9 de novembre del 2016

Comunicat de CCOO exigint claredat a Ensenyament sobre les revàlides i la selectivitat

CCOO exigim claredat a Ensenyament sobre l'aplicació de les revàlides i el manteniment de la selectivitat a Catalunya

Accedeix al comunicat en pdf

La comunitat educativa resta pendent de conèixer la postura oficial del Govern de Catalunya respecte de l’aplicació de la LOMCE al nostre territori. L’aparició de l’esborrany d’Ordre Ministerial que regula les característiques de les proves per al present curs ha posat de manifest el limitadíssim abast de l’anunci que el President del Govern espanyol feia, fa pocs dies, sobre la seva paralització. Efectivament, el projecte segueix, fil per randa, el desenvolupament de les previsions que l’executiu central ja va deixar ben definides i lligades en el text de la llei orgànica.

Les revàlides són un dels aspectes més lesius i revulsius de tots els que incorpora la norma perquè es conceben des d’una perspectiva excloent de l’educació i limiten extraordinàriament les opcions de futur dels i les alumnes. El seguiment massiu de la vaga d’estudiants del passat 26 d’octubre i la nova convocatòria prevista pel 24 de novembre, que tenen suport exprés de la Federació d’Educació de CCOO, en són una mostra ben recent, però és oportú recordar que CCOO ha convocat tres vagues de l’educació en contra d’aquesta llei i que, tal i com ja vam fer amb la Formació Professional Bàsica, i amb d’altres, som l’únic sindicat que  hem portat al Tribunal Suprem el RD que regula les revàlides.

En conseqüència, més enllà de fer declaracions indignades a la premsa i no fer acte de presència a les reunions convocades al MECD, des de CCOO educació entenem que la Consellera Ruiz Isern ha de donar explicacions clares i precises a la ciutadania sobre les previsions que té el seu Govern per als milers d’alumnes que aquest curs han de finalitzar les etapes de secundària i sobre l’impacte real que tenen aquestes previsions en el seu futur immediat.

I és que si un consell de Ministres no ho impedeix, la revàlida del batxillerat que, a diferència de la de la ESO, no està prevista de forma expressa a l’ordenament d’aquesta etapa educativa a Catalunya, tècnicament s’haurà de superar si es vol accedir a la Universitat el proper curs. I si no es supera, el títol només donarà accés a la Formació Professional. Correspon a la Conselleria d’Ensenyament determinar si això és d'aplicació a Catalunya o no i per què.

Vàries comunitats autònomes han proposat una pròrroga del sistema actual d'accés a la universitat durant un any més, però quines garanties reals hi ha que aquesta proposta prosperi? I, en qualsevol cas, quina valoració en fa el Departament d’Ensenyament? Quines són les expectatives? Com s’ha previst formalment a Catalunya l’accés a la universitat per al curs vinent? Quines orientacions s’han donat als centres, als alumnes, a les famílies?

Aquestes explicacions, a més, haurien d’aclarir el sentit de determinades evidències que, com a mínim, generen certa confusió. Així, la Consellera hauria d’explicar, per exemple, per què tenim regulada, des d’agost de 2015, al Decret que ordena els ensenyaments de la ESO a Catalunya, la obligació per als alumnes catalans de fer la revàlida per obtenir el títol, sigui per l’opció acadèmica o per l’aplicada, tal i com preveu la norma estatal. El cas és que Departament d’Ensenyament no ha anunciat formalment que modificarà el Decret català per eliminar la revàlida del nostre ordenament. Massa desconcert i desinformació. 
A CCOO seguirem exigint explicacions i criteris clars d’actuació per als centres i per als alumnes.

Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada