PACTE NACIONAL PEL DRET A DECIDIR
El passat 24 d’octubre de 2014 s’ha celebrat la 4a reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir (PNDD), al Parlament de Catalunya. La reunió havia estat sol·licitada a iniciativa nostra, que vam adreçar un escrit (signat també per UGT) demanant la convocatòria atès el nou escenari produït per la suspensió de la consulta i la necessitat que el Pacte tingués posició unitària al respecte.
La intervenció que faig en nom de CCOO és en síntesi la següent:
-Agraeixo la convocatòria i justifico la sol·licitud pels canvis en l’escenari derivats per la suspensió cautelar de la consulta pel TC i per la necessitat que el Pacte no sigui subaltern de les decisions que es puguin prendre en l’esfera política i per la necessitat de reforçar la unitat política i social que caracteritza el PNDD.
-Reitero (per quarta vegada, 1 per reunió del PNDD) la demanda que la sessió sigui retransmesa en directe, aprofitant que hi ha la instal·lació de Canal Parlament, perquè la ciutadania conegui de primera mà les diverses opinions del PNDD.
-Plantejo que la proposta de manifest que es vol aprovar hagués estat oportú haver-la conegut amb anterioritat a la reunió, per tal de fer-ne un debat més enriquidor amb les aportacions corresponents.
-Recordo que la meva intervenció és en nom de CCOO de Catalunya, una organització plural i diversa, la qual està compromesa amb el dret a decidir, ja que considerem que l’actual conflicte polític amb l’Estat requereix d’una solució democràtica que comporta donar veu a la ciutadania. En el sí de CCOO hi conviuen les diverses expressions que hi ha a la societat catalana en relació a la resolució darrera de l’actual conflicte. La nostra voluntat és mantenir-nos en la defensa del dret a decidir i en el seu exercici i, per tant, conscients que aquest és un camí que, atesa la posició del Govern de l’Estat, pot estar lluny i cal anar-hi junts i pas a pas per arribar-hi.
-Insisteixo en la necessitat de mantenir la unitat política i social davant l’actitud autoritària del Govern espanyol, que és qui està impedint l’exercici del dret a decidir amb garanties democràtiques i vinculació jurídica, a l’impugnar la llei de consultes no referendàries i suspendre la celebració de la consulta convocada.
En aquest sentit, plantejo que hem de mantenir viva la reivindicació i la validesa de celebrar una consulta amb plenes garanties democràtiques i validesa jurídica, ja que aquesta és la millor manera d’abordar l’actual conflicte polític entre Catalunya i España. I, per tant, el PNDD manté la seva vigència i la validesa del seu objectiu.
-El dia 9-N ha de ser una jornada de mobilització social unitària que evidenciï aquesta voluntat de mantenir viva l’exigència del dret a decidir i per denunciar l’actitud autoritària del govern espanyol. El PNDD continua viu més enllà del 9-N en el seu objectiu de fer-lo efectiu.
-Com en anteriors ocasions, reclamo que la defensa i impuls del dret a decidir ha d’anar acompanyat del debat en relació al model de país que volem. Cal donar resposta als problemes socials existents. Avui l’atur, la pobresa social i laboral i la desigualtat, exigeixen respostes i no podem obviar-ho. El debat nacional i el social han d’anar junts i en paral·lel. La gent no pot esperar.
-Critico que algunes actuacions, com l’intent de segrest de les justes reivindicacions dels treballadors públics o d’altres qüestions d’abast pressupostari, s’utilitzin per reforçar una o altra posició en l’actual debat polític, ja que això genera major desafecció.
-Acabo reiterant la importància que el 9-N es configuri com a jornada de mobilització social on tothom s’hi pugui expressar i que en qualsevol cas s’evidenciï que segueix viva la reivindicació de la celebració d’una consulta amb garanties democràtiques i vinculació jurídica.
-En referència a l’explicació feta per la Vicepresidenta sobre qüestions tècniques sobre el 9-N demano que es blindi als funcionaris públics de tota possible responsabilitat exigible per part de tercers i que aquestes es limitin als alts càrrecs del Govern, per evitar així debats i confrontacions que algú podria voler generar. (Específicament faig referència al lliurament de claus dels directors de centres públics a les persones voluntàries: plantejo que els alts càrrecs “ordenin” als directors el lliurament de les claus i que siguin aquests alts càrrecs qui lliurin les claus als voluntaris per evitar responsabilitats en les direccions i acotar-ho als alts càrrecs. Prenen nota)
En acabar les intervencions, el President del PNDD presenta la proposta de declaració que és aprovada per assentiment.
Joan Carles Gallego
Secretari general de CCOO de Catalunya
-Resum de Joan Carles Gallego (PDF)
-Declaració del PNDD (PDF)
28 d’octubre del 2014
Resum de la reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir (24 d'octubre de 2014)
...