29 de novembre del 2018

Jornada: "EL TRACTAMENT DE LA DIVERSITAT ALS LLIBRES DE TEXT"


El tractament de la diversitat i de la interculturalitat en diferents esferes públiques no sempre és idoni i respectuós, donant peu a prejudicis, a rumors o a la perpetuació d'estigmes. En aquest sentit, un dels àmbits on podria ser més alarmant és en el dels llibres de text.
El tractament de les migracions, de les persones refugiades, de les religions més enllà del cristianisme, entre d'altres, són diferents elements a tenir en compte. Així doncs, es planteja una jornada per abordar aquestes qüestions, conèixer casos de llibres de text amb poca o cap perspectiva intercultural o amb prejudicis i estigmes, però també posar el focus en casos de bones pràctiques.
La Fundació ACSAR organitza una jornada el proper 5 de desembre a l' "Espai Assemblea" de l'Edifici de Comissions Obreres, Via Laietana, 16, pis -1.
Podeu trobar tota la informació i el formulari d'inscripcions a la seva pàgina web

27 de novembre del 2018

Per què s'amaga el Govern de la Generalitat?

CCOO reclama al Govern de la Generalitat que no s'amagui davant la vaga convocada al sector públic el 12 de desembre


PER QUÈ S’AMAGA EL GOVERN DE LA GENERALITAT?

CCOO ens preguntem on és el Govern de la Generalitat, per què s’amaga i per què demostra aquesta manca de respecte tan gran per les treballadores i els treballadors de la Generalitat.

Davant l’escalada de la conflictivitat, el Govern està desaparegut. Es van anunciant i succeint conflictes i vagues a tots els àmbits dels serveis públics de la Generalitat. Fa 27 dies que CCOO i els altres sindicats ens vam aixecar de la Mesa General de Negociació com a resposta a la proposta insultant que ens van presentar. Des d’aquell dia, no hem tornat a saber res del Govern. Segueix amb l’estratègia dilatòria habitual dels darrers temps. Tota la funció pública, en peu de guerra, i el Govern, desaparegut, com si no anés amb ells.

CCOO, conjuntament amb UGT, hem convocat una vaga general de 24 hores per al dia 12 de desembre per reclamar el retorn de les pagues robades. Vam anunciar la vaga el passat 12 de novembre, i vam registrar la convocatòria el 19 de novembre. Mentre registràvem la vaga, el conseller Puigneró anunciava que farien una nova oferta de retorn de les pagues.

Ja fa més d’una setmana d’aquest anunci i encara no en sabem res. On està el conseller?

Hem demanat una reunió amb el vicepresident i conseller d’Economia, i no tenim resposta. Hem demanat reunió al President Torra, i tampoc hi ha resposta. Per què s’amaga el Govern? Per què no vol saber res del personal que fa funcionar els serveis públics?

No es tracta d’una manca de respecte als sindicats. No es tracta d’una manca de respecte a CCOO. La falta de respecte del Govern és a les persones, és contra la dignitat de les treballadores i els treballadors.

El Govern es nega a complir el compromís signat fa més d’un any de pagar “un mínim del 10% de la paga de 2013” durant el 2018. Aquest “mínim” suposaria uns 50 milions d’euros, a disposar d’un pressupost de la Generalitat que per a aquest any 2018 és de 38.000 milions d’euros. ¿Es pensa el Govern que ens podem creure que no poden pagar aquest any, almenys, aquests 50 milions? Ni 100 milions? De veritat no volen pagar aquest “mínim”? Per què?

El passat 28 d’agost, el Govern va licitar contractes de serveis relacionats amb les noves tecnologies i la digitalització per un total de 889 milions d’euros. Això, a proposta del mateix conseller que ens va proposar tornar-nos les nostres pagues en 8 anys perquè diu que no hi ha diners per a les pagues. La paga d’un any suposa un import aproximat de 500 milions d’euros. CCOO entenem que la digitalització no ha de passar per davant de les persones.

Pensa el Govern que la digitalització del país han de pagar-la els empleats i les empleades públiques?

No creu el Govern de la Generalitat que la gent treballadora té dret a cobrar el seu salari a canvi de la seva feina?

#Vaga12D Set preguntes i respostes


1.- Perquè convoqueu vaga el 12D?
És hora de revertir les retallades. Anàvem avançant en alguns temes (increment salarial, cobrar el 100% en cas de malaltia), però amb el retorn de les pagues extres del 2013 i 14 l’Administració ens ha dit que ens esperem fins al 2.026 per recuperar-les. Si deixem que ens insultin en això es pensaran que poden fer el que vulguin. Cal donar un cop a la taula.


2.- Però aquesta vaga serà útil?

La convocatòria ja ha posat nerviós al Govern i comencen a parlar de revisar la seva proposta. Hi ha dos elements que ens fan ser optimistes: els grups parlamentaris que poden donar suport als pressupostos del Govern han posat això com a condició imprescindible, i una mobilització de tota l’administració pública, l’educació concertada i les universitats és una demostració de força que no s’ha vist des del 2010. 

3.- Però cal reivindicar més coses que les pagues, no?

Moltes més!. Tant a la convocatòria oficial de vaga com als nostres comunicats o cartells ho expliquem així. Ara, fem central aquesta reivindicació perquè té tres avantatges: 

  • Exemplifica que no estem disposats a aguantar més insults ni més burles
  • Unifica a tots els sectors cridats a la vaga.
  • És l’element clau perquè hi hagi prou suport al Parlament per aprovar els pressupostos, i sense pressupostos la resta de reivindicacions seran més que difícils d’aconseguir.

4.- I una vaga de tota la gent afectada per això de les pagues no invisibilitza les reivindicacions de cada sector?

Tenim clar que una vaga potent, amb una convocatòria i una plataforma única, és el que ens permetrà ser més fortes a l’hora de continuar la lluita i les negociacions a cada col·lectiu. Començar ja amb un poti-poti de convocatòries, unes de cinc dies, unes de dos, altres només de dues hores, uns sindicats que convoquen en un sector, però no en el del costat..., crea confusió i desmobilitza.

5.- Però en alguns sectors de l’educació s’ha convocat vaga el 29N, no?

Ara mateix sembla que a les universitats públiques convoquen 28 i 29, aprofitant una proposta dels estudiants, però gairebé cap comitè ni junta de personal docent o d’administració i serveis s’ha adherit; als centres de pública no universitària al personal docent i laboral el criden a la vaga el 29 tot el dia, però al personal de consergeria i administració només dues hores, a l’educació concertada no hi ha cap convocatòria…
En fi. Ens sap greu tanta confusió, però el que és segur és que el 12D anirem totes i tots a una.

6.- Però no hauria estat millor una sola convocatòria?

Segur que sí. La cosa és que la vaga del 29 va començar com una proposta per les universitats públiques i després es va voler convertir en una convocatòria de pública no universitària. Vam consultar a la nostra afiliació i ens va dir que no tocava una mobilització aïllada i en plenes negociacions amb el Departament. 

Quan el govern va llençar la bomba que no ens retornarien totes les pagues fins al 2026 vam intentar coordinar una acció amb els sindicats presents en l'àmbit de la Generalitat i l’educació concertada, i ho hem aconseguit amb alguns, però amb altres no. Sap greu i demanem disculpes per què segur que ho podìem haver fet millor, però ara cal assegurar un suport massiu a l’única convocatòria que ha posat nerviós al Govern i pot mobilitzar a més de 250.000 treballadores i treballadors. 

7.- I com podem ajudar a fer que el 12D sigui un èxit?

Encara tenim dies per preparar aquesta vaga i el fonamental és el boca a  orella, centre a centre. Des de CCOO estem fent concentracions davant del Govern, reunint-nos amb els grups parlamentaris, fent cartells, vídeos...i pots estar al dia de tot a bit.ly/12DVagaGeneral.



23 de novembre del 2018

Oposicions docents: Nous cursos de preparació!



CURSOS D’ORIENTACIÓ A LA PROGRAMACIÓ DIDÀCTICA

La Federació d'Educació de CCOO organitza nous cursos de preparació per les properes oposicions docents. Tens tota la informació en el següent enllaç:


.







19 de novembre del 2018

Cicle de debats: El model lingüístic del sistema educatiu a debat


Cicle de debats 

EL MODEL LINGÜÍSTIC DEL SISTEMA EDUCATIU 

.
Ara fa 4 anys, concretament al novembre de 2014, van generar espais de reflexió dins les VIII Jornades de Normalització Lingüística, convocades per les CCOO de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears, que amb el títol “ Viure en català sense cap retallada” vam reflexionar sobre la llengua catalana sota la premissa que normalitzar-ne l’ús és un dret de ciutadania.

Fa pocs dies que el Departament d’Ensenyament va fer una presentació pública del que serà el model lingüístic del Sistema educatiu de Catalunya. 

CCOO lamentem que aquest model no s’hagi compartit i debatut entre el conjunt d’agents educatius.

Per aquest motiu reemprenem el debat que vam fer ara fa 4 anys, organitzant un cicle de debats descentralitzats sobre aquest document que ha elaborat el Departament d’Ensenyament.

A CCOO Educació entenem que tota la comunitat educativa comparteix l’objectiu que la diversitat a la nostra escola sigui un patrimoni a protegir. Aquesta diversitat no ha de ser cap obstacle per a la cohesió social i des dels anys 80 el nostre sindicat i altres agents educatius hem apostat per un sistema “d’immersió” amb un doble objectiu: assegurar la competència lingüística de l’alumnat en les dues llengües cooficial i evitar qualsevol mena de segregació per motius d’idioma. Aquest sistema ha demostrat un grau d’eficiència i consens prou alt, i al mateix temps, els 30 anys transcorreguts han incorporat altres factors a tenir en compte, fonamentalment derivats de les noves migracions i de la creixent globalització.





Debat a Barcelona: Vídeo




Calendari:

Debat a Girona

10 de desembre 18 hores, a la seu CCOO Girona (carrer Miquel Blay, 1).


Amb la presència de:


Barcelona:

  • Anna Camps, Catedràtica emèrita de Didàctica de la Llengua. És mestra, llicenciada en Pedagogia i en Filologia romànica i Doctora en Psicologia
  • Pilar Gargallo, mestra, presidenta de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya (FMRC).
  • Marina Gay, Enginyera de camins, membre de la comissió d’educació i de la Junta Directiva d’Òmnium Cultural.
  • Josep Bargalló, llicenciat en filologia catalana, catedràtic de secundària, conseller d'Ensenyament.

Girona:
  • Josep Maria Serra, Doctor en Psicologia, Professor de Psicologia Evolutiva, autor de recerques sobre educació plurilingüe i cohesió social i en la formació del professorat. Actualment és el Vicerector de Docència i Planificació Acadèmica de la UdG.
  • Margarida Falgàs, mestra i professora de Didàctica de la Llengua de la UdG, representant de MRP a Girona.
  • Mònica Pereña, Llicenciada en Filologia Catalana,  subdirectora general de Llengua i Plurilingüisme del Departament d'Ensenyament.
  • Victòria Saget, mestra jubilada, representant d'Òmnium Girona.

Formulari d'inscripció:

18 de novembre del 2018

Crida a la vaga dels empleats i empleades dels sectors públics i concertats de la Generalitat i universitats públiques del 12 desembre.





El pròxim 12 de desembre, les CCOO fem una crida a la vaga al conjunt de treballadores i treballadors de la Generalitat de Catalunya i de l’ensenyament concertat, així com de les universitats públiques.

Una jornada emmarcada en la lluita del conjunt d’aquestes treballadores per aconseguir canviar les polítiques públiques i de personal de la Generalitat de Catalunya. Perquè malgrat que hem aconseguit millores en els darrers mesos gràcies als acords signats, la lluita per la recuperació de les dues pagues robades i altres drets, ens uneixen a més de 250.000 treballadores.

La gent que cada dia aconseguim, amb la nostra feina, que les catalanes i els catalans disposin d’uns serveis públics de la màxima qualitat possible malgrat les retallades, no podem permetre que la Generalitat ens insulti oferint recuperar les pagues el 2026. Perquè un govern ha d’establir prioritats i està clar que nosaltres no ho hem estat pas. Perquè volem que deixin de felicitar-nos als empleats públics amb paraules; volem fets.

Ara és el moment de guanyar aquesta lluita. Hem d’aconseguir que aquesta restitució de drets estigui en els pressupostos que s’han d’aprovar. Uns pressupostos que han de revertir les moltes retallades de drets laborals i socials.

Ara és el moment d’unir el màxim possible de treballadores en una lluita compartida. Perquè només una victòria del conjunt més ampli possible, podrà donar-nos la força per aconseguir les millores que també necessitem a cada sector de l’Educació i altres serveis públics. Aquesta victòria ens permetrà negociar amb més força a les treballadores i treballadors de les universitats públiques, als docents i altres treballadores educatives de l’escola pública i també de la concertada, als nostres respectius àmbits de negociació.

Perquè a les CCOO volem millorar les condicions laborals dels i les docents i les metgesses, però també dels infermers i auxiliars, de les conserges i dels administratius i del personal d’atenció educativa.

Perquè la lluita no s’acabarà el 12D. Serà la força que mostrem deixant els nostres llocs de treball i prenent el carrer, la que ens permetrà negociar amb força als diferents sectors la restitució de drets més corporatius.

Perquè ara és el moment de recuperar tot allò que ens van robar, el 12D l’Educació ha de deixar les aules i sortir al carrer.

15 de novembre del 2018

Oposicions docents: Especialitats i places



El Departament d'Ensenyament ja ha informat de la distribució de places per especialitat per la futura convocatòria de concurs d'oposicions docents pel 2018.


CCOO, entenem que la lluita contra la temporalitat i la incertesa que pateix el personal interí i substitut exigeix garantir el compliment de l’acord signat el 16 de juny per CCOO per reduir fins al 8% la taxa d’interinitat, garantint un lloc de treball estable, en millors condicions i amb independència de criteris subjectius i arbitraris. Per això, ens alegrem que es vagi complint amb l’acord que ho possibilita i la propera convocatòria respon a aquesta intenció. (Enllaç al resum de l'última mesa sectorial)




Cos de mestres

Codi Especialitat Places
ALL Audició i llenguatge 75
EES Pedagogia terapèutica 283
INF Educació infantil 589
PAN Llengua estrangera: anglès 331
PEF Educació física 211
PFR Llengua estrangera: francès 8
PMU Música 175
PRI Educació primària 1.932
Total 3.604

 

Cos de professors d'ensenyament secundari

Codi Especialitat Places
501 Administració d'empreses 77
502 Anàlisi i química industrial 30
503 Assessoria i processos d'imatge personal 24
505 Formació i orientació laboral 91
506 Hoteleria i turisme 24
507 Informàtica 139
508 Intervenció socio-comunitària 87
510 Organització i gestió comercial 73
511 Organit. i proc. manteniment vehicles 24
512 Organit. i proj. de fabricació mecànica 26
513 Org. i projectes de sistemes energètics 8
515 Processos de producció agrària 16
516 Processos industria alimentaria 11
517 Proces. diagnòstic clínic prod. ortoprot 30
518 Processos sanitaris 42
519 Processos i mitjans de comunicació 11
522 Processos i productes d'arts gràfiques 10
524 Sistemes electrònics 8
525 Sistemes electrotècnics i automàtics 28
Total 759

 

Cos de professors tècnics d'FP

Codi Especialitat Places
601 Cuina i pastisseria 31
603 Estètica 29
608 Laboratori 9
609 Manteniment vehicles 49
610 Màquines, serveis i producció 3
611 Mecanització i manteniment de màquines 42
614 Op. equips elab.produc. alimentaris 8
615 Operacions de processos 10
616 Operacions/equips prod. agrària 13
617 Patronatge i confecció 6
618 Perruqueria 16
619 Proced. diagnòs. clínic i ortoprotètics 33
620 Procediments sanitaris i assistencials 97
621 Processos comercials 54
622 Processos de gestió administrativa 66
623 Producció en arts gràfiques 9
625 Serveis a la comunitat 69
626 Serveis de restauració 13
627 Sistemes i aplicacions informàtiques 80
629 Tècniques i procediments d'imatge i so 5
Total 642


Total tots els cossos: 5.005

La Generalitat fracassa en la gestió de riscos laborals


CCOO REITERA EL FRACÀS EN LA GESTIÓ DE LA PREVENCIÓ DE RISCOS LABORALS A LA GENERALITAT

CCOO lamenta que les absències d'UGT i de IAC (CATAC) a la reunió de la Comissió paritària general ha impedit debat estratègic per a la millora de la Seguretat i la Salut Laboral del personal treballador de l'administració

El sindicat ha assistit a la reunió de la Comissió paritària general que havia de tractar monogràficament l'informe de balanç de 20 anys de prevenció de riscs laborals a la Generalitat de Catalunya 1996-2016 i propostes de futur, que CCOO va presentar l'any 2016.

CCOO que lamenta les absències d'UGT i de IAC (CATAC) en aquesta Comissió ha bloquejat la possibilitat de debat davant d'un increment de l'accidentalitat i el deteriorament de les condicions laborals del personal que forma part dels Serveis de Prevenció, i sobretot, per la necessitat d'un canvi de model preventiu després de constatar que el Sistema es va construir en 1998, al voltant del Decret 312/98, està totalment exhaurit i que ja no és una eina que pugui resoldre els problemes de gestió, integració, recursos humans i materials, i pressupostaris i tampoc pot dotar-la d'eines de millora preventiva per als centres de treball. Tanmateix, agreix la presencia de Metges de Catalunya i la seva voluntat d’aportar al debat.

L'Àrea Pública de CCOO va denunciar la manca de planificació i recursos de l'Administració de la Generalitat el 14 de desembre de 2016 davant la Secretaria General de la Funció Pública catalana, amb un informe de balanç de vint anys de la implantació de la prevenció on es posava en relleu, el fracàs del model preventiu existent, la precarietat dels recursos preventius tant humans com materials, la manca de planificació i recursos per dur a terme una extensió preventiva en els territoris, una deficient política preventiva comuna entre els diferents Departaments de la Generalitat i per últim, una política errònia d'externalitzacions d'especialitats preventives que ha costat més de 50 milions d'euros en aquests darrers vint anys.

L'any 2016 ja eren uns resultats molt negatius que posaven a la Generalitat a la cua de la prevenció de les diferents administracions públiques, com reflectien les dades de l'Autoritat Laboral i de les auditories realitzades al sistema preventiu de la Generalitat de Catalunya. Uns resultats que han empitjorat en aquests gairebé dos anys després de la denúncia de CCOO que la Funció Pública Catalana ha trigat a obrir el debat a la Comissió paritària general després del seu compromís d'estudiar les propostes del sindicat.

Malauradament, després del temps d'espera l'estratègia de la Funció Pública fins ara ha estat dilatòria i no ha aportat cap proposta escrita per poder contrastar idees.

CCOO ha tornat a recordar el contingut i propostes de l'informe presentat el 2016 i de la seva actualització del passat gener de 2018 amb la presentació d'una proposta de Pla per a la integració efectiva de la prevenció de riscos laborals i la promoció de la salut en l'Administració de la Generalitat que entre altres mesures creiem necessàries i urgents de portar a terme:
  • Nou decret de Serveis de Prevenció que reculli els canvis normatius.
  • Organització adequada a les necessitats i dimensions de l'organització.
  • Integració en tota l'estructura organitzativa i Territorial.
  • Planificació de l'activitat preventiva amb dotació de recursos adequats.
  • Solució de precarietat laboral per al personal tècnic dels Serveis de Prevenció.
  • Formació i informació adreçada a una efectiva sensibilització de tota l'estructura.
  • Vigilància de la salut específica i relacionada amb l'organització.
  • Promoció de la salut del personal i de l'organització.
  • Pla d'acció específic sobre sinistralitat laboral.
  • Creació d'enquestes de condicions de treball.
  • Promoure llocs de treballs més segurs i saludables per a totes les edats.
  • Plans de mobilitat sostenible i creació de la figura del gestor/a de mobilitat.
  • Elaboració d'un nou protocol d'assetjament.
  • Millora en la informació, consulta i participació dels treballadors i treballadores.
  • Activar la Comissió Paritària de Medi Ambient.
  • Revisió del Pacte sobre Drets de Participació dels Empleats i Empleades Públics.

Totes aquestes qüestions ja van ser traslladades al personal tècnic dels Serveis de Prevenció Propi de la Generalitat en una Jornada organitzada per CCOO el passat mes de juny a l'Escola d'Administració Pública de Catalunya.
Tanmateix, CCOO ha comunitat que la Inspecció de Treball va confirmar les irregularitats en la tramitació del Bonus presentat per la Generalitat i que som l'únic sindicat que sempre ha informat negativament davant de les sol•licituds proposades per Funció Pública en considerar que no s'havia disminuït la sinistralitat laboral.

Documents relacionats:
  • Informe de balanç de 20 anys de prevenció de riscos laborals a la Generalitat de Catalunya 1996-2016, i propostes de futur.
  • Decret 312/1998, d'1 de desembre, pel qual es creen els serveis de Prevenció de Riscos Laborals per al personal al servei de l'Administració de la Generalitat.
  • Pla per a la integració efectiva de la prevenció de riscos laborals i la promoció de la salut en l'Administració de la Generalitat de Catalunya.
  • Informatiu CCOO denunciem la gestió de la prevenció de riscos a la Generalitat.

14 de novembre del 2018

Manifest amb motiu del Dia Internacional de la no Violència contra les Dones i Nenes


Manifest amb motiu del Dia Internacional de la no Violència contra les Dones i Nenes

Ens volem vives i lliures! Ens plantem!



Les violències contra les dones pel fet de ser dones esdevenen l’exemple més dur, dolorós i greu de la discriminació masclista. Suposen una greu vulneració dels drets i de la llibertat de les dones i formen part de la vida quotidiana, social i laboral de les dones de totes les edats, orígens, creences, condicions, opcions i classes. I es produeixen en el conjunt de les relacions socials.

A Catalunya, des del 2008, més de 100 dones, i en alguns casos les seves filles i fills, han estat assassinades per part de parelles o exparelles. En un any es reben més de 13.000 denúncies de violència en l’àmbit de la parella i el sistema judicial denega més del 50% de les ordres de protecció que se sol·liciten. Més de 1.000 homes són denunciats anualment per delictes contra la llibertat sexual i el 4% de les dones s’han vist obligades alguna vegada a deixar la feina a causa de l’assetjament sexual.

Feu clic per veure el manifest de CCOO de Catalunya amb motiu del Dia Internacional de la no Violència contra les Dones i Nenes 


Amb motiu de la celebració del 25N “ Dia Internacional de la no Violència contra les Dones i Nenes” la Federació d'Educació de CCOO de Catalunya presenta la "GUIA DIDÀCTICA DEL LLIBRE “NIÑA INVISIBLE", para la erradicación de la violencias machistas". Tens tota la informació en el següent enllaç:

http://educacio.ccoo.cat/2018/11/presentacio-de-la-guia-didactica-del.html

12 de novembre del 2018

Presentació del Llibre: L'Educació és Política


Presentació del Llibre: L'Educació és Política

Presentació del llibre de Jaume Carbonell pedagog i autor de "L'Educació és política", amb la presència de la professora de secundària, psicopedagoga i permanent de CCOO, Anna López.

La presentació està organitzada pel MRP i es farà el dimarts 13 de novembre a les 18 hores a l'escola Domeny de Girona.



9 de novembre del 2018

Mobilitzacions del sector públic de la Generalitat



Dilluns, 12 de novembre, a les 11.00 hores, a Rambla del Raval, 29-35, de Barcelona, en roda de premsa

Anunci del calendari conjunt de mobilitzacions del sector públic de la Generalitat

Davant la negativa per part del Govern de Catalunya a complir amb els acords signats amb els sindicats de la funció pública i les resolucions aprovades al Parlament de Catalunya, CCOO i UGT entenem que aquest Executiu renuncia a l'acord i opta malauradament per la via del conflicte.

Els dos darrers episodis viscuts a la Mesa General de Negociació dels Empleats Públics de l'Administració de la Generalitat de Catalunya (MEPAGC) i al Parlament de Catalunya aquestes darreres setmanes, sumen al pitjor cicle de retallades el menyspreu al col·lectiu que ha sostingut els serveis públics al llarg d'un dels períodes més durs que ha viscut mai el nostre país.

CCOO i UGT entenem que la situació creada per l'actitud intransigent del Govern exigeix una reacció que posi els interessos col·lectius de totes les persones que treballen a la funció pública per davant de les propostes de mobilitzacions corporatives. Per això el proper dilluns 12 de novembre anunciarem el calendari conjunt de mobilitzacions en roda de premsa, a les 11.00 hores, a la sala de premsa d’UGT de Catalunya (Rambla del Raval, 29-35, Barcelona).

8 de novembre del 2018

Article d'opinió: «Profe», per què tothom parla de política?


«Profe», per què tothom parla de política?

Article de Anna López Carbonell
Professora de secundària, psicopedagoga i permanent de CCOO Educació a Girona.

Hora de tutoria a la classe de 6è, fem una pluja d´idees sobre temes d´interès que voldríem tractar. A mà alçada, cada alumne va fent la seva proposta. Quan li toca a la Laura ens diu: «jo voldria treballar la política, és que "profe", per què tothom parla de política a tot arreu?». 

Aquesta situació s´ha donat fa poc en una aula i suposo que, aquesta o similar, segurament s´ha donat a moltes aules dels centres docents de Catalunya, i és que l´actualitat política és present a l´escola i a qualsevol àmbit educatiu. Ho és ara i ho ha estat sempre, fins i tot quan no existien els debats televisius ni internet. Cal puntualitzar, però, que com que internet ha canviat la manera de relacionar-nos i d´informar-nos, ens trobem davant un món de relació més intens i amb molta informació i tot tipus d´informacions, incloses les fakenews.
Educació i política sempre han anat agafades de la mà, ens ho mirem com ens ho mirem. Politeia i Paideia (Teoria de la Polis i Educació) ja eren relacionades per Plató i Aristòtil amb la intenció de «conduir l´infant de la mà pel camí de la vida».

La qüestió és com podem acompanyar els infants i joves per la vida, en una societat tan complexa com l´actual? Què hem d´ensenyar a les aules? Podem parlar de tot a les aules? Hem d´explicar el nostre pensament o ideologia política? Per què aquesta alumna es fa aquesta pregunta? De política, se´n parla més ara que anys enrere?

Segurament, l´actual moment social i polític amb la seva inestabilitat, complexitat i implicació emocional ho fa més present. I també tenim molts més mitjans per parlar-ne i difondre diferents pensaments i ideologies. Les aules no viuen d´esquenes a aquests fets. 

Em fan por aquells que diuen que l´educació ha de ser neutra. L´educació no és neutra, no ha estat mai neutra, com tampoc ho som els docents. No podem deixar de transmetre la nostra ideologia i valors que provenen de les nostres vivències com a persones i formació professionals. És impossible ser neutre però és totalment necessari donar veu a la pluralitat i al debat, per fomentar l´esperit crític, objectiu bàsic de l´educació.

Com deia el mestre Paulo Freire: «Les persones ens eduquem mediatitzades pel món».

No hem de defugir de parlar de tot el que inquieta al nostre alumnat, sempre i quan sapiguem moderar el debat de manera que aquest sigui plural i respectuós. 

Una educació que ajudi a la construcció de l´esperit crític ha d´oferir coneixements i instruments per a l´anàlisi i la reflexió perquè l´alumnat entengui què està passant i per què està passant. Eines per fer-se preguntes que desenvolupin la seva pròpia opinió i espais per expressar-se lliurement. Hauríem d´ensenyar que tothom ha de poder fer-ho, prenent com a marc la Declaració Universal dels Drets Humans i la Carta dels Drets de la Infància, que són el patrimoni ètic que tenim tots en comú.

