públiques

Com a protesta per aquesta situació, CCOO i UGT convoquen una concentració davant de Foment del treball a les 12 hores, un dinar de germanor al parc de la Ciutadella a les 14 hores i una concentració davant del Palau de la Generalitat, a la plaça Sant Jaume, a les 17.30 hores del dimarts 10 d’abril.


agenda:         dimarts 10 d’abril de 2018
                     
a les 12.00 hores
                      davant Foment del treball, via Laietana, 32. Bcn

                      a les 14.00 hores
                      Parc de la Ciutadella

                      A les 17.30 hores

                      Plaça Sant Jaume

Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada