26 d’octubre del 2015

I Congrés Català d'Infermeria i Salut Escolar a Sant Feliu de Guíxols. Les imatges


L’Associació Catalana d’Infermeria i Salut Escolar (ACISE), es complau en anunciar-vos el I Congrés Català d’Infermeria i Salut Escolar, que tindrà lloc els dies 17 i 18 de setembre del 2015, i que es desenvoluparà a l’Espai de Congressos del Monestir de Sant Feliu de Guíxols, que s’ubica en aquesta emblemàtica i bonica ciutat de la província de Girona.

Vegeu les altres vídeos aquí






En aquest I Congrés, ens adrecem a tots vosaltres per tal de presentar-vos oficialment la nostra entitat, ACISE. Una entitat sense ànim de lucre que neix fruït de la voluntat de transformació de l’Associació de recerca etnogràfica aplicada calidoscopi (abans Botica Natural ONGD) creada l’any 2003, des de la qual s’han portat a terme projectes sanitaris de cooperació i recerca a nivell internacional, tant amb població adulta com amb la infància; conjuntament amb professionals, membres i col·laboradors, de la Vocalia Catalana de la Societat Científica Espanyola d’Infermeria i Salut Escolar (SCE3).

La nostra entitat vol ésser en aquest congrés un punt de trobada per tots aquells infermers i infermeres que treballen a les escoles i instituts, així com per aquells que estiguin interessats en la salut a la infància i adolescència des del món escolar. Tanmateix, ens agradaria comptar amb la participació i col·laboració d’altres professionals externs que treballen en el món de la salut escolar i que creuen en la figura de l’ infermera escolar, així com tots aquells membres de la comunitat educativa (AMPA’s, pares i mestres) que vulguin conèixer les nostres propostes de treball, i vulguin col·laborar i trobar punts de treball comuns pel bé de la salut a l’escola. També ens agradaria escoltar les necessitats d’aquelles associacions que representen a nens amb problemes de salut crònics i aguts que estan integrats en escoles ordinàries i els que estan, degut a les seves patologies i/o discapacitats, en escoles especials.

Aquest Congrés vol ser un lloc per compartir i treballar, on en les seves taules es pugui visibilitzar la situació actual de l’ infermera escolar a Catalunya, i quedin resoltes preguntes com: d’on venim?, i on volem arribar?, així com recollir les vostres aportacions, mitjançant comunicacions, pòsters o intervencions, el camí a recórrer i el futur de l’ infermera escolar i el seu paper socialitzador dins l’escola en educació escolar, així com totes les altres competències que exerceix (assistencial, gestió, assessorament i investigadora).

Volem que es conegui el treball de l’ infermera a l’escola, així com la capacitat de treballar pel bé dels infants i dels adolescents, tenint en les seves mans la cura de la seva salut, vetllar per la seva seguretat i guiar amb les seves paraules el camí saludable de la vida, ajudant a aconseguir l’empoderament responsable de cada futur individu adult sobre la seva pròpia salut.

Per tot això, volem comptar amb molta il·lusió, amb tots vosaltres, us esperem i us animem a participar activament en aquest I Congrés Català d’Infermeria i Salut Escolar, amb la finalitat de complir els objectius marcats en la nostra professió com a infermeres escolars.

Dra. Gràcia Soler i Pardo, Presidenta d’ACISE

Programa

Dijous 17 de setembre


MATI

ACTES PRE-CONGRÉS

TALLER 1:

– Educació Emocional, un actiu per a la salut.

Impartit per: Oriol Julià. President d’Associació SEER.Especialitzat en salut emocional i en la seva aplicació més pràctica a l’educació per generar benestar i afrontar temes com l’assetjament escolar. Àmplia experiènciaen tallers i intervencions a grups de secundària i primària, formacions a formadors (docents, educadors/es, de lleure…), espais de mares i pares i col·laboració amb universitats.

TALLER 2:

– El paper de la infermera educadora, model de facilitació d’aprenentatge i salut.

Impartit per Carles Porrini: Cap d’Educació a Associació SEER. Llicenciat en Pedagogia, diplomat com a Mestre d’Educació Especial, màster en Educació per la Ciutadania i Valors (UB) i cursant formació de Pedagogia Sistèmica Multidimensional (Institut Gestalt).

TALLER 3:

RCP, desfibriladors. Dr. Ramon Brugada.

10-11h 1r taller

11h-12h30 2n taller

12:30 h-13:30 h VISITA GUIADA AL MUSEU DEL MONESTIR

TARDA

14h-16h Entrega de documentació i acreditacions.

16h-16:30h ACTE INAUGURAL

16:30h-17:30h Conferència: Sobre el Rol de la Infermera Escolar. Dra Gràcia Soler Pardo

17:30h-19h Taula de Reflexions sobre la infermeria escolar. Modera la Sra. Maria Pilar Espelt Aluja.


Agents de debat:

President de la FAPAC. Sr. Alex Castillo
President del Sindicat de Mestres. Sr. Manuel Pulido
Presidenta del Sindicat del Satse. Sra. Rosa Prat Sala
Presidenta de la SCE3 Sra. Mar Martínez Ballester
Vicepresidenta d’ACISE Sra. Susanna Pérez Ariste
Diputada del Parlament de la Generalitat. Sra. Maria Assumpció Lailla
President (TIAC). Sr. Josep Maria Villena

19h- 20,15h Taula: Parlem de l’adolescència.

Visió del Programa Salut i Escola a Catalunya. Reflexions. Sra. Ana Mª Pedraza Anguera (Presidenta d’ACIP)

Hàbits dels Adolescents de l’Alt Empordà. Dr. Joan Carles Sevilla Moya.

Signes i símptomes dels inicis de conductes de risc i hàbits nocius en els adolescents. Dra. Josefina Patiño Masó. (Degana de la Facultat d’Infermeria UdG).

Adolescentes: Una época para crecer (ideas para la formación en Bioética). Dra. Gloria Mª Tomás y Garrido (Catedrática de Bioética de la UCAM).

Ciberbullying, Grooming and sexting, analisis de un fenómeno tan virtual como real. Sra. Blanca González Arevalo (Enfermera . Formadora Freelance. Vocal Castilla y La Mancha SCE3).

20:15h-21h CONFERENCIA INAUGURAL: “ La Salut a l’escola: estratègica clau en Salut Pública“. Dra. Marina Geli i Fàbrega, Ex-consellera de salut.

21h Sopar de congrés.


Divendres 18 de setembre


MATÍ

9h-10:30h Taula: Promoció de la salut a la comunitat educativa. Modera: Dr. Angel Romero Collado, professor de la Facultat d’Infermeria de Girona.

La importància de la Promoció de la Salut des de la infància a l’adolescència. Dra. Dolors Juvinyà i Canal. Directora de la Càtedra de la Promoció de la Salut de la UdG

Metodologia de l’ Educació per la Salut a l’aula. Dr. Josep Lluís Medina. (Professor de la Facultat de Pedagogia de la UB i Professor del Màster en Infermeria Escolar IL3)

Quins aspectes pot treballar la infermera respecte als nens amb risc d’exclusió social?Sra. Eva del Campo Fernández (Vocal d’ACISE i infermera del CAP Llançà)

Desenvolupant habilitats per a la vida en la infància i l’adolescència. Model salutogènic i actius per a la salut. Sr. Ramiro Ortegón Degadillo (Cap de salut i investigació educativa a Associació SEER i Infermer asistencial al Servei d’Oncohemtologia pediàtrica de l’AMI del Hospital Vall d’Hebron).

Importància de la Gestió, Assessorament de la infermera en aspectes de la salut dins la comunitat educativa. Sra. Alicia Màrquez Vidal (Coordinació del Programa Salut i Escola, territorial de Lleida, i Infermere al CAP Rambla de Ferran).

Intervenció per promoure hàbits saludables en la infància. Dra. Mar Calvo Terrades

10:30h-11:00h Pausa – Cafè

11:h-13h Comunicacions simultànies lliures.

13:h-15h Dinar.

TARDA

15:h-16:10h Taula: Coneixent el context de les infermeres escolars en el nostre entorn més proper.

El Rol de les infermeres escolars franceses. Sr. Christian Alleman

Servei de Salut Escolar: el model d’infermeria escolar a Andorra. Sra. Imma Tort i Sisquella (Coordinadora del Servei de Salut Escolar Andorrà-SAAS)

La infermera escolar a la comunitat de Madrid. Sra. Natividad López Langer.Presidenta de AMECE

Situació Actual de la infermeria escolar en altres comunitats. Sr. Daniel Guillen Martínez . Vocal de la SCE3 a Murcia y professor de la Facultad de Enfermería de la UCAM.

16,10h-16,40h Conferència: Aspectes sobre el coneixement de RCP i desfibril.ladors a les escoles. Dr. Ramón Brugada.

16,40h-17h Pausa-Cafè

17h-18h Taula: Aspectes assistencials de salut en la comunitat educativa. Modera: Dra. Eva Guinart

Les malalties comunes, aspectes a tenir en compte a l’escola. Dra. Rosa Ribot Panosa.Pediatra del CAP de Llançà.

Contribucions assistencials actuals i futures de les infermeres e infermers a les escoles.Sr. Josep Santos Carbonera (Infermer Pediatria del CAP de Llançà i vocal de ACISE).

La necessitat de la presència de les infermeres a les escoles. Sra. Laura Subirós Comas(Diplomada en magisteri d’educació especial per la UB, llicenciada en Psicologia per la Ramon Llull, funcionària de la Generalitat de la Catalunya des de l’any 2006. Actualment treballa de tutora de la USEE (unitat de suport d’educació especial) a l’escola pública El Corb de Corbera de Llobregat).

La funció assistencia de la cura en els alumnes amb discapacitat dins de l’entorn escolar.Sra. Mar Martínez Ballester (Presidenta de la SCE3).

18h-19:30h Taula: L’educació per la salut a l’ infància i l’adolescència: aportacions des de l’antropologia. Modera Sra. Rosa M. Subirós Teixidor, Infermera, llicenciada en antropologia, màster antropologia mèdica, tresorera d’ACISE.

Dogma y discurso en educación para la salud. Sr. Jaime de las Heras (Metge, Professor a la Facultat de Medicina de Ciudad Real. UCLM).

Representación y educación para la salud de la VIH en la infancia y adolescencia.Sr. David Conde (Infermer, llicenciat en antropologia, màster antropologia de la salut, professor facultat d’infermeria i Teràpia Ocupacional de Càceres).

Escuela y discapacidad: perspectivas culturales de integración. Sra. Carmen Cipriano (Llicenciada en Antropologia, Diplomada en Teràpia ocupacional, professora facultat de Teràpia Ocupacional, logopèdia i Infermeria de Talavera de la Reina).

Adolescències i consums de drogues: rituals de pas i autoatenció en una societat canviant. Dr. David Pere Martínez Oró (Llicenciat en antropologia i psicologia, Doctor en psicologia social, coordinador del departament d’investigació de la Fundació Igenus i professor consultor UOC).

19:30h Entrega de premis i Cloenda.

Formació professional Aturem la LOMCE Opinió Ens roben la paga! SOMescola
Imprescindibles de la Pública Imprescindibles de la Concertada Imprescindibles del Professorat interí i substitut Docents en lluita Projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local
Lleure educatiu en lluita! Educació Ajuntament Barcelona Accés a la borsa interins docents Web ensenyament públic Web treballadors concertada