La situació política afecta tots els àmbits, també els centres educatius. Malauradament, hem vist com s´ha utilitzat l´escola per part de formacions polítiques amb interessos partidistes. Precisament aquesta utilització és la que ens ha portat al debat sobre neutralitat i adoctrinament. En aquest sentit comparteixo les paraules de Jaume Carbonell en el seu darrer llibre L´Educació és política: «La neutralitat és una coartada ideològica que utilitzen els governants per mantenir-se en el govern» (pag.21, 2018). 
L´educació no pot ser neutral, però tant les institucions públiques com els centres educatius haurien de vetllar perquè cap conflicte polític acabi derivant en un conflicte de la comunitat educativa.

Tampoc ho ha de ser el model lingüístic. CCOO ha denunciat l´intent de barrejar el conflicte polític amb el model pedagògic de la immersió lingüística. A Catalunya, la immersió lingüística ha demostrat al llarg de trenta anys la seva eficàcia en l´assoliment de la cohesió social gràcies al coneixement de les dues llengües oficials per part de la totalitat de l´alumnat, independentment del seu origen. Es pot qüestionar qualsevol mètode pedagògic, però s´haurà de fer científicament, i no amb opinions polítiques que només busquen rèdits partidistes. En l´actualització d´aquest model lingüístic cal la implicació i participació de tota la comunitat educativa.

Com sempre, continuarem defensant l´Escola de la mateixa manera que ho hem fet fins ara: demanant que ens deixin Educar en llibertat i que deixin l´Escola en pau.

5 de novembre del 2018

Presentació de la Guia Didàctica del llibre: "Niña Invisible"


PRESENTACIÓ "GUIA DIDÀCTICA DEL LLIBRE “NIÑA INVISIBLE", para la erradicación de la violencias machistas"

Aquesta presentació és una activitat que programa la Federació d’Educació de CCOO amb motiu de la celebració del 25N “DIA CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE”

Llocs de realització:

  • BARCELONA: Dilluns 19 de novembre a les 18 h a L’Espai Assemblea. Via Laietana 16 (Soterrani)
  • TARRAGONA: Dimarts 20 de març a les 18 h a l'Aula 310,  edifici A2, 3a planta del Campus Catalunya. Avinguda Catalunya 35. Tarragona.


AQUESTA ACTIVITAT ÉS GRATUÏTA I L'ENTRADA ÉS LLIURE.
OBERTA A TOTHOM.


Comptarà amb la presència de:

Melisa Ruiz López:

Autora de la novel·la "Niña invisible" Ed. Sloper (setembre, 2016), en la que mitjançant la narrativa es recullen indicadors que podrien ajudar-nos a detectar a menors que, junt amb les seves mares, són víctimes de gènere.

Coautora de la Guia didàctica per al professorat de la novel·la Niña Invisible, amb Dolores Martínez Hernández, amb la que ha treballat l'eradicació de les violències masclistes amb l'alumnat de secundària, batxiller, FP i graus relacionats amb l'àmbit educatiu.

Llicenciada en Història per la Universitat de València. Especialista en Gènere i Polítiques d'Igualtat per la UV.

Amplia experiència en la intervenció directa, a partir del disseny de tallers per la prevenció de les violències masclistes, en aules infantil, primària i secundària, destacant en projectes com els realitzats per l'ajuntament d'Alacant i Castelló (2014-2018).

Formadora de professionals de l'educació formal i no formal

Docent en el màster de la UV de "Evaluación, prevención e intervención de adolescentes con riesgo de violència filoparental".



Dolores Martínez Hernández

Llicenciada en Psicologia per la Universitat de València, especialista en gènere i Polítiques d'Igualtat per la UV.
Tutora en els graus de Psicologia i Educació social de la UNED.

Formadora, ponent en matèries d'Igualtat, diversidad i violència de gènere en diversos organismes oficials.

Compta amb una àmplia trajectòria com psicòloga en l'atenció individual a víctimes de violència de gènere.

Coautora, junt amb Melissa Ruiz López, de la Guía didàctica "Niña invisible, para la erradicación de violencias machistas".


CARTELLS:

Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